Zdravý recept: Bábovka z cukety, maku – bez lepku

Zdravý recept: Bábovka z cukety, maku – bez lepku
  • 17.08.2016
  • Jarkapecie .sk

Výmena receptov z cukiet naberá na obrátkach – všade dozrievajú a denne sa presviedčame o univerzálnosti tejto zeleniny. Cukety narýchlo grilované s cesnakom, cuketové placky nahradili klasické zemiakové placky (tie sú lepšie v zime), cuketové lečo, plnené zapekané cukety, výborná cuketová krémová polievka... Lenže táto chutná zelenina je výborná aj pri príprave rôznych koláčov, dáva cestu vláčnosť a neovplyvňuje chuť.


Cuketa je takmer bez kalórií, neobsahuje tuk, mladé cukety nie je nutné ošúpať. Obsahuje veľké množstvo vody a keď ju nastrúhate do cesta, nechajte ju pred zamiešaním odkvapkať na site. Väčšie cukety sú suchšie, ale je potrebné vybrať vnútro so zrniečkami. V tejto bábovke je použitá moja obľúbená múka z pohánky a teším sa z možnosti použiť mak, ktorý má veľmi významné výživové hodnoty. Kúpte si na trhu domáci mak, jeho chuť je intenzívnejšia :-). V tomto ceste mletý mak nahradí aj pridaný tuk. Ja som z cesta piekla bábovku, ale môžete si upiecť srnčí chrbát, okrúhlu tortu alebo jednoducho rezy.

 Budete potrebovať do klasickej bábovkovej formy:

  • 4 vajcia
  • 170 g mletého maku
  • 160 g pohánkovej múky
  • 130 g trstinového cukru
  • 4 čajové lyžičky prášku do pečiva ( bezlepkový)
  • vanilkový extrakt
  • kôru z jedného citrónu
  • 2 pol. lyžice rumu
  • 3 pol. lyžice horúcej vody
  • štipku soli
  • 500 g najemno strúhanej cukety

Odporúčame tiež:  Jeden deň s chia semienkami

Bábovka z cukety, maku – bez lepku

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Cuketu ošúpte (ak je staršia vyberte aj vnútro lyžicou ) a nastrúhajte ju najemno. Nechajte ju v site odkvapkať. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky šľahajte s cukrom do peny, pridajte 3 polievkové lyžice horúcej vody, dobre vyšľahajte, postupne vmiešajte vanilkový extrakt, strúhanú citrónovú kôru (pri používaní kôry vždy použite bio citrón) a rum. Do žĺtkovej zmesi primiešajte mletý mak a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pridajte vyšľahaný sneh, ktorý zapracujte s varechou. Na záver pridajte strúhanú cuketu a vmiešajte do cesta.

Bábovkovú formu vymažte tukom (použila som olej) a vysypte pohánkovou múkou. Formu naplňte a vložte do vyhriatej rúry. Pečte pri 180°C cca. 1 hodinu. Upečenú bábovku nechajte pár minút vychladnúť a bábovku vyklopte.

Odporúčame tiež: Recept na vynikajúci broskyňový koláč


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Soňa Krátka 17.08.16 12:07

SK
karma
114.00

cukety máme veru dosť, určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 17.08.16 12:44

IM
karma
100.00

cukety máme nie je problém

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 19.08.16 09:20

LK
karma
100.00

niekedy skúsim :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 19.08.16 09:44

karma
108.00

Tak to ma zaujalo,cuketu mám,som zvedavá.

  • 0
Odpovedať

Katarina Hovancova 19.08.16 12:40

KH
karma
86.00

zaujímave, doteraz som niečo také nevyskúšala

  • 0
Odpovedať

Adriána Jakubová 31.08.16 09:30

AJ
karma
-1.00

zaujímave určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 31.08.16 20:09

MR
karma
109.00

vyskúšam, pozdáva sa mi tento recept

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 17:15

MZ
karma
-1.00

Tento recept znie super :)..Robievame koláčiky z cukety a je naozaj super :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 28.12.16 01:52

JS
karma
-1.00

zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 28.12.16 01:52

JS
karma
-1.00

výborné

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 28.12.16 01:52

JS
karma
-1.00

dobré tipy

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 07.11.21 20:22

KS
karma
133.00

Makovú bábovku robievam bežne, ale s cuketou som ju ešte neskúšala, takže ďakujem za skvelý recept :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní