Máte doma čerešňu a čerešní toľko, že neviete čo s nimi? Okrem tradičného zavárania kompótov, ktoré nepochybne patrí k letu ich môžete využiť aj spôsobom, ktorým potešíte nielen seba, ale zároveň aj vaše detičky, či ostatných členov rodiny.
V tomto článku sa s vami podelím o recept ako si môžete upiecť veľmi jednoduchý a zároveň chutný čerešňový koláč, ktorý sa svojou konzistenciou odlišuje od klasických, na ktoré ste zvyknutí. Čo je skvelé na tomto recepte? Potrebné ingrediencie máte bežne doma, príprava aj s pečením vám zaberie tak približne 30-40 minút a tak sa pokojne môžete pustiť do vypekania hoci aj hneď teraz :)
Odporúčame vyskúšať: Táto zelenina pomôže prečistiť váš organizmus
Ingrediencie na prípravu čerešňového koláčika
Na malý plech (30x20cm) potrebujete:
- 8PL špaldovej múky
- 6PL kokosového cukru (alebo iné vami preferované sladidlo podľa chuti)
- 250ml rastlinného mlieka (ja som použila kokosové mlieko)
- 1PL chia semienok
- 1čl BZL prášku do pečiva
- na vrch: vykôstkované čerešne
- na vymazanie formy: kokosový olej
Odporúčame vyskúšať: Mýty a fakty o formovaní brušných svalov
Postup prípravy:
Väčšinou si chia semienka dávam namočiť na noc, ale keďže teraz som nevedela o tom, že ich budem potrebovať, tak vám prezradím jednoduchý spôsob, akým chia semienka nabobtnajú za pár minút. Do kanvice si dáte zovrieť vodu, nasypete si chia semienka do hrnčeka a zalejete vodou (cca. 70ml vody). Hrnček prikryjete pokrievkou a medzitým si pripravíte cesto.
Cesto: Do misky si nasypete múku, kokosový cukor, prášok do pečiva, mlieko a všetko spolu premiešate. Keď vidíte, že chia semienka majú tú správnu konzistenciu, nalejete ich do cesta a všetko spolu poriadne premiešate. Takto vytvorené cesto odložíte na 10 minút do chladničky (ja som si medzitým vykôstkovala čerešne).
Plech na pečenie vymažete kokosovým olejom, vylejete naň cesto a na vrch poukladáte vykôstkované čerešne. Koláčik pečiete v rúre pri teplote 175°C po dobu približne 15 minút. Či je koláčik dopečený zistíte veľmi jednoducho pomocou zapichovania špáratka do cesta.
Odporúčame vyskúšať: Pripravte si nízkokalorické drinky
Koláčik nechajte vychladnúť a potom sa môžete pustiť do krájania. Možno sa vám spočiatku bude zdať, že cesto nie je dopečené, ale verte mi, ten koláčik má mať presne takú konzistenciu a určite vám bude chutiť :) Ak aj nemáte doma práve čerešne, pokojne ich môžete nahradiť aj iným vaším obľúbeným ovocím.
Viac zdravých receptov od Lucky nájdete na: www.theblogger-girl.blogspot.sk