Žerucha – skvelá bylinka do nátierok

Žerucha – skvelá bylinka do nátierok
  • 25.02.2016
  • Lucia Hausknechtová

Zelená rastlinka nabitá vitamínmi, ktorú môžete doma pestovať po celý rok. Tak by sa dala charakterizovať žerucha siata, ktorá sa vynikajúco hodí do domácich nátierok a šalátov.

Jej pikantnosť s jemnou horkosťou pripomína reďkovku, ale chuť jej drobných lístkov na čerstvom pečive s maslom nič nenahradí. 

Poznáte žeruchu siatu?

Žerucha siata patrí medzi jednoročné rastliny z čeľade kapustovitých. Dorastá do výšky 3 – 5  centimetrov a pri kvitnutí sa objavia drobné biele kvety. Keď je žerucha dostatočne veľká, tak ju zbierame, respektíve zostrihávame už po 2 týždňoch pestovania, takže kvety pravdepodobne neuvidíte. Túto drobnú rastlinu si zamilujete nielen pre jej vynikajúcu chuť, ale aj pre veľké množstvo vitamínov, ktoré v sebe ukrýva.  

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Žerucha – skvelá bylinka do nátierok

Zdroj: Shutterstock®

Pozitívne účinky na zdravie

Žerucha obsahuje veľké množstvo vitamínov (A, B, C, E, K) a minerálov (vápnik, sodík, fosfor, horčík). Odporúča sa konzumovať bez tepelných úprav, pretože nimi stráca vzácne vitamíny a svoju typickú chuť. Podporuje produkciu tráviacich štiav, čím uľahčuje trávenie a odporúča sa pridávať ako príloha k mastnejším a tučnejším jedlám. 

Je vhodná ako súčasť detoxikačných zmesí, pretože pomáha organizmu zbavovať sa toxických látok. Okrem toho posilňuje imunitný systém, urýchľuje liečenie infekcií a pri pravidelnej konzumácií pomôže aj pri akné a mastnej pleti.

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Žerucha – skvelá bylinka do nátierok

Zdroj: Shutterstock®

Nenáročná bylinka na pestovanie

Vypestovať si žeruchu siatu môžete kedykoľvek. Semienka tejto rastliny kúpite v obchodoch so záhradkárskymi potrebami a vďaka jej nenáročnosti, si na nej môžete pochutnávať po celý rok. Stačí vám kúsok vaty, semienka a trochu vody. Do misky vložte vlhkú vatu, nasypte semienka a o pár dní uvidíte prvé klíčky. Po 2 až 3 týždňoch, keď bude žerucha dostatočne veľká ju môžete použiť do nátierky alebo šalátu.

Recept: Nátierka zo žeruchy

V miske zmiešame 250 g mäkkého tvarohu, 1 cibuľu, polievkovú lyžicu horčice, polievkovú lyžicu masla a hrsť vypestovanej žeruchy. Dáme do chladničky na jednu hodinu a môžeme podávať na chrumkavej bagete. 

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Žerucha – skvelá bylinka do nátierok

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com, www.wikipedia.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Soňa Krátka 25.02.16 19:19

SK
karma
114.00

minuly rok som mala zeruchu na okne v kvetinaci,davali sme si ju na chlebik

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 26.02.16 14:49

karma
93.00

mňam, takéto domáce nátierky mám veľmi rada

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 26.02.16 15:33

MZ
karma
92.00

žeruchu si takto na jar zvyknem kúpiť alebo si ju sama dopestujem a méme ju radi iba tak na maslový chlieb

  • 0
Odpovedať

František Jackuliak 26.02.16 19:58

FJ
karma
-1.00

Vidno, ze sa blizia sviatky velkej noci, lebo u nas doma na okne uz "rozvoniava" manzelkyna zerucha vo vate...

  • 0
Odpovedať

Soňa Kozáková 27.02.16 09:15

SK
karma
92.00

včera som si akurát posadila :)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 01.03.16 14:45

MZ
karma
-1.00

Žeruchu som ešte nejedla, aspoň o tom neviem.. Ale rada vyskúšam pri nejakej príležitosti :)

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 02.12.18 11:22

ZS
karma
100.00

zeruchu som si pamatala ako kedysi velmi chutnu tak som sa rozhodla si ju na vate vypestovat... ale ta chut neviem nebola najlepsia a kym som z nej umyla tie zbytky po supkach semienok slak ma triafal, neviem preco nechutila tak ako som si pamatala bola taka umela... az by som povedala ze zla...

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 06.11.21 08:27

KS
karma
133.00

Som jedna z mála tých, ktorá ešte nemala možnosť vyskúšať žeruchu, ale skúsim si ju vypestovať a ochutnám :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní