Cuketové čatní: Dokonalo nahradí všetky bežné dochucovadlá

Cuketové čatní: Dokonalo nahradí všetky bežné dochucovadlá

Tiež patríte medzi tých, ktorým sa už o cuketách aj sníva? Skôr, ako ich všetky rozdáte svojim kamarátkam a susedkám, vyskúšajte ešte jeden netradičný, no zato mimoriadne vydarený a chutný cuketový recept, ktorý vám prinášame! Cuketové čatní je dobrota, na ktorej si môžete pochutnávať po celý rok a využiť ho môžete naozaj akokoľvek. A hoci cuketu je možné spracovať snáď na sto spôsobov, ak si vyberiete práve tento, určite neoľutujete. Ako na to? Čítajte ďalej!

Čo je čatní?

V prvom rade si pripomeňme, čo sa pod týmto, nie úplne slovenským pojmom, skrýva. Čatní (chutney) je hustá omáčka, ktorej domovom je India a používaná je na dochucovanie najrôznejších jedál. V našich končinách sa najčastejšie pridáva k dusenému mäsu, ale populárna je tiež ako hrianková nátierka. Čatní však môžete použiť aj všade tam, kde by ste bežne použili horčicu, kečup či tatársku omáčku, ale chutiť vám bude aj ako zmes na cestoviny.

Vyskúšaj: Recept na chutné cuketové chipsy so syrom a cesnakom

omáčka z cukety

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu cuketového čatní budete potrebovať:

  • väčšiu cuketu
  • kilogram paradajok
  • kilogram zelenej papriky
  • 3 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g zázvoru
  • 50 g hrozienok (alebo sušených brusníc)
  • 50 g sušených sliviek (alebo datlí)
  • feferónky (môžu byť, ale nemusia)
  • soľ a vínny ocot (môže byť aj klasický)
recepty z cukety

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Cuketu ošúpte a zbavte semienok. Šúpať ju nemusíte len v prípade, že je naozaj mladá. Následne pokrájajte na malé kocky. Aj ostatné suroviny, pokrájané nadrobno, pridajte k cukete, len hrozienka nechajte celé. Ak chcete pikantný variant čatní, pridajte aj približne 5 feferóniek, nadrobno pokrájaných. Celú zmes duste v hrnci spolu s ½ litrom vody, 3 PL octu a soľou.

Približne po dvoch hodinách by mali byť všetky suroviny dostatočne mäkké. Posledným krokom bude naplnenie čistých menších fliaš zmesou, uzatvorenie a otočenie hore dnom. Ak si chcete čatní uchovať dlhšie, dajte ho do rúry sterilizovať zhruba na 15 minút.

- Anketa

PRIPRAVOVALI STE UŽ CUKETOVÉ ČATNÍ?

Odpovedalo 104 ľudí  

Áno
27%
Nie, ale toto vyskúšam
64%
Ani som nevedel/a, že niečo také existuje
9%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Mária Maxianová 29.07.18 21:23

MM
karma
100.00

cukety pripravujeme aj zavárame na viacero spôsobov, určite vyskúšam aj toto čatni

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 03:32

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 03:32

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Soňa Kozáková 02.08.18 14:17

SK
karma
92.00

uz neviem co s tolkymi cuketami, urcite skusim :)

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 18.08.18 00:35

JK
karma
100.00

Cuketu mám určité vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 10.09.18 15:00

AS
karma
108.00

škoda, že už v záhrade nemám cukety. na budúci rok určite vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 31.07.19 15:01

DB
karma
114.00

cukiet sa nám urodilo až-až,tak vyskúšam tento recept na čatní

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 17:40

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 17:40

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní