Návod: Vlastnoručne vyrobené cestoviny

Návod: Vlastnoručne vyrobené cestoviny
  • 31.08.2016
  • Lucia Hausknechtová

Príprava domácich cestovín nemusí byť vôbec taká zložitá, ako si väčšina ľudí predstavuje. Stačí mať pár základných ingrediencií, trochu voľného času a z vašej kuchyne sa stane pravý taliansky raj.

Ak neviete ako na to, inšpirujte sa návodmi a tipmi na výrobu domácich cestovín, ktoré si jednoducho zamilujete.  

 Recept na cesto

Suroviny:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička soli
  • voda

Príprava:

Múku na doske preosejeme tak, aby bola v strede priehlbina, do ktorej dáme vajíčka. Pridáme soľ, trošku vody a miesime, pokiaľ bude cesto jednotné. Potom ho vyvaľkáme na tenký plát a môžeme pripravovať rôzne druhy cestovín. 

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Návod: Vlastnoručne vyrobené cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Tipy ako na to:

1. Cestoviny pri vkladaní vo hrnca s vriacou vodou nelámeme. Po ponorení zmäknú a lámanie by v tomto prípade len zničilo ich skutočný tvar a dĺžku.

2. Pri varení cestovín môžeme pre lepšiu chuť pridať trochu soli do vody.

3. Pri nedostatočnom množstve vody sa môžu cestoviny pri varení zlepiť. Preto je ideálne na použiť na približne 100 g cestovín jeden liter vody. 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Návod: Vlastnoručne vyrobené cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

4. Domáce cestoviny pripravujte vždy z hladkej múky. S polohrubou alebo hrubou múkou by cestoviny neboli tak jemné a chutné.

5. Na prípravu pravých talianskych cestovín sa používa semolina – múka z tvrdej pšenice. Má výraznejšiu farbu a obsahuje väčšie množstvu lepku ako naša klasická múka, takže cestoviny sa tak ľahko nerozvaria.

6. Cestoviny po dovarení nepremývame, ale rovno ich premiešavame s omáčkou.

Odporúčame prečítať: Bylinkové čaje: Ktorý si vybrať a kedy ich radšej nepiť?

 

Návody na to, ako pripraviť rôzne druhy cestovín:

Odporúčame prečítať: Chutné recepty na domáce sirupy

Zdroj foto: www.shutterstock.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

16 komentárov

Adriána Jakubová 31.08.16 13:00

AJ
karma
-1.00

super nápad :)

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 02:30

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 02:30

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 31.08.16 16:25

MC
karma
109.00

Naše mami si vyrábali cestoviny doma a ich chuť si pamätám dodnes.

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 31.08.16 21:47

MM
karma
107.00

vyzerajú skvelo, a určite tak aj chutia

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 31.08.16 21:48

IM
karma
100.00

ja si stále robím slíže doma hlavne k fazulovej polievke, ale aj vajičkové, grankové kto ma na aké chut

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 01.09.16 21:26

SK
karma
114.00

vyskúšame, dobré nápadíky

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 02.09.16 19:59

JK
karma
100.00

Roky ich robievam domace

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 10.12.16 18:42

ľO
karma
-1.00

už sa pustím nabudúce do toho

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 16:43

MZ
karma
-1.00

Moja babička robievala domáce cestoviny, najlepšie :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 28.12.16 01:42

JS
karma
-1.00

domáce najlepšie

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 28.12.16 01:43

JS
karma
-1.00

dobré návody

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 28.12.16 01:43

JS
karma
-1.00

chutia lepšie

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 10.10.18 14:06

DB
karma
114.00

niektoré cestoviny si robím sama/slížiky a slíže,ale aj lekvárové perky a plnené pirohy/,ale neviem či by sa mi chcelo robiť tie ďalšie,ktoré vyzerajú/a určite aj dobre chutia/,bezvadne,ale veď aj kupované sú dobré.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:17

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:17

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní