Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky

Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky
  • 30.01.2024
  • Barbora Vizváryová

Z kysnutého cesta sa dajú vykúzliť rôzne druhy sladkého aj slaného pečiva. Keď sa chceme dosýta najesť, upečieme napríklad chlebík, žemle alebo rožky, inokedy si chceme len pochutiť. Slanou chuťovkou sú aj cesnakovo-syrové slimáky.

Výborná kombinácia cesnaku a syra sa ku kysnutému cestu skvele hodí. Jedinou nevýhodou je zápach, ktorý pri pečení obletí váš dom a zostane tam ešte niekoľko hodín. Pokiaľ ste však milovníci cesnaku, určite to znesiete, aby ste si mohli vychutnať úžasné chrumkavé slimáky.

Takéto pečivo sa hodí na oslavu, k vínu alebo len tak, keď máte chuť. Poďte si ich s nami upiecť. Z tejto dávky vám vyjdú 2 plechy, takže pokiaľ viete, že je to pre vás málo, pokojne si množstvo navýšte. Tieto syrovo-cesnakové slimáky si zamilujete. 

Na cesnakovo-syrové slimáčiky budeme potrebovať:

Cesto na cesnakovo-syrové pečivo:

  • 500 g hladkej múky

  • 2,5 dl mlieka
  • 2 ČL kryštálového cukru
  • 2 ČL soli
  • 0,5 dl oleja
  • ½ kocky droždia

 Plnka s cesnakom:

  • 125 g masla (Hery alebo iného tuku)

  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • 50 g syra
  • malá ČL soli

Ako pripraviť lahodné cesnakovo-syrové kúsky?

  • Ako prvé si pripravíme kysnuté cesto. Najprv si pripravíme kvások. Mlieko zohrejeme, pridáme cukor a pomrvíme droždie. Necháme 10-15 minút napučať. Do veľkej misy dáme múku (asi 3 PL si odložíme), soľ, olej a potom aj vykysnutý kvások. Lyžicou alebo varechou premiešame a dáme ho do robota spracovať, alebo vypracujeme cesto rukami.

Bude vás zaujímať: Zistite za 10 sekúnd, či sú vaše vlasy zdravé

Príprava cesta na cesnakové slimáky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

  • Do cesta postupne prisýpame múku a prilejeme aj zvyšok mlieka, prípadne podľa potreby aj viac. Keď už je cesto dobre vypracované, pomúčime ho, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste hodinu kysnúť.

Odporúčame: Raňajkový tip: Sýte vajíčkové muffiny so slaninou a syrom

Plnka na cesnakové slimáky so syrom

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

  • Zatiaľ si pripravíme plnku. Maslo alebo Heru necháme zmäknúť, môžeme ju pár sekúnd ohriať v mikrovlnnej rúre. Nesmie však byť roztopená, len zmäknutá, aby sa dal dobre vymiešať krém. Cesnak očistíme a prelisujeme do tuku, osolíme. Syr nastrúhame a primiešame do plnky.

Odporúčame: Recept: Špenátová štrúdľa s nivou

Domáce cesnakové slimáky so syrom

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

  • Vykysnuté cesto premiestnime na dosku. Cesto rozdelíme na 2 časti. Prvú časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, potrieme plnkou (polovičkou) a zavinieme. Krájame do tvaru trojuholníka. Kúsky pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a posypeme sezamom, prípadne posypeme syrom. Pečenie slimákov prebieha pri teplote 200 °C asi 15-20 minút.

Odporúčame: Chutné recepty: Talianske tyčinky

Ako upiecť cesnakové slimáky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

  • Slimáky necháme chvíľu vychladnúť a potom si už len pochutnávame a hlavne sa ovládame, aby sme toho nezjedli až príliš veľa. Počas pečenia sa môže stať, že nám tuk bude vytekať, takže aj keď použijete papier na pečenie, budete musieť plechy aj tak umyť.

Dúfam, že aj napriek tomu tento recept na cesnakové slimáky vyskúšate. Tieto cesnakové kúsky sú skvelou voľbou na domácu oslavu alebo ako pohostenie pre návštevu. Ja vám prajem dobrú chuť!

Recept na cesnakové slimáky so syrom

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

52 komentárov

Magdaléna Križanová 06.02.17 11:42

MK
karma
92.00

recept vyzerá veľmi dobre

  • 4
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 01:58

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 01:58

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Monika Majdáková 06.02.17 12:09

MM
karma
-1.00

vyzerajú super, asi dnes prekvapím manžela :-)

  • 2
Odpovedať

Anna Kralovičová 06.02.17 12:52

AK
karma
64.00

Takéto isté robievam, niekedy používam namiesto sezamu slnečnicové semienka. Slimáky sú veľmi chutné, všetkým odporúčam vyskúšať. Aj vnúčence ich majú veľmi radi.

  • 1
Odpovedať

Libuše Šumná 06.02.17 15:13

karma
113.00

vaše recepty se mi vždy povedou

  • 1
Odpovedať

Monika Filípková 06.02.17 15:48

MF
karma
56.00

Mňam, tieto som už robila a mali veľký úspech. Odporúčam!

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 06.02.17 15:57

PV
karma
113.00

Robím aj ja takéto.Len pizzové cesto robím tak, že dám aj sladkú smotanu amlieko nie. A plnku - dám šunku a syr , paradajk.základ alebo druhé - smotanový základ.. S touto plnkou som ešte nerobila,ale nabudúce to je isté,že vyskúšam,lebo cesnak máme radi.A nevadí,že bude doma vôňa po cesnaku aj niekoľko hodín.

  • 2
Odpovedať

Martina Zahoranová 06.02.17 19:48

MZ
karma
92.00

rôzne slané "chuťovky" s cesnakom mám veľmi rada a aj celá rodinka

  • 3
Odpovedať

Iveta Moravčíková 06.02.17 22:11

IM
karma
100.00

cesnakové mnam

  • 1
Odpovedať

Žofia Mažáriová 07.02.17 20:19

ŽM
karma
115.00

Dala by som si, keby ma niekto ponúkol

  • 3
Odpovedať

Mária Maxianová 07.02.17 21:07

MM
karma
100.00

takéto slimáky tiež pečiem, sú výborné

  • 3
Odpovedať

Jana Komadová 08.02.17 06:28

JK
karma
100.00

Poznám a robievam ich často už roky a sú skvelé na oslavu len ich treba nakrájať na malinké trojuholníčky

  • 2
Odpovedať

Soňa Horáčková 08.02.17 13:00

SH
karma
123.00

vyzerá to super, určite vyskúšam

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 08.02.17 18:27

SK
karma
114.00

veľmi vďačné pečivko, hodí sa aj ku kyslím polievkam aj na rodinné stretnutia k vínku...

  • 3
Odpovedať

Erika Podskubová 11.02.17 08:49

EP
karma
104.00

Tieto robievam,najlepšie sú ešte teplé sú fakt výborné

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 21.02.17 08:20

MF
karma
-1.00

výborné, robím ich pravidelne na naše oslavy s rodinou a priateľmi...plnka sa môže obmieňať, dávam tam nivu, smotanu, parmezán, šunku atď. naozaj TOP recept

  • 0
Odpovedať

Alena Pagáčová 27.02.17 16:56

AP
karma
-1.00

musíme vyskúšať :-)

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 09.05.17 12:38

MP
karma
97.00

Urcite vyskusam, vyzeraju famozne!!!

  • 1
Odpovedať

Blažena Sádovská 15.05.17 20:48

BS
karma
100.00

Piekla som minulý týždeň, len sa tak po nich zaprášilo:))

  • 0
Odpovedať

Peter Gavlas 28.09.17 13:18

PG
karma
93.00

Veľmi radi ich doma robíme a konzumujeme :)

  • 0
Odpovedať

Lenka Piovarčiová 25.10.17 09:07

LP
karma
81.00

slimaky su na plane tuto sobotu

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 24.11.17 12:05

DB
karma
114.00

toto robím,všetkým chutia.skúste miesto cesnaku pridať mleté oškvarky,je to veľmi príjemná obmena,určite vám bude chutiť.

  • 0
Odpovedať

Lýdia Martonová 12.12.17 21:24

LM
karma
-1.00

Receptík poznám, robím s trošku zmenenými gramážami. Výborné slané, chutia každému, sú mäkkučné a chrumkavé zároveň. Odporúčam :).

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 12.12.17 21:33

karma
106.00

Tieto cesnakové koláčiky robieva moja sestra - čerstvé sú božské.

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 22.12.17 11:45

DB
karma
114.00

toto pečiem aj ja,nesmia chýbať pri žiadnej oslave.niekedy dávam aj šunku a kečuup,niečo ako na pizzu.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 27.12.17 11:00

MR
karma
109.00

o pár dní je Silvester, tak zvažujem že ich vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Zuzana Beránková 03.01.18 08:33

ZB
karma
-1.00

toto si musím urobiť, cesnak doma milujeme :-)

  • 0
Odpovedať

zuzana Fulírová 10.01.18 11:59

ZF
karma
-1.00

Mám ich vyskúšané, sú vynikajúce

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 18.01.18 09:04

HZŠ
karma
102.00

Príležitostne ich pečiem, sú výborné, všetkým (bez rozdielu, veľkým aj malým) nám chutia :)

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.01.18 22:38

karma
109.00

recept opísaný,niekedy vyskúšam a upečiem.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 04.04.18 21:34

JK
karma
100.00

Poznám recept a robievam ich už strašne dlho sú skvelé mňam

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 10.07.18 21:32

JK
karma
103.00

mama ich často pečie sú chutné

  • 0
Odpovedať

Ivana Dolnická 24.10.18 06:53

ID
karma
-1.00

Moji chalani miluju cesnak,dnes vdaka Vam,im ulahodim.

  • 0
Odpovedať

Ivana Dolnická 24.10.18 06:56

ID
karma
-1.00

Moji chalani miluju cesnak,dnes vdaka Vam,im ulahodim.

  • 0
Odpovedať

Ivana Dolnická 24.10.18 06:56

ID
karma
-1.00

Moji chalani miluju cesnak,dnes vdaka Vam,im ulahodim.

  • 0
Odpovedať

Miriam Kubinová 24.12.18 15:59

MK
karma
-1.00

mňam , tieto milujem....odporúčam

  • 0
Odpovedať

Soňa Zacharová 06.06.19 18:26

karma
-1.00

Výborné, robievam

  • 0
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 14.06.19 15:29

AH
karma
115.00

Kysnuté cesto som ešte neskúšala. Recept je tak perfektne , detailne rozpísaný, že ho určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 22.07.19 09:56

JK
karma
100.00

Odporúčam sú fakt skvelé robievam často

  • 0
Odpovedať

Natália Lobodášová 14.04.20 15:53

NL
karma
105.00

Tieto mám radi aj my :-)

  • 0
Odpovedať

Margita Molnárová 04.01.21 21:10

MM
karma
-1.00

Super, vyzerajú dobre, zajtra idem piecť, vyskúšam tento recept...

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 25.01.21 14:02

DB
karma
114.00

v sobotu som robila, boli výborné.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 19.08.21 20:39

MR
karma
109.00

juj, tieto sú najlepšie

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 07.10.21 15:16

JK
karma
100.00

Sú skvelé mamina ich robieva často

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 15.02.22 08:00

MK
karma
100.00

Vyzerajú výborne - idem na to hneď dnes

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 13:52

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 13:52

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 18.02.24 19:06

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 18.02.24 19:06

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 18.02.24 19:09

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 18.02.24 19:09

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní