Tatársky biftek alebo, ak chcete, tatarák, je pochúťka, na ktorú mnohí nedáme dopustiť, ale zároveň sa nájde aj množstvo jeho odporcov, ktorým prekáža fakt, že je vyrobený zo surového mäsa. Ak patríte medzi nich, tento recept vás bude určite zaujímať, pretože ide o tatarák z cukety, chuťovo na nerozoznanie od toho pravého – mäsového. Tak čo, vyskúšate?
Zásobte sa cuketou – poďakuje sa vám rozpočet aj zdravie
Cuketová sezóna je práve teraz v plnom prúde, preto predtým, než sa pustíme do prípravy „falošného“ tataráku z tejto obľúbenej zeleniny, pripomeňme si, prečo by mala byť cuketa súčasťou nášho jedálnička. Nuž, v prvom rade preto, že je to zdravá a pritom chuťovo ideálna náhrada takmer akejkoľvek potraviny. Cuketou totiž môžete nahradiť tak grilované mäso, zemiaky v plackách, akúkoľvek omáčku na cestoviny, ako aj ovocie v koláči (takisto vie dokonale zjemniť bábovku). Môžete ju variť, grilovať, zavárať, piecť,...
Neprehliadni: Toto sú chutnejšie a zdravšie varianty bežných potravín
Pri cukete sa fantázii medze nekladú
Keďže sama o sebe je cuketa chuťovo pomerne nevýrazná, môžete ju v kuchyni kreovať, ako sa vám len zachce – vynikajúca bude tak s cesnakom, ako aj nasladko. Je zároveň základnou surovinou na prípravu celosvetovo obľúbeného jedla ratatouille. Cuketa je doslova „multifunkčná“ potravina, ktorá navyše neobsahuje takmer žiadne kalórie, naopak, obsahuje veľké množstvo vitamínu A, vlákniny a draslíka.
Avšak dôležité je si uvedomiť, že najviac živín sa nachádza v cuketovej šupke, ktorú preto skutočne netreba vyhadzovať. 91 % obsahu cukety tvorí voda. Prispeje k detoxikácii vášho organizmu a ak sa snažíte schudnúť, práve táto zelenina by mala tvoriť gro vášho jedálnička. Mimochodom, cukete sa hovorí aj cukina a oba názvy pochádzajú z talianskeho zucca (tekvica).
Bude ťa zaujímať
Recept na tatarák z cukety
Na prípravu tataráku budete potrebovať:
- väčšiu cuketu (alebo 2 menšie)
- 2 strúčiky cesnaku
- cibuľu
- 100 g postrúhaného syra (ideálne parmezán)
- horčicu (ideálne dijónsku)
- soľ, mleté čierne korenie a sladkú papriku
Postup prípravy:
Cuketu umyte, odkrojte konce a nahrubo nastrúhajte aj so šupkou. Šupky sa zbavte len v prípade, že už je cuketa staršia. Vtedy vykrojte aj semienka. Nastrúhanú cuketu v mise osoľte, nechajte postáť asi desať minút a medzitým opečte na panvici cibuľu. Vodu z cukety zlejte, zmes vyžmýkajte a pridajte na panvicu k opečenej cibuli. Restujte spolu približne päť minút, napokon pridajte roztlačený cesnak. Keď cuketová zmes vychladne, dochuťte ju syrom, horčicou a okoreňte. Poriadne premiešajte.
Do zmesi môžete, ale nemusíte pridať kečup, sójovú omáčku, tabasco, citrónovú šťavu, nasekanú petržlenovú vňať, nadrobno pokrájané kyslé uhorky, rovnako pokrájanú papriku alebo pomleté mandle. Všetko závisí na vašich chutiach a preferenciách, pokaziť určite nemáte čo. :-) Napokon si pripravte opečené hrianky s cesnakom, s ktorými bude cuketový tatarák chutiť úplne dokonalo.
- Anketa
JEDLI STE UŽ CUKETOVÝ TATARÁK?
Odpovedalo 421 ľudí