Recept na vinársky jesenný osúch

Recept na vinársky jesenný osúch
  • 25.08.2016
  • Jarkapecie .sk

Oberačky hrozna sú v plnom prúde a pri tejto práci je treba sa občerstviť sviežim nápojom a niečo k tomu zajesť. Nie vždy nám ide na chuť sladký koláč, a tak si pripravíme osúch s vynikajúcou chuťou a krásnymi farbami.


Použijeme jesenné plody zo záhrady a vinohradu – modré hrozno, červenú cibuľu a vlašské orechy. Dochutíme kyslou smotanou a čerstvými lístkami tymiánu.


Tieto osúšky si môžete obložiť podľa vlastnej fantázie, kúsok modrého plesnivého syra, či domáceho kozieho zmení chuť a spríjemní posedenie po práci s priateľmi. Ja som do cesta použila čerstvé kvasnice, ale rovnako dobre si ho zamiesite s vlastným kváskom a zvýšite tak hodnotu tohto pečiva.

 Na cesto budete potrebovať:

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • štipku soli
  • 1 čajovú lyžičku trstinového cukru (medu)
  • 12 g čerstvého droždia
  • 150 ml vlažnej vody
  • 3 polievkové lyžice oleja

 Postup:


Z droždia, cukru a vlažnej vody pripravte kvások, pridajte ho do múky, potom pridajte štipku soli a olej a vypracujte vláčne, nie tuhé cesto. Prikryté ho nechajte vykysnúť (30-40 minút).

Odporúčame tiež: Recepty: Na každý deň iné špagety

recept na špaldový osúch s posýpkou

Zdroj: Shutterstock®

Na náplň budete potrebovať:

  • 3 červené cibule
  • 150 g modrého hrozna
  • hrsť vlašských orechov
  • 3 polievkové lyžice hustej kyslej smotany
  • soľ
  • čerstvý tymián
  • trochu oleja

Odporúčame tiež: Zabojujte s celulitídou vďaka káve

recept na špaldový osúch

Zdroj: Shutterstock®

 Postup:

  • Červenú cibuľu očistite, nakrájajte na plátky a na oleji asi 5 minút restujte. Bobule hrozna rozkrojte na polovičky a orech nahrubo nasekajte.
  • Z vykysnutého cesta vyformujte tenké osúchy, okraj nechajte trochu vyšší. Potrite ich hustou smotanou, osoľte, môžete posypať mletým korením a rozdeľte udusenú cibuľku.
  • Povrch poklaďte hroznom a posypte orechmi. Čerstvý tymián nasekajte a posypte na osúchy. Môžete ešte pokvapkať olejom.
  • Pečte pri teplote 200°C asi 20-30  minút.

Osúchy chutia najlepšie teplé :)

Odporúčame tiež: 5 účinných červených antioxidantov


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Iveta Moravčíková 25.08.16 10:09

IM
karma
100.00

vypadá to dobre

  • 0
Odpovedať

Katarina Hovancova 25.08.16 20:52

KH
karma
86.00

ochutnala by som to rada

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 26.08.16 13:26

SK
karma
114.00

už len ako to na oko lahodí...

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 27.08.16 22:21

MZ
karma
92.00

zaujímavé určite by som to rada vyskúšala

  • 0
Odpovedať

Adriána Jakubová 28.08.16 10:36

AJ
karma
-1.00

zaujímavá kombinácia vyzerá to pekne

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 19:17

MZ
karma
-1.00

Veľmi zaujímavý recept :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 02.01.17 22:05

AK
karma
100.00

dobre to vyzerá a asi aj chutí

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:36

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:36

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní