Každá správna gazdinka má minimálne jedno lístkové cesto vždy v zálohe – pre nečakané udalosti. Keď vám najbližšie niekto zaklope na dvere, tak si dajte predhriať rúru a lístkové cesto natrite čímkoľvek, čo budete mať aktuálne po ruke.
Lístkové cesto patrí medzi vďačných pomocníkov, pretože sa dokáže rýchlo upiecť a môžete si pripraviť sladké, ale i slané pochúťky, ktorým sa nedá odolať. Ak ste už vyskúšali slimáky z lístkového cesta so slaninou a kukuricou, broskyňové taštičky z lístkového cesta či pikantné slaninové tyčinky, tak je načase vyskúšať upiecť aj škoricové slimáky, ktoré mnohí poznáme ako osie hniezda. Budú skoro také ako tie, ktoré vám robievala vaša babička! Dokonalo prevoňané škoricou, krehké a chrumkavé – jednoducho famózne!
Odporúčame: Recept na krtkovu tortu: Lahodné mini tortičky s banánom
Na škoricové slimáky si pripravte:
- 1 lístkové cesto - najlepšie vyvaľkané
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice hnedého alebo iného cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
- 60 g masla
- vajíčko na potretie
Začnite tým, že si dáte vyhriať rúru na 180 °C a až tak sa pustite do prípravy slimákov. Dajte si roztopiť maslo a nechajte ho vychladnúť. V miske si zmiešajte vanilkový cukor, hnedý cukor a škoricu. Vyvaľkané lístkové cesto si rozložte, jednu polovicu potrite maslom a posypte cukrovo-škoricovou zmesou. Cesto následne preložte na polovicu (preložte čistú stranu lístkového cesta na maslovú), tak aby ste úplne prekryli plnku.
Cesto rozrežte na pásiky. Každý pásik skrúťte do špirály a následne si vytvorte slimáčiky, teda špirály zatočte do slimáčika. Vytvoreného slimáka preložte na papierom vystlaný plech a potrite rozšľahaným vajíčkom. Vajíčko môžete zmiešať aj s troškou mlieka. Škoricové slimáky pečieme približne 20 minút. Ak chcete, aby boli viac sladšie alebo škoricovejšie, tak aj ich vrch môžete pred pečením posypať cukrom alebo škoricou.
Vyskúšaj tiež: RECEPT: Grilovaný syrový sendvič s klobáskou a jarnou cibuľkou