Vyskúšaj náš recept na domáce bazalkové pesto: Lepšie si nejedla!

Vyskúšaj náš recept na domáce bazalkové pesto: Lepšie si nejedla!
  • 24.08.2018
  • Simona Kostková

Radi si dávate špagety s pestom? Poprípade si ho dávate do každého jedla? Pripravte si vlastné, ktoré bude omnoho lepšie, ako to kupované! Na jeho prípravu vám postačí pár ingrediencií. Obrovským bonusom je, že si ho pripravíte z kvalitných surovín a môžete pridať aj extra prísady, ktoré z neho spravia to najchutnejšie a najoriginálnejšie pesto na svete.

Pesto samo o sebe je chutné a zdravé, takže ho môžete jesť, aj keď ste vegetarián, aj keď ste na diéte. Základom je kvalitný olej, použite preto olivový. Ak vám nestačí a chcete naozaj niečo extra, použite MTC olej, ktorý vám dodá silu, energiu, živiny a navyše podporí funkciu mozgu. Dobrú chuť!

Prečo práve pesto?

Pokiaľ neviete, čo vlastne to pesto je, tak určite ani nepoznáte dôvod, prečo by ste si ho mali dať na špagety. Tak teda, predstavujeme vám pesto – taliansku omáčku, ktorá sa pripravuje z bazalky, olivového oleja, parmezánu a píniových orieškov. Táto pôvodná receptúra sa na obale označuje ako Pesto genovese, pretože práve z tejto talianskej oblasti pochádza. Avšak v obchodoch i v reštauráciách nájdete nespočetné množstvo rôznych druhov pesta.

S čím sa jedáva? Najčastejšie sa podáva ku cestovinám, ale ide o univerzálnu omáčku, ktorá sa hodí naozaj k hocičomu. Veľmi chutný je teplý toast s pestom a sušenými paradajkami. Kuchári neodporúčajú používať pesto na varenie, no mnohí labužníci si ho radi pridávajú do teplých omáčok. Môžete ho použiť aj ako dresing na šalát, k mäsu a rybám alebo aj na slané palacinky. Jednoducho, pokiaľ podľahnete chuti pesta, môžete ho pridať do ktoréhokoľvek pokrmu.

Odpadneš: RECEPT: Bezlepkové cestoviny so zeleninou a šunkou

zdravé recepty

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 150 g čerstvej bazalky

  • 50 g strúhaného parmezánu

  • 50 g píniových orieškov alebo 1 kopcovitú lyžičku mandľového masla

  • 100 – 120 ml extra panenského olivového oleja

  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy

  • morskú soľ

  • 1 lyžicu MCT oleja

  • cesnak

  • čili papriku

ako si pripraviť pesto

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

  • Bazalku umyjeme a odstopkujeme od najhrubších stoniek.

  • Natrháme ju na kúsky a vložíme do mixéra.

  • Postupne pridávame olivový olej a dobre rozmixujeme.

  • Pridáme orechy a nastrúhaný syr, znovu poriadne rozmixujeme.

  • Pesto dochutíme soľou a pár kvapkami citrónovej šťavy a MCT olejom.

  • Ak si želáte pikantnú verziu, do mixéra pridajte k orechom aj 1 chilli papričku.

Musíš vidieť: Rukola vyzerá ako neužitočná burina. Aká je však pravda?

recept na zelené cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto - úvodná fotka: pixabay.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 24.08.18 12:44

ĽŠ
karma
100.00

Super, ďakujem za recept!

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 24.08.18 14:12

MB
karma
98.00

Juj, pesto s cestovinami milujem

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 04.09.18 11:36

karma
110.00

Ešte som neskúšala..dobrý nápad..doma mám len z medvedieho cesnaku a to je úžasné.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 09.09.18 12:24

AS
karma
108.00

dcéra používa rôzne pestá, aj bazalkové. Tento recept nepozná, dám jej vedieť. Pre môj vkus sú pestá veľmi"mastné", je tam veľa oleja

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 10.09.18 20:39

JK
karma
100.00

Špagety robievam často no pesto som ešte nerobila ani nejedla

  • 0
Odpovedať

Zdenka Slahučková 26.09.18 03:41

ZS
karma
100.00

Mňam, špagiet u nás nie je nikdy dosť :)

  • 0
Odpovedať

Matej Varga 29.12.19 21:17

MV
karma
108.00

Pesto si dávam ku všetkému :D

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 14.11.21 20:27

KS
karma
133.00

Bazalkové pesto je skvelé, ale aj z medvedieho cesnaku je úžasné :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní