Využite leto a jednu z jeho úžasných predností – čerstvosť zeleniny a ovocia. Niektoré z nás majú to šťastie a stačí im zájsť do záhradky, kde si vedia zeleninu či ovocie natrhať. Nám ostatným treba zájsť na trh či do obchodu, ale to nevadí. Nenechajte sa odradiť a do nákupného košíka vhoďte pre dnešok taký hrášok, ktorý v zime zoženiete len v jeho mrazenej podobe. Z čerstvého hrášku si viete pripraviť vynikajúce hráškové menu.
Pozri aj: Nafúknuté brucho z potravín? TIETO robia najviac zloby!
Hráškovo-citrónové pesto
Ingrediencie: pol hrnčeka čerstvého hrášku, za hrsť mäty a bazalky, 1 strúčik cesnaku, strúhaný syr, olivový olej, citrón (šťava + strúhaná kôra), soľ a čierne korenie
Postup: Hrášok rozmixujte, alebo popučte v mažiari. Pridajte bylinky, prelisovaný cesnak, cca 3 lyžice strúhaného syra, ochuťte citrónovou šťavou, strúhanou kôrou. Pridajte trošku olivového oleja, soľ, korenie, dôkladne premiešajte. Pesto podávajte napríklad s bagetkami. Ozdobiť ho môžete aj bielymi fazuľkami.
Hráškový krém
Ingrediencie: cibuľa, maslo, hrášok, kurací vývar, mäta, smotana na šľahanie, kyslá smotana, soľ
Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte na masle, pridajte hrášok a zalejte vývarom. Varte kým hrášok nezmäkne, polievku rozmixujte, prilejte smotanu na šľahanie, ochuťte soľou, prípadne korením a nechajte prevrieť. Hráškový krém podávajte s kopčekom kyslej smotany.
Skús aj: Cestoviny s feta syrom a cherry paradajkami: Hit internetu
Zelený šalát
Ingrediencie: hrášok, brokolica, baby špenát, mäta, citrón, olivový olej, biely jogurt, čierne mleté korenie, cesnak, soľ
Postup: Brokolicu pripravte na pare. Zmiešajte s umytým čerstvým hráškom, pridajte baby špenát, mätu, osoľte a pokvapkajte olivovým olejom. Šalát podávajte s bielym jogurtom, ktorý ochuťte citrónovou šťavou, prelisovaným cesnakom a korením.
Pozri aj: Neodolateľné jogurtové muffiny s kúskami čokolády a ovocia
Dusené kuracie na zelenine
Ingrediencie: kuracie prsia (alebo stehná), mrkva, baby kukurica, hrášok, šampióny, olivový olej, cibuľa, tymián, soľ, kurkuma
Postup: Na oleji opražte cibuľu, pridajte kuracie prsia, chvíľku opražte, tak pridajte zeleninu a huby, (hrášok v strukoch) a duste. Ochuťte korením, tymiánom a soľou a podávajte.