Každá sezóna v roku je niečím výnimočná. Okrem svojho typického počasia a sfarbenia prírody, nám prináša aj rôzne sezónne ovocie a zeleninu. Letná sezóna býva najbohatšia na také pochúťky ako sú jahody, maliny, čučoriedky... Stačí sa prejsť po tržnici a chutným čerstvým ovocím si raz dva zaplníte svoju chladničku.
A ak ste to náhodou s množstvom prehnali a nechcete aby sa vám trebárs také jahody pokazili, pripravte si z nich chutné letné jahodové sladkosti. Myšlienky na kalórie dajte bokom, veď raz za čas treba ulahodiť aj svojim chuťovým pohárikom. Apropo jahody nepatria ku kalorickým bombám, takže spokojne si pochutnajte. A to s vedomím, že svojmu telu dopriavate silný antioxidant, zdroj vitamínu C i železa.
Odporúčame prečítať: Hroznové pochúťky
Jahodový pohár
Ingrediencie: biely jogurt, čerstvé jahody, čerstvá mäta, med
Postup: Biely jogurt premiešajte s tekutým medom a nadrobno nakrájanou mätou. Rozmixujte spolu s jahodami (prípadne len popučte vidličkou). Do pohára uložte kúsky čerstvých jahôd a zalejte jogurtom.
Odporúčame prečítať: Sladké raňajky
Jahodový nanuk
Ingrediencie: jemný tvaroh, čerstvé jahody, hnedý cukor, vanilínový cukor, kyslá smotana
Postup: Všetko spolu dobre rozmiešajte (rozmixujte) a dajte si zamraziť, minimálne na dve hodiny. Vhodnou pomôckou je tiež nanukovač.
Ľadový jahodový čaj
Ingrediencie: vrecúško jahodového (alebo ovocného) čaju, citrónová šťava, čerstvé jahody, lístky mäty, med, kocky ľadu
Postup: Z čerstvých jahôd si vytvorte jahodové pyré, ktoré dôkladne rozmixujte, vrecúško čaju zalejte vodou, vychladený rozmiešajte s pyré. Pridajte lístky mäty, ochuťte citrónovou šťavou, medom a premiešajte ideálne v šejkri. Prelejte do džbána a dodajte kocky ľadu.
Jahodový džem
Ingrediencie: čerstvé jahody, kryštálový cukor, kyselina sorbová
Postup: Jahody dôkladne posypte cukrom a nechajte odstáť na noc na chladnom mieste. Na druhý deň jahody uvarte až kým vám nevznikne hustá zmes a pridajte trošku kyseliny sorbovej (cca pol malej lyžičky, ale závisí od množstva). Uvarený džem naložte do fliaš a buď odložte do chladničky a spotrebujte v najbližších dňoch, alebo fľaše sterilizujte.
Odporúčame prečítať: Napečené rýchlo, sladko a chutne
Raňajkové jahodové wafle
Ingrediencie: čerstvé jahody, wafle, šľahačková smotana, cukor
Postup: Smotanu vyšľahajte s cukrom. Na wafle naneste jednu vrstvu na ňu uložte čerstvé jahody a prípadne ešte prelejte druhou vrstvou šľahačky. Podávajte prípadne tiež preliate čokoládou.
Prajeme dobrú chuť!