Ako využiť zvyšky jedla, alebo ako variť ekonomicky?

Ako využiť zvyšky jedla, alebo ako variť ekonomicky?
  • 01.03.2016
  • Silvia Karasová

Plytvanie jedlom je niekedy úplne zbytočné. Varenie v štýle „čo dom dal“ vám dokáže ušetriť nemalé peniaze. Oceníte to najmä vtedy, keď sa rozhodnete naozaj šetriť, pretože ste si vysnili trochu náročnejší finančný cieľ. A pritom stačí naozaj tak málo, jednoducho ak to preženiete pri varení jedla a navaríte toho priveľa zo zvyškov môžete pokojne vyčarovať nové chutné jedlo.

Najčastejšie nám ostáva v chladničke príloha, či už k mäskám, alebo rybe. A teda najčastejšie by sme sa mali popasovať so zemiakmi, ryžou, zvyšnými cestovinami, ale trebárs tiež s niekoľko dňovým chlebom. 

Odporúčame prečítať: Najzdravšie prímorské ingrediencie v kuchyni

Ako využiť zvyšky jedla, alebo ako variť ekonomicky?

Zdroj: Shutterstock®

Začnime od pečiva

Staršie pečivo má hneď niekoľko možností využitia. Stvrdnuté rožky napríklad narežte na kolieska a dajte zamraziť. Keď sa v budúcnosti rozhodnete robiť žemľovku, základnú surovinu budete mať po ruke – stačí len rozmraziť. Z pár dňového  chlebíka budete mať skvelú večeru, alebo raňajky. Rozbite jedno dve vajíčka a prichystajte chlebík vo vajíčku.

Ak zatúžite po niečom diétnejšom, urobte si hrianky, stačí chlebík opiecť na panvici. Tu už môžete opäť variovať, hrianky napríklad posypte syrom, urobte si k nim šalát zo zvyšnej zeleniny, alebo ich dajte zapiecť do rúry s kolieskom paradajky, plátkom šunky, syrom... Čo vám len napadne. Starší chlebík je vhodný aj na „výrobu“ krutónov do polievky, zapiecť v rúre ho môžete aj na štýl pizze – postačia vám k tomu ingrediencie, ktoré na pizzi máte najradšej plus pizza korenie. Toasty sú ideálne dokonca aj na sladký spôsob – francúzske toasty, na ešte teplé hrianky roztopte maslo a pocukrujte. 

Odporúčame prečítať: Zaujímavé fakty o káve + recept na biofrapučíno

Ako využiť zvyšky jedla, alebo ako variť ekonomicky?

Zdroj: Shutterstock®

Nedojedená ryža

Zo zvyšnej ryže môžete vyčariť taktiež viaceré jedlá. Keď jej je menej, urobte si paradajkovú polievku (alebo inú zeleninovú) a už uvarenú ryžu jednoducho do nej pridajte. Ak jej máte o čosi viac urobte si rizoto – nemusí byť vôbec tradičné, pridajte k ryži všetko, čo sa vám zvýšilo a na čo máte chuť – zvyšky kuracieho mäska z kuracej polievky, zeleninu, kúsok slaniny, šunku, alebo šampiňóny. Podobne môžete využiť aj zvyšky cestovín. 

Odporúčame prečítať: Bývate často unavená? Dôvod vás možno prekvapí

Ako využiť zvyšky jedla, alebo ako variť ekonomicky?

Zdroj: Shutterstock®

Zostali nám zemiaky

Zo zvyšných zemiakov môžete „čarovať“ ešte viac. Varené zemiaky niekedy stačí popražiť na cibuľke a servírovať napríklad s kyslým mliekom. Sýte, chutné jedlo našich starých rodičov, dnes už miestami zabudnuté. Časť zemiakov môžete použiť aj  pri príprave omelety, alebo si z nich vyrobte placky, lokše, či posúchy. Zvyšky sú vhodné aj na francúzske zemiaky, či zemiakové taštičky. Zmiešajte ich s múkou, vajíčkom a vyracujte cesto. Z nich si vytvarujte taštičky, ktoré naplňte napríklad slaným syrom a špenátom, alebo ovocím, či džemom a už len uvarte vo vriacej vode.

Odporúčame prečítať: Recept na domáce špenátové pesto

Máte obľúbený recept „zo zvyškov jedla“?

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Mária Maxianová 08.09.15 18:23

MM
karma
100.00

u nás sa tiež nič nevyhadzuje, všetky zvyšky sa využijú

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 08.09.15 18:56

MZ
karma
92.00

aj ja sa snažím doma použiť všetky "zvyšky" a niekedy z toho vzniknú naozaj skvelé chute :-)

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 08.09.15 21:01

karma
113.00

taky využívám a nevyhazuji nic, ale některé rady jsou fajn

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 08.09.15 21:05

karma
93.00

jedlo sa veru nevyhadzuje to by bola škoda

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 06.12.15 18:33

AK
karma
100.00

Ja nevyhadzujem zvyšky,lebo varím radšej menej ako viac.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 06.12.15 19:40

AK
karma
100.00

Mnohé domácnosti toho dosť vyhadzujú a pritom treba troch fantázie.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 06.12.15 22:01

SK
karma
114.00

Aj ja sa snazim vyuzit vsetko co dom - ci chladnicka dala. Bola som k tomu vedena uz od rodicov. Ved na com sa najviac da usetrit - na jedle.

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 02.03.16 16:38

MZ
karma
-1.00

Presne takto to robíme i my :)

  • 0
Odpovedať

Júlia Dominová 02.03.16 19:16

JD
karma
-1.00

presne takto to robíme doma :) z chleba krutóniky, z ryže rizoto a varené zemiaky troška osmahnuté, hneď chutia lepšie :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 02.03.16 23:27

AK
karma
64.00

Tiež sa snažím využiť všetko čo sa dá, aby som toľko neplytvala potravinami, lebo všetko stojí dosť peňazí.

  • 0
Odpovedať

Gabriela Horváthová 04.03.16 19:34

GH
karma
-1.00

super :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 15.05.16 17:23

AK
karma
100.00

v dnešnej dobe je hriech vyhadzovať

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.05.16 21:04

JK
karma
100.00

U nás sa málinko vyhadzujeva spotrebujeme všetko a varím menej aj to mám dvoch psíkov a kurky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní