Citrónový chlebík s polevou
Na vynikajúci a svieži citrónový chlebík s makom a s polevou podľa Whole and Heavenly Oven budeme potrebovať nasledovné prísady (z prísad vyjdú 2 chlebíky).
Ingrediencie na chlebík
- 125 g masla (roztopeného)
- 250 g cukru
- 3 väčšie vajcia
- 80 g bieleho jogurtu
- 60 ml citrónovej šťavy
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 250 ml cmaru
- 325 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky makových semienok
Ingrediencie na polevu
- 125 g cukru
- 60 ml citrónovej šťavy
- 2 lyžice vody
Postup prípravy
- V dvoch misách si zmiešame suché ingrediencie a mokré ingrediencie zvlášť. Rúru si predohrejeme na 180 stupňov.
- Do tekutej zmesi postupne primiešame suchú zmes a poriadne premiešame. Vypracujeme hladké cesto.
- Cesto vylejeme do dvoch plechov na chlebík. Oba plechy musia byť vymastené maslom a vysypané múkou. Ak chcete len jeden chlebík, použite polovicu ingrediencií.
- Chlebíky pečieme na 180 stupňov 40 až 45 minút. Chlebík otestujeme špáradlom.
- Poďme na polevu. Všetky ingrediencie spolu zohrejeme na panvici na strednom plameni, až kým nesplynú v hladkú hmotu. Polevou pojeme ešte teplé chlebíky a necháme ich úplne vychladnúť na mriežkach.