Aj keď si na pravú jahodovú sezónu budeme musieť ešte chvíľu počkať, už teraz sú jahody dostupné na pultoch v obchodoch. A na naše počudovanie sú dostatočne sladké a šťavnaté na to, aby sme si na nich pochutnali. Ak ich milujete a nedáte dopustiť ani na jahodový džem, tak si ho z nich môžete pripraviť už teraz. A dokonca s dokonalou čerešničkou, akou sú chia semienka.
Chia semienka sú už nejakú tú dobu ospevované mnohými ľuďmi po celom svete, ktorí si ich neváhajú pridávať do smoothie či do iných pokrmov. Ale prečo? No najmä preto, lebo obsahujú veľké množstvo bielkovín i vlákniny, rovnako v nich nájdeme pomerne vysoký obsah vápnika i omega-3 mastných kyselín. Chia semienka sú bohaté na antioxidanty a tiež sú považované za skvelý rastlinný zdroj železa, fosforu a draslíka. Vyskúšajte tento netradičný džem aj vy.
Vyskúšaj aj: Pečený rebarborovo – jahodový džem
Na jahodový džem s chia semienkami potrebujeme:
- 4 šálky čerstvých jahôd
- 4 lyžice trstinového cukru
- 1 šálku vody
- 2 a ½ lyžice chia semienok
Do hrnca si dáme nakrájané jahody (podľa toho na aké veľké kúsky ich nakrájate, tak dlho sa budú variť do zmäknutia), vodu a cukor. Hrniec postavíme na sporák a jahody varíme na miernom ohni, až kým nezmäknú. Ak preferujete hladkú konzistenciu džemu, tak jahody rozmixujte ponorným mixérom. Ak si radi pochutnávate na väčších jahodových kúskoch, tak ich môžete nechať také aké sú alebo mierne popučiť vidličkou. Džem odstavíme a pridáme chia semienka.
Necháme chvíľku vychladnúť a následne prelejeme do sklenenej uzatvárateľnej nádoby (zaváraninovej fľaše). Vo fľaši necháme džem úplne vychladnúť a následne skladujeme v chladničke. Z daného množstva ingrediencií vám vyjde približne 1 alebo 2 fľaše džemu. Nepripravujte si ho do zásoby vo veľkom množstve, nakoľko by sa mal spotrebovať do 2 týždňov.
Jahodový džem je lahodný v raňajkovej kaši, no pokojne ho môžete natrieť aj na koláč, tortu, pridať si ho do jogurtu alebo natrieť na chlebík.