Klasická bryndzová nátierka: Objav tento náš tradičný poklad

Klasická bryndzová nátierka: Objav tento náš tradičný poklad

Vyrába sa v Poľsku, Rumunku a dokonca aj v Bulharsku, ale naša je len jedná a určite môžeme povedať, že je najlepšia. A to nehovoriac o májovej, ktorá má asi najlepšiu chuť. Vedeli ste však, že bryndza sa začala vyrábať už v 15. storočí? Neskôr, cca v 18. storočí začali vznikať rôzne bryndziarske manufaktúry a mnohé z nich sú zachované dodnes. Bryndza je takým našim pokladom, ktorému sa tiež pripisujú liečivé účinky.

Pravidelnou konzumáciou údajne dochádza k zníženiu hladiny zlého cholesterolu v organizme a rovnako aj k zníženiu hladiny cukru v krvi. Nachádzajú sa v nej priateľské baktérie, ktoré by sme mohli označiť ako probiotiká. A ako všetci dobre vieme, tie sú prospešné pre naše trávenie. Bryndza je však skvelá aj pri rôznych alergiách, cukrovke a dokonca podporuje aj imunitný systém. Tak doprajte si aj vy tento náš biely poklad, ktorý má špecifickú chuť. Ak je vám bryndza po vôli a jej chuť dokáže ulahodiť vášmu mlsnému jazýčku, tak si z nej pripravte tradičnú bryndzovú nátierku.

bryndzová pomazánka

Zdroj: Shutterstock®

Na bryndzovú nátierku potrebujeme:

  • 200 g bryndze
  • 100 g zmäknutého masla
  • 1 lyžicu červenej papriky
  • 1 cibuľu (môže byť aj červená)
  • soľ podľa chuti
  • pažítku na dozdobenie
  • čerstvé chrumkavé pečivo

V miske si vymiešame bryndzu so zmäknutým maslom. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a mletú červenú papriku. Bryndza je sama osebe dosť slaná, no ak to je potrebné, tak celú nátierku dosoľte podľa potreby. Platí však, že so soľou to nikdy netreba preháňať, pretože nadmerné solenie môže byť pre nás škodlivé. Všetko teda spolu poriadne vymiešame a podávame.

Nátierka je najlepšia na čerstvom chrumkavom chlebíku alebo pečive, ktoré krásne chrumká pod zubami. K nátierke sa hodí čerstvá zelenina a určite aj čerstvo odtrhnutá a nakrájaná pažítka. Ak máte radi výraznejšiu cibuľovú chuť, tak si k nátierke môžete dopriať aj jarnú cibuľku alebo pór.

Odporúčame: Hrnčeková rebarborová bublanina: Recept, ktorý sa oplatí vyskúšať


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Martina Zahoranová 01.06.21 13:10

MZ
karma
92.00

bryndzová nátierka na kváskovom chlebíku ... mňam

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 01.06.21 17:03

KK
karma
105.00

klasická bryndzová nátierka u nás doma musí byť a ešte robievam bryndzové pagáčiky a pirohy

  • 0
Odpovedať

Katarína Kačuriková 02.06.21 13:40

karma
113.00

Bryndzové pirohy, so slaninkou a smotanou - joooj už mi slinky tečú :D

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 02.06.21 06:28

ĽŠ
karma
100.00

Výborná klasika!

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 02.06.21 08:35

DB
karma
117.00

Táto tradičná bryndzová nátierka je vynikajúca, hlavne z májovej bryndze, máme ju radi

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 02.06.21 13:40

karma
113.00

Z májovej je najlepšia - o tom niet pochyb :)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 02.06.21 12:18

MC
karma
109.00

Výborná natierka a nesmie chýbať Pažítka.

  • 1
Odpovedať

Zuzana Jasna 02.06.21 17:10

ZJ
karma
-1.00

Niet nad májovú bryndzu:)

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 02.06.21 17:11

karma
108.00

Takto podobne pripravujem.Bryndzu mozem aj samotnú,je úžasná.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 02.06.21 21:57

ZS
karma
100.00

Robievali sme ju

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 02.06.21 22:16

karma
109.00

Bryndzová nátierka u nás nesmie chýbať.Robím ju často.3x mňam...

  • 0
Odpovedať

Zdenka Slahučková 02.06.21 23:10

ZS
karma
100.00

Bryndzovou nátierkou sa nikdy nedá nič pokaziť

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 18.06.21 19:11

MM
karma
107.00

vyzerá veĺmi dobre

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní