Pomaly sa blíži tekvicová sezóna a s ňou aj krémové polievky, prívarky, koláče a dezerty z tejto obľúbenej zeleniny. Jej jednoduchá príprava a krémová konzistencia pri varení z nej robí skvelú ingredienciu do jesenných jedál.
Ak vám pomaly dozrieva v záhrade a vy neviete čo s ňou, ponúkame vám štyri skvelé tipy na chutné tekvicové koláče.
Tekvicová bábovka
Recept:
- 2 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 150 g upečenej tekvice
- 200 g polohrubej múky
- 50 g kukuričnej múky
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 100 ml oleja
- 150 g bieleho jogurtu
- čokoládová poleva
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme polohrubú a kukuričnú múku s kypriacim práškom, jogurt, roztlačenú tekvicu, olej a všetko premiešame. Cesto vlejeme do formy na bábovku a pečieme pri 180 stupňoch približne 40 minút. Po upečení necháme bábovku vychladnúť a pred podávaním ju polejeme čokoládovou alebo karamelovou polevou.
Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním
Tekvicové muffiny
Recept:
- 200 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 200 g na jemno nastrúhanej tekvice
- 2 vajcia
- 100 g vlašských orechov
- 100 g kyslej smotany
- 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
- 100 ml oleja
- 100 ml vody
Ako prvé zmiešame v miske nastrúhanú tekvicu, vajcia a kyslú smotanu. Potom pridáme hladkú múku s kypriacim práškom, cukor, na drobno posekané vlašské orechy a olej. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme vodu. Cesto potom nalievame do muffinových košíčkov. Dáme piecť pri teplote 170 stupňov na približne 25 minút.
Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli
Jednoduchý koláč z tekvice
Recept:
- 220 g hladkej múky
- 150 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
- 800 g upečenej tekvice
- 150 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 200 g syra Mascarpone
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktorým vyložíme formu na pečenie. Cesto poprepichujeme vidličkou a dáme piecť pri teplote 170 stupňov na približne 10 minút. Medzitým pripravíme tekvicovú náplň. Upečenú tekvicu roztlačíme vidličkou, pridáme práškový cukor, vajcia, syr Mascarpone a všetko dobre premiešame. Zmesou naplníme korpus a dáme piecť pri teplote 150 stupňov na približne 30 minút.
Odporúčame prečítať: Pesto s petržlenovou vňaťou
Cupcaky s tekvicou
Recept:
- ½ stredne veľkej tekvice Hokkaido
- 170 g hladkej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 70 g masla
- 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
- 200 ml mlieka
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- 200 g syra Mascarpone
V miske zmiešame hladkú múku s kypriacim práškom, kryštálovým cukrom a maslom. V druhej miske zmiešame vajce, mlieko a upečenú, roztlačenú tekvicu. Túto zmes potom vlievame do misky s múkou a zmiešavame. Vopred pripravené muffinové košíčky naplníme cestom a dáme piecť pri 170 stupňoch na približne 20 minút. Medzitým si pripravíme krém zo 125 g masla, práškového cukru a syra Mascarpone. Všetky ingrediencie pomaly miešame, pokiaľ nevznikne hladký krém. Ním potom zdobíme dopečené a vychladené muffiny.
Odporúčame prečítať: Jedli ste už mungo fazuľu?