Najlepšie recepty s jahodami: Skúsiš džem, sirup alebo niečo netradičné?

Najlepšie recepty s jahodami: Skúsiš džem, sirup alebo niečo netradičné?

Samozber jahôd aktuálne prebieha v mnohých kútoch Slovenska, a tak je najvyšší čas vyraziť si s rodinkou na toto chutné sladké ovocie, ktoré si môžete nazbierať do zásoby. 

Niektorí na zber chodia len kvôli tomu, aby si domov odniesli šťavnaté ovocie vypestované u nás, ktoré je o niečo lepšie ako kúpne. Iní si zbierajú jahody do zásoby a rôzne ich spracovávajú. 

Keď si aj vy chcete ich chuť užiť rovnako aj počas chladnejších dní alebo len hľadáte nejaké zaujímavé recepty s jahodami, tak sa nechajte inšpirovať.

Neprehliadni: Populárny nápoj Aperol Spritz: Alkoholické letné osvieženie

jahodový kompót

Zdroj: Shutterstock®

Jahodový kompót

  • 2 kg jahôd
  • 1 l vody
  • 500 g cukru
  • ¼ lyžičky kyseliny citrónovej

Z jahôd odstránime zelené stopky, umyjeme a necháme ich vyschnúť. Medzitým si pripravíme sladký nálev. Vodu zmiešame s cukrom a necháme variť dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Následne vmiešame kyselinu citrónovú. Jahodami naplníme zaváraninové poháre, zalejeme sirupom a uzavrieme viečkom. Jahody sterilizujeme pri teplote 85 °C približne 25 minút.

Jahodový džem

  • 4 kg čerstvých jahôd
  • 2 kg kryštálového cukru
  • 2 lyžičky kyseliny citrónovej

Umyté a vysušené jahody vrstvíme v nádobe s cukrom. Takto pripravené jahody necháme postať približne 24 hodín. Nasledujúci deň sa pustíme do varenia džemu. Ako na to sa dozviete v našom článku – Recept na jahodový džem: Keď ho ochutnáš, iný už pripravovať nebudeš!. Ak máte radi zaujímavejšie chute a radi by ste vyskúšali možno netradičnejší džem, tak vyskúšajte pečený rebarborovo – jahodový džem, ktorý vás dostane kombináciou chutí jahôd, rebarbory a vanilkového lusku.

jahodový likér

Zdroj: Shutterstock®

Jahodový sirup

  • 2 kg jahôd
  • 700 g kryštálového cukru
  • 20 g kyseliny citrónovej

Postup je podobný, ako pri príprave džemu. Jahody v nádobe navrstvíme s cukrom a necháme cez noc odstáť, aby pustili šťavu. Následne ich prevaríme, rozmixujeme a precedíme, by sme získali čistý sirup. Ako na to krok za krokom nájdete v našom úplnom recepte na jahodový sirup len z 3 ingrediencií.

Jahodový likér

  • 1 kg jahôd
  • 1 l koňaku
  • 0,5 l vody
  • 0,5 kg kryštálového cukru
  • škorica, klinčeky

Jahody umyte a pokrájajte na menšie kúsky. Vložte ich do fľaše, zalejte alkoholom a pridajte klinčeky i celú škoricu. Fľašu postavte na slnečné miesto a nechajte likér odpočívať približne 6 týždňov. Ako postupovať ďalej v príprave jahodového likéru zistite v recepte na jahodový likér.

Pozri aj: Domáca citrónová limonáda: Bude ju milovať celá rodina!

jahodová zmrzlina

Zdroj: Shutterstock®

Jahodová zmrzlina a jahodová dreň

Na jahodovú zmrzlinu potrebujeme 250 ml smotany na šľahanie, 250 ml kyslej smotany, 250 g čerstvých jahôd a 100 g medu. Všetko vložíme do mixéra a poriadne vymiešame do hladkej zmesi. Takto pripravenú zmrzlinu následne dáme do mrazničky, aby nám poriadne stuhla. Ak chcete, aby sa zmrzlina zamrazila rýchlejšie, ideálne bude, ak budete mixovať poriadne vychladené suroviny.

Ani recept na jahodovú dreň nie je nijako zložitý. Na jej prípravu potrebujete len jahody a sladidlo podľa vlastného výberu. Jahody rozmixujeme v sekáčiku a podľa potreby ochutíme vybraným sladidlom. Ak je to potrebné, tak pridáme trochu vody, aby dreň mala lepšiu konzistenciu. Dáme ju do pripravených nádobiek a necháme ju zamraziť.

Domáca jahodová bublanina

  • 4 vajíčka
  • 1 prášok do pečiva
  • 350 g cukrovej múčky
  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • 1 šľahačková smotana
  • čerstvé jahody

Vajíčka vyšľaháme a postupne pridáme cukor, smotanu, prášok do pečiva a múku. Zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto poukladáme nakrájané jahody a dáme piecť. Jahodová bublanina sa pečie pri teplote 175 °C približne 40 minút.

jahodový puding

Zdroj: Shutterstock®

Neodolateľný jahodový puding

  • 250 g jahôd
  • 500 ml mlieka
  • 110 g kryštálového cukru
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 3 PL kukuričného škrobu
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli

Jahody si umyjeme a pokrájame na menšie kúsky, ktoré vložíme do mixéra spolu s kryštálovým cukrom. Do hrnca si nalejeme trochu mlieka, do ktorého pridáme kukuričný škrob a štipku soli. Pridáme rozmixované jahody, vlejeme zvyšok mlieka a varíme na nízkej teplote dovtedy, kým nám zmes nezhustne. Odstavíme, primiešame smotanu i vanilkový extrakt. Hotový puding nalejeme do pohárov a necháme vychladnúť. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou a ako inak, čerstvými jahodami. Vyskúšať môžete aj ďalšiu alternatívu, a to raw jahodový puding.

Mrazené jahody

Jahody je možné aj mraziť a vychutnať si ich počas zimných mesiacov, kedy je ich ponúka v obchodoch obmedzená a cena o niečo vyššia. Je však potrebné dbať na to, aby ste mrazili len zdravé jahody, ktoré sú tvrdé. Pri správnom mrazení vám jahody dokážu vydržať v mrazničke aj 1 rok.

Jahody umyte, zbavte zelenej stopky a nechajte poriadne vysušiť. Poukladajte ich na plech (ďalej od seba) a dajte ich zamraziť. Takto predídete tomu, že sa vám jahody spoja v dôsledku čoho by ste museli rozmrazovať celú jahodovú masu. Po ich zmrazení plech z mrazničky vyberte, jahody presypte do nádoby a skladujte v mrazničke.

Jahody môžete počas mrazenia aj presladiť. A to tak, že 1 kilogram čerstvých jahôd zmiešate s 200 gramami cukru. Cukrom obalené jahody presunieme do misky a dáme zamraziť. Dávajte si však pozor, aby ste ich pri presladzovaní cukrom nepopučili alebo inak nepoškodili.

Odporúčame: Čučoriedkový zákusok s krémom z Pribináčika a kyslej smotany

jahodový cheesecake

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 17.06.21 14:22

KK
karma
105.00

najradšej mám jahody čerstvé

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 17.06.21 19:07

MC
karma
109.00

najlepšie sú priamo zo záhona , ale aj džem je výborný.

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 17.06.21 22:24

MM
karma
107.00

zmrzlina vyzerá dobre

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 18.06.21 05:17

ĽŠ
karma
100.00

Až na jahodový likér radi pripravujeme vo všetkých verziách.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 18.06.21 13:38

ZS
karma
100.00

Kompót deti nechcú takže robím džem,sirup,koktail,dreň

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 18.06.21 20:38

karma
109.00

Výborné recepty. No najradšej mám jahôdky čerstvé,len tak...Zatiaľ som piekla len bublaninu. Jahody predávajú a aj samozber je v mojej rodnej dedine a sú fakt výborné...mňam ;)

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 29.06.21 10:33

karma
113.00

Áno, čerstvé sú najlepšie, no v zime poteší aj taký kompót alebo džem

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní