Leto je v plnom prúde, čo znamená, že v záhradách nájdete mnoho druhov čerstvého a najmä zdravého ovocia. Jedným z nich sú aj sladké marhule, na ktorých si môžeme pochutnávať len počas letných mesiacov.
Chutné sú priamo zo stromu, na zaváranie alebo si z nich môžete pripraviť množstvo ovocných koláčov, ktoré vám osladia každý horúci deň.
Jednoduchý marhuľový koláč
Suroviny:
- 200 g masla
- 300 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 3 žĺtky
- kypriaci prášok do pečiva
- vajce na potretie
- marhuľový džem
Príprava:
Z masla izbovej teploty, hladkej múky, práškového cukru a žĺtok vypracujeme cesto. Dáme fo odpočinúť na 30 minút do chladničky. Potom ¾ cesta rozvaľkáme na približne 0,5 cm hrubý plát a vložíme ho do vymastenej formy. Potrieme hrubšou vrstvou marhuľového džemu. Rozvaľkáme aj zvyšné cesto a pokrájame na úzke pásiky. Tie poukladáme na vrstvu džemu. Dáme piecť pri teplote 200 stupňov na 20 - 25 minút.
Odporúčame prečítať: Slaďte zdravšie – datľovým sirupom
Kysnutý marhuľový koláč
Suroviny:
- 1/2 kocky droždia
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru
- 150 ml mlieka
- 500 g polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 30 ml oleja
- štipka soli
- 500 g marhúľ
Príprava:
Ako prvé si urobíme kvások. Do 150 ml teplého mlieka pridáme cukor a droždie. Necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor a štipku soli. Pridáme nakysnuté droždie, zvyšné mlieko, olej a všetko spolu dobre premiešame. Cesto dáme na plech, navrch poukladáme na menšie kúsky nakrájané marhule a necháme 30 minút na teplom mieste nakysnúť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.
Odporúčame prečítať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Tvarohový koláč s marhuľami
Suroviny:
- 1/2 kocky droždia
- 250 ml mlieka
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru
- 500 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 100 g roztopeného masla
- 500 g tvarohu
- čerstvé marhule
Príprava:
Ako prvé si urobíme kvások. Do 100 ml teplého mlieka pridáme cukor a droždie. Necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme práškový cukor, zvyšok mlieka, žĺtok, roztopené maslo a pripravený kvások. Všetko spolu premiešame a dáme na plech. Na cesto rozotrieme vrstvu tvarohu a pokrájaných marhúľ. Dáme piecť pri 175 stupňoch na približne 40 – 50 minút.
Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?
Cheesecake s marhuľami
Suroviny:
- 180g maslových sušienok
- 50g masla
- 500 g syra ricotta
- 200 g syra mascarpone
- 50 g kyslej smotany
- 3 vajíčka
- 200 g kryštálového cukru
- 1 balenie želatíny
- 300 g marhúľ
Príprava:
Rozdrvené sušienky zmiešame s roztopeným maslom a vystelieme nimi tortovú formu. V mise zmiešame ricottu, mascarpone, smotanu, vajíčka a kryštálový cukor. Náplň vlejeme do tortovej formy a pečieme pri 170 stupňoch približne 45 minút. Po upečení necháme cheesecake v rúre ešte 30 minút. Na záver navrch poukladáme na plátky nakrájané marhule a zalejeme želatínou.
Odporúčame prečítať: Ľanový a ricínový olej – bojovníci proti rakovine