Ochutnajte tie najlepšie marhuľové koláče

Ochutnajte tie najlepšie marhuľové koláče
  • 26.07.2016
  • Lucia Hausknechtová

Leto je v plnom prúde, čo znamená, že v záhradách nájdete mnoho druhov čerstvého a najmä zdravého ovocia. Jedným z nich sú aj sladké marhule, na ktorých si môžeme pochutnávať len počas letných mesiacov.

Chutné sú priamo zo stromu, na zaváranie alebo si z nich môžete pripraviť množstvo ovocných koláčov, ktoré vám osladia každý horúci deň.

 Jednoduchý marhuľový koláč

Suroviny:

  • 200 g masla
  • 300 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • kypriaci prášok do pečiva
  • vajce na potretie
  • marhuľový džem

Príprava:

Z masla izbovej teploty, hladkej múky, práškového cukru a žĺtok vypracujeme cesto. Dáme fo odpočinúť na 30 minút do chladničky. Potom ¾ cesta rozvaľkáme na približne 0,5 cm hrubý plát a vložíme ho do vymastenej formy. Potrieme hrubšou vrstvou marhuľového džemu. Rozvaľkáme aj zvyšné cesto a pokrájame na úzke pásiky. Tie poukladáme na vrstvu džemu. Dáme piecť pri teplote 200 stupňov na 20 - 25 minút.

Odporúčame prečítať: Slaďte zdravšie – datľovým sirupom

Ochutnajte tie najlepšie marhuľové koláče

Zdroj: Shutterstock®

 Kysnutý marhuľový koláč

Suroviny:

  • 1/2 kocky droždia
  • 1 čajová lyžička kryštálového cukru
  • 150 ml mlieka
  • 500 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 30 ml oleja
  • štipka soli
  • 500 g marhúľ

Príprava:

Ako prvé si urobíme kvások. Do 150 ml teplého mlieka pridáme cukor a droždie. Necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor a štipku soli. Pridáme nakysnuté droždie, zvyšné mlieko, olej a všetko spolu dobre premiešame. Cesto dáme na plech, navrch poukladáme na menšie kúsky nakrájané marhule a necháme 30 minút na teplom mieste nakysnúť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. 

Odporúčame prečítať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Ochutnajte tie najlepšie marhuľové koláče

Zdroj: Shutterstock®

Tvarohový koláč s marhuľami

Suroviny:

  • 1/2 kocky droždia
  • 250 ml mlieka
  • 1 čajová lyžička kryštálového cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 100 g roztopeného masla
  • 500 g tvarohu
  • čerstvé marhule

Príprava:

Ako prvé si urobíme kvások. Do 100 ml teplého mlieka pridáme cukor a droždie. Necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme práškový cukor, zvyšok mlieka, žĺtok, roztopené maslo a pripravený kvások. Všetko spolu premiešame a dáme na plech. Na cesto rozotrieme vrstvu tvarohu a pokrájaných marhúľ. Dáme piecť pri 175 stupňoch na približne 40 – 50 minút. 

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Ochutnajte tie najlepšie marhuľové koláče

Zdroj: Shutterstock®

 Cheesecake s marhuľami

Suroviny:

  • 180g maslových sušienok
  • 50g masla
  • 500 g syra ricotta
  • 200 g syra mascarpone
  • 50 g kyslej smotany
  • 3 vajíčka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balenie želatíny
  • 300 g marhúľ

Príprava:

Rozdrvené sušienky zmiešame s roztopeným maslom a vystelieme nimi tortovú formu. V mise zmiešame ricottu, mascarpone, smotanu, vajíčka a kryštálový cukor. Náplň vlejeme do tortovej formy a pečieme pri 170 stupňoch približne 45 minút. Po upečení necháme cheesecake v rúre ešte 30 minút. Na záver navrch poukladáme na plátky nakrájané marhule a zalejeme želatínou.

Odporúčame prečítať: Ľanový a ricínový olej – bojovníci proti rakovine

Ochutnajte tie najlepšie marhuľové koláče

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Marie Gutmannová 26.07.16 11:13

MG
karma
104.00

Osobne obľubujem hrnčekový, len som zamenila suroviny ako múka, cukor za zdravšie :)

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 26.07.16 18:47

karma
108.00

Ja tiež robím vàčšinou hrnčekový,lebo je raz-dva,ale tieto koláčiky vyzerajú výborne.Hlavne cheesecake.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 26.07.16 19:33

SK
karma
114.00

milujem takéto koláčiky

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 17.06.18 23:06

ĽU
karma
100.00

vyzera dobre

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní