Poznáš Ezechielov chlieb? Priprav si najzdravší chlieb doma i ty!

Poznáš Ezechielov chlieb? Priprav si najzdravší chlieb doma i ty!

Chlieb by sme našli pravdepodobne v každej domácnosti. Mnohí začínajú svoje ráno práve plátkom chrumkavého chleba s nejakou nátierkou, vajíčkami či maslom s marmeládou. Nie je však chlieb ako chlieb. Odborníci odporúčajú zahrnúť do svojej stravy hlavne celozrnné druhy chleba a pečiva, ktoré sú oveľa výživnejšie ako tie z bielej múky.

Celozrnný chlieb dokáže poskytnúť dobré zasýtenie a nepôsobí negatívne na hladinu cukru v krvi. Naopak, priaznivo vplýva na trávenie. Poznáte však takzvaný Ezechielov chlieb? Vraj je to ten najzdravší chlieb, ktorý si môžeme dopriať. V článku sa pozrieme na to, o aký chlieb vlastne ide, aké ponúka výhody aj ako si ho pripraviť. 

Čo je Ezechielov chlieb?

Ezechielov chlieb, taktiež Ezechielský chlieb či chlieb Ezechiel, je v podstate druh naklíčeného chleba, na prípravu ktorého sa používajú rozličné celé zrná aj strukoviny, vrátane pšenice, prosa či šošovice. Ide o veľmi výživný pokrm z naklíčených celozrnných ingrediencií, ktorého pôvod siaha do rokov 600 až 500 pred naším letopočtom. Chlieb dostal pomenovanie podľa proroka Ezechiela. Boh ho poveril prípravou výživného pokrmu z obilnín, ktorý by pomohol ľudu prežiť počas obliehania Jeruzalema Babylončanmi. 

V Biblii to môžeme nájsť opísané v pasáži Ezechiel 4:9 nasledovne: „Naber pšenicu, jačmeň, bôb, šošovicu, proso a špaldu. Daj to do jednej nádoby a priprav chlieb. Podľa počtu dní, ktoré preležíš na svojom boku, budeš to jesť: tristodeväťdesiat dní." Pôvodne sa Ezechielov chlieb pripravoval hlavne z v danej dobe dostupných surovín. Dnes sa pripravuje chlieb aj v rozličných iných verziách. Postupne sa menili suroviny aj recepty na jeho prípravu, napríklad bôb neskôr neraz nahradzovali rôzne druhy fazule

Odporúčame: Stravovanie podľa dietológov: Toto v ich jedálničku určite nenájdeš!

najzdravší chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Prečo je Ezechielov chlieb taký zdravý?

Ezechielov chlieb vďaka svojmu zloženiu a ingredienciám, z ktorých sa pripravuje, predstavuje skutočne výživný pokrm, ktorý má priaznivý vplyv na zdravie vo viacerých smeroch. V prvom rade patrí medzi výborné zdroje vlákniny. Vláknina, čo je zmes rôznych nestráviteľných sacharidov, je nevyhnutná pre správnu funkciu trávenia a činnosť čriev.

Jej nedostatok môže viesť k problémom s nepravidelným vyprázdňovaním. Chlieb Ezechiel však zároveň patrí aj medzi potraviny so značným obsahom dôležitých bielkovín. Nájdeme v ňom mnohé nenahraditeľné  aminokyseliny. V tomto zdravom chlebe nájdeme aj viaceré vitamíny skupiny B, z ktorých sú mnohé dôležité hlavne z hľadiska správnej funkcie nervového systému. 

Okrem toho obsahuje aj vitamín C, ktorý je známy hlavne svojimi účinkami na imunitu. Zabudnúť však nemôžeme ani na minerálne látky a stopové prvky. Železo, draslík, horčík, selén, mangán či zinok – tieto, ale i mnohé ďalšie látky dokáže Ezechielov chlieb doplniť nášmu telu.

Výhodou tohto chleba je nižší podiel sacharidov a nižší glykemický index, vďaka čomu nemá negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi a nespôsobuje rýchle výkyvy hladiny krvného cukru. Keďže má nižší podiel sacharidov (napríklad v porovnaní s celozrnným chlebom) a zároveň je aj zdrojom bielkovín, je v primeranom množstve vítaný i v diétnom jedálničku. Vďaka obsahu vlákniny má tiež priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu, pomáha so znížením úrovne zlého LDL cholesterolu. 

Pozri aj: Najdôležitejšie látky pre zdravé kosti: Iba vápnik nestačí!

recept na chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť Ezechielov chlieb?

Receptov na Ezechielov chlieb je v súčasnosti mnoho, niektoré recepty napríklad zahrňujú i nakličovanie semien pred ich použitím, čo zlepšuje ich stráviteľnosť. Jednoduchú verziu tohto zdravého chleba si môžete vyskúšať pripraviť aj podľa priloženého receptu.

Ingrediencie:

  • 2,5 šálky pšeničného zrna
  • 1,5 šálky špaldy (prípadne žita)
  • 1/2 šálky jačmeňa
  • 1/2 šálky prosa
  • 1/4 šálky sušenej šošovice
  • 2 PL sušenej bielej fazule
  • 2 PL sušenej červenej fazule
  • 2 PL sušenej fazule pinto
  • 14 g čerstvého droždia
  • 4 šálky vlažnej vody
  • 1 šálka medu
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 2 PL soli

Postup: Ako prvý si pripravíme kvások. V dostatočne veľkej mise zmiešame vodu, olej, med a kvasnice. Necháme postáť 5 až 7 minút. Počas toho si zmiešame zrná a strukoviny a všetko dôkladne mlynčekom pomelieme na múku. Pomletú zmes pridáme ku kvasniciam, rovnako pridáme soľ a dôkladne miesime aspoň 10 minút.

Spozorovať by sme mali bublinky. V tejto fáze môžeme do cesta podľa chuti pridať aj rozličné semienka či orechy. Vymiesené cesto následne vložíme do vymastenej formy (jednej väčšej alebo dvoch menších) a necháme ho na teplom mieste ešte hodinu kysnúť. Chlieb upečieme do zlatista pri teplote 175 °C. Doba pečenie je asi 45 až 50 minút. Upečený chlieb necháme pred krájaním dostatočne vychladnúť.

Vychutnaj si Ezechielov chlieb s nátierkou z červenej šošovice

Ezechielov chlieb je veľmi výživný a ak si k nemu pripravíte nejakú domácu nátierku, vychutnať si ho môžete napríklad na raňajky, olovrant a pokojne aj jednoduchšiu večeru. Odporučiť môžeme napríklad nátierku z červenej šošovice, ktorá je nabitá bielkovinami aj zloženými sacharidmi, vďaka čomu vás spolu s chlebíkom zasýti na dlhý čas. 

Na prípravu nátierky z červenej šošovice budeme potrebovať:

  • 1 hrnček uvarenej červenej šošovice

  • 1 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL tahini pasty (sezamová pasta)
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 2 PL nakrájanej petržlenovej vňate

Postup: Na olivovom oleji si zľahka osmažíme na malé kúsky nakrájaný cesnak. Cesnak dáme do mixéra a pridáme uvarenú šošovicu, tahini, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Všetko dôkladne rozmixujeme na jednotnú hmotu. Na záver zľahka primiešame petržlenovú vňať a môžeme podávať. 

Aktualizovaný článok: 22.4.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Katarína Konečná 14.03.21 09:00

KK
karma
105.00

vyzerá chutne, o sušenej fazuli pinto počujem prvýkrát

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 14.03.21 12:33

MC
karma
109.00

Určite je zdravý ,ale nemám naňho chuť.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 14.03.21 18:51

MM
karma
100.00

rada by som ochutnala

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 15.03.21 18:13

karma
106.00

Nepočula som o ňom, určite vyskúšam, keďže doma si chlebík pečieme a celá rodinka zbožňujeme, čerstvý , domáci a voňavý.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 15.03.21 20:35

AK
karma
100.00

vyzerá chutne,ale či aj je?

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 15.03.21 21:46

karma
109.00

Niektoré ingrediencie sú pre mňa neznáme,ani som o nich nepočula.Inak takéto celozrnné výrobky máme radi.Kupujem len také.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 16.03.21 17:17

JK
karma
100.00

Ešte som o ňom nepočula

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 16.03.21 18:20

DB
karma
117.00

Rada by som tento chlebík ochutnala, ale je dosť zložitý na prípravu...

  • 0
Odpovedať

Marián Podmanický 17.03.21 17:48

MP
karma
111.00

Isto je zdravý, keď sú tam samé zdravé veci, no zdá sa mi dosť náročný na bežné vypekanie. Pre množstvo ingrediencií by som ho povýšil na úroveň vzácnych sviatočných pokrmov, ktoré sa dostávajú na stôl iba na výročité sviatky.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní