Recept: Cmarové hamburgerové žemle

Recept: Cmarové hamburgerové žemle
  • 23.04.2017
  • Lucia Hausknechtová

    • Zdieľaj:
  • 5

Hamburger nemusí predstavovať iba jedlo z fastfoodu. Ak si pripravíte kvalitnú mäsovú zmes a domáce žemle, z tohto jedla môžete urobiť svoju originálnu špecialitu.

Inšpirujte sa receptom na domáce cmarové žemle z kuchárskej  knihy Dokonalé barbecue, ktoré sa hodia nielen k hamburgerom, ale aj ako chutné pečivo na raňajky.

Ingrediencie:

  • 400 g silnej chlebovej múky
  • 150 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 1 veľké vajce
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 7 g sušeného droždia
  • 300 ml cmaru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 vyšľahané vajce na potretie

Recenziu na knihu, z ktorej recept pochádza, si môžete prečitať tu: Kuchárska kniha Dokonalé barbecue (recenzia)

Recept: Cmarové hamburgerové žemle

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Svieža cviklová šťava

Recept: Cmarové hamburgerové žemle

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Vo veľkej mise zmiešame obe múky a vtrieme do nich maslo tak, aby sa zmes podobala jemnej strúhanke. V stredne veľkej nádobe spolu vyšľaháme vajce, cukor, droždie, cmar a soľ. Vaječnú zmes nalejeme do misy s múkou. Opakom drevenej varechy zmiešame všetky suroviny. Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a miesime 10 minút alebo dovtedy, kým nie je pružné a hladké.

Hmotu vložíme do čistej misy, zakryjeme potravinárskou fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť 1 a pol hodiny. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Zmes rozdelíme na 8 alebo 16 častí, podľa toho či budeme robiť väčšie alebo menšie hamburgery. Vyvaľkáme na guľovitý tvar a položíme na plech na pečenie. Žemle necháme 30 minút kysnúť.

Rúru zohrejeme na 180 stupňov, žemle potrieme vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre 15 – 20 minút. 

Dobrú chuť!

 

Odporúčame prečítať: Toskánske hranolčeky podľa Nigelly

Recept: Cmarové hamburgerové žemle

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom

Recept: Cmarové hamburgerové žemle

Zdroj: Shutterstock®

Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová


    • Zdieľaj:
  • 5
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Soňa Kelemenová 23.04.17 08:51

SK
karma
86.00

Recept na chrumkave zemlicky vyzera lakavo....jeme velmi malo peciva, teda nemam ho komu upiect... ale kto ma rad pecivo tak rozhodnd preferujem domacu vyrobu

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 23.04.17 11:36

SK
karma
113.00

vyzerá dobre, u nás teraz letí - írsky špaldový chlieb bez droždia iba so sóda bikarbónou,...nenafukuje bruško a to sa mi páči, pečiem ho iba tak - v rúre a nie v pekárničke na chlieb, tú nemáme a v tom je tiež výhoda tohto receptu

  • 0
Odpovedať

Juliana Šurkovská 25.04.17 09:40

karma
-1.00

vyzerajú lákavo, len sa do nich zahryznúť:)

  • 0
Odpovedať

Simona Káčerová 07.05.17 21:28

SK
karma
108.00

Keďže často pečiem pečivko mám ďalšiu super inšpiráciu na niečo nové a určite aj chutné.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 09.05.17 17:53

AK
karma
100.00

Zaujímavé recepty

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Štrúdľa na slano so špenátom a kozím syrom: Skús niečo netradičné
Bezmäsité jedlá

Štrúdľa na slano so špenátom a kozím syrom: Skús niečo netradičné

  • 7
  • 22.09.2021
Recept: Najlepší tvarohový koláč s broskyňami – nič ho neprekoná!
Dezerty

Recept: Najlepší tvarohový koláč s broskyňami – nič ho neprekoná!

  • 12
  • 08.08.2021
Ryžový puding: Voňavá jesenná maškrta pre malých i veľkých
Dezerty

Ryžový puding: Voňavá jesenná maškrta pre malých i veľkých

  • 4
  • 25.09.2021
TOPlist