Jahodová sezóna je v plnom prúde a my už nevieme, čo s jahodami. Sú nimi zaplnené všetky misky, dokonca ich máme zavarené a vyskúšali sme aj ten najlepší recept na jahodový džem. A dokonca už vieme, že zelené stopky z jahôd by nemali nikdy končiť v koši. Ale, čo ďalej? Čo ďalšie si z jahôd pripraviť?
Niektorým sa núka ako skvelé riešenie mrazenie jahôd, ale ani taká domáca jahodová dreň nie je na zahodenie. Čo však vyskúšať niečo úplne iné? Niečo, vďaka čomu si budete môcť chuť jahôd vychutnať aj dávno po tom, čo nám skončí leto a nastanú chladnejšie dni? Niečo, čo si budete môcť pridávať nielen do vody a čaju, ale čo budete môcť využívať aj inak?
Áno, trošku vás naťahujeme, ale už z nadpisu vám je jasné, že tentokrát vám prinášame recept na sladký jahodový sirup, po ktorom sa budú oblizovať všetky deti, ale aj dospelí.
Musíš vyskúšať: Vynikajúci kysnutý tvarohovo-jahodový závin: Ten musíš ochutnať!
Na jahodový sirup potrebujete:
- 2 kilogramy jahôd
- 700 gramov kryštálového cukru
- 20 gramov kyseliny citrónovej
Najskôr si jahody umyte, odstopkujte a nechajte ich vyschnúť na papierovej alebo bavlnenej utierke. Následne si pripravte väčšiu misu a jahody začnite vrstviť spolu s kryštálovým cukrom. Jahody, samozrejme, odporúčame nakrájať na menšie kúsky alebo mierne popučiť, aby pustili viac šťavy. Takto navrstvené jahody necháme odstáť pol dňa a následne preložíme do hrnca.
V ďalšom kroku zmes prevaríme, pridáme kyselinu citrónovú a následne rozmixujeme. Ako ďalšie takto pripravený sirup precedíme cez gázu a získaný čistý sirup nalejeme do čistých fliaš a skladujeme na tmavom mieste.
Bude ťa zaujímať
Jahodový sirup v kuchyni
Sirup máme všetci zafixovaný ako niečo, čo sa pridáva do vody na jej ochutenie. No nie je to tak. Akýkoľvek sirup môžete v domácnosti využiť aj úplne inak. Môžete si ho pridať do jogurtu, tvarohu, ovsenej kaše. Dokonca ho môžete pridať do polevy na zákusky, do omáčok alebo marinád. No čo vrelo odporúčame, je dresing na šalát, vďaka ktorému získa nezameniteľnú chuť.
Ak vám jahodový sirup príde „nudný“ a máte radšej niečo, čo má poriadne grády, tak si vyskúšajte vyrobiť jahodový likér, ktorý vás v zimnom období zahreje.