Recept na Lievance z kvásku

Recept na Lievance z kvásku
  • 04.02.2017
  • Jarkapecie .sk

Palacinky a kysnuté lievance (dolky) sme mávali kedysi doma v sobotu na obed, keď sa varila zvyčajne hustejšia sýta polievka a potom sladké jedlo.

Dolky mama robila s droždím a jedli sme ich najčastejšie natreté s džemom a posypané tvarohom a cukrom. V súčasnosti sa množia recepty na lievance k raňajkám v oboch variantoch – s droždím a aj s kváskom.

Môj ražný kvások je veľmi aktívny, a tak som v klasickom recepte vymenila droždie za kvások a skombinovala som aj múky. Mám rada pohánkovú múku a špaldovú hladkú používam pri príprave jemnejšieho  pečiva. Do cesta som dala minimum cukru a pridala som strúhanú citrónovú kôru, ktorú mám v kysnutom ceste veľmi rada. Na prípravu cesta môžete použiť mlieko, alebo rastlinnú náhradu mlieka, či dokonca stačí vlažná voda, čo som urobila ja.

Odporúčame prečítať: Makovo – slivkové kváskové buchty

Recept na Lievance z kvásku

Zdroj: Shutterstock®

Budete potrebovať (asi 20 kusov):

  • 3 polievkové lyžice kvásku
  • 180 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g pohánkovej múky (použila som celozrnnú tmavú)
  • štipku soli
  • 1 vajce
  • 50 g trstinového cukru
  • vanilkový extrakt
  • kôra z bio citróna
  • 300-350 ml vody ( resp. mlieka)

Odporúčame prečítať: Šunkový sendvič s petržlenovým pestom

Recept na Lievance z kvásku

Zdroj: Shutterstock®

Do misy dajte kvások, pridajte cukor a rozšľahané vajce, vanilkový extrakt, premiešajte a pridajte 200 ml vody (mlieka). Múku preosejte, pridajte do nej soľ a postupne ju zapracujte do tekutej zmesi. Pridajte nastrúhanú bio citrónovú kôru a zbytok tekutiny. Cesto by malo byť trochu hustejšie ako palacinkové. Misu zakryte fóliou a nechajte kysnúť. 

Ak sa rozhodnete podávať lievance na raňajky, pripravte si cesto večer a nechajte ho zakryté fóliou na kuchynskej linke, ak budete robiť lievance k obedu, urobte si cesto ráno a nechajte ho pár hodín kysnúť. Po vykysnutí pečte lievance na panvici, v ktorej ste rozohriali trochu prepusteného masla ghee, alebo oleja. Lievance obracajte vždy keď sa na vrchnej strane začnú robiť bublinky.

Teplé lievance podávajte s džemom, lekvárom, ovocím, horúcimi malinami, hustým bielym jogurtom, medom, orieškami, škoricou… Možností je veľmi veľa, tak experimentujte.

Odporúčame prečítať: 4 osviežujúce avokádové smoothie, ktoré vám naštartujú deň


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

16 komentárov

Anna Kralovičová 04.02.17 10:58

AK
karma
64.00

Jaaaj, teraz ste mi urobili chute, asi ich pôjdem hneď aj urobiť.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 04.02.17 12:32

karma
108.00

Vyzerajú výborne a nie sú z bielej múky.

  • 0
Odpovedať

Gabriella Horváthová 04.02.17 13:09

GH
karma
-1.00

mnam :)

  • 0
Odpovedať

Monika Filípková 04.02.17 13:15

MF
karma
56.00

Lievance nerobievam, ale tieto asi skúsim. Vyzerajú veľmi dobre a chutne.

  • 0
Odpovedať

Lenka Piovarčiová 04.02.17 17:52

LP
karma
81.00

paci sa mi tento recept ze nie je biela muka, vyskusam

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 04.02.17 19:59

SK
karma
114.00

dobrý recept - ako vždy

  • 0
Odpovedať

Kitti Vidová 04.02.17 20:27

KV
karma
-1.00

Ohh, uzasné!! Zajtra to iste zarobím s mamou :)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 05.02.17 11:58

IM
karma
100.00

zišlo by sa spravit

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 05.02.17 18:02

MR
karma
109.00

vyzerajú úžasne, mám rada sladké..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 07.02.17 21:10

MM
karma
100.00

nám chutia naviac lievance z Acidka, sú nadýchané

  • 0
Odpovedať

Sona Rojkova 10.02.17 16:36

SR
karma
-1.00

Teraz som mala zápal priedušiek a ja robím fenikel s divozelom.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.02.17 17:17

JK
karma
100.00

Robievam no tieto sú zdravšie

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.02.17 17:17

JK
karma
100.00

Robievam no tieto sú zdravšie

  • 0
Odpovedať

Vlasta Tóthová 23.02.17 12:15

VT
karma
-1.00

a uz viem presne co bude dnes na obed :P

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 18.04.17 13:20

SK
karma
86.00

zdravá dobrotka....

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 12.07.17 20:59

karma
87.00

Mňam lievance... určite vyskúšam :) až mi slinky vybehli :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní