Recept: Ražný kváskový chlieb s pivom

Recept: Ražný kváskový chlieb s pivom
  • 11.08.2017
  • Jarkapecie .sk

Pečenie s kváskom nie je až taká veľká veda, ako si mnohí myslia, preto si pre seba viete pripraviť kvalitný chlieb alebo pečivo bez absolvovania viacročného štúdia.

Vypestujte si kvások a hor sa do prípravy domáceho chlebíka.

Vyskúšajte tento netradičný recept na ražný kváskový chlieb s pivom.

Na rozkvas budete potrebovať:

  • 1 polievkovú lyžicu kvásku (z chladničky)
  • 125 g ražnej celozrnnej múky
  • 125 g vlažnej vody


Z týchto surovín zamiešajte cestíčko a nechajte ho 8 – 12 hodín kvasiť. V týchto horúčavách mi kvasenie trvalo 5 hodín. Cestíčko prekryte fóliou vo vyššej nádobe a nechajte ho na kuchynskej linke. Keď zdvojnásobilo svoj objem, môžete urobiť skúšku kvásku tak, že do studenej vody v pohári dáte pol čajovej lyžičky rozkvasu. Ak vám ostane plávať, je už hotový a môžete urobiť cesto.

Pozri aj: Recept: Makovo-egrešový koláč bez lepku

kvaskový chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Suroviny na cesto:

  • 500 ml čierneho piva (alebo vody)
  • 375 g ražnej celozrnnej múky
  • 250 g ovsených (ražných) vločiek
  • 1 polievková lyžica medu
  • 15 g soli
  • 50 g semienok (slnečnicových, tekvicových, sezamu – podľa chuti)
  • formu (26 cm) a maslo na vymazanie
  • semienka na posypanie (ja nedávam)

Do 250 g rozkvasu pridajte pivo, med a vločky a premiešajte. Potom prisypte múku, soľ a semienka a spracujte cesto. Cesto je lepivé, ak je veľmi tuhé, pridajte 50 ml vody. Cesto len premiešajte, aby boli suroviny spojené, nesnažte sa vypracovávať ako pri kysnutom ceste. Formu vymažte maslom a vysypte múkou. Do formy preložte cesto, lyžicou zarovnajte povrch a posypte semienkami.


Cesto je asi 1,5 – 2 cm od okraju formy. Takto pripravenú formu dajte do vypnutej rúry a nechajte kysnúť asi 4 hodiny. Cesto zväčší svoj objem, bude asi 1 cm nad okrajom a mierne popraská jeho povrch. Formu vyložte z rúry, predhrejte ju na 250°C, povrch cesta oroste studenou vodou a dajte na 10 minút do rozohriatej rúry. Potom znížte teplotu na 200°C a pečte ďalších 45 minút. Vyberte chlebík z formy a vložte ho ešte na 10 minút do rúry dopiecť. Potom ho vyberte a nechajte na mriežke chladiť 20 minút, následne ho prikryte čistou utierkou a nechajte vychladiť, najlepšie cez noc. Nekrájajte ražný chlieb teplý, musí byť riadne vychladnutý.

Odporúčame: Muffiny s broskyňami bez lepku a laktózy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Soňa Kelemenová 11.08.17 08:15

SK
karma
86.00

mne sa zatial ešte ani jeden domácky vyrobený chlebík nepodaril... naštastie v našom meste je dostatočný výber chlebíkov, takže ja radšej už neexperimentujem...

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 11.08.17 09:03

karma
93.00

mám rada zdravé domáce chlebíky

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 11.08.17 10:41

SH
karma
123.00

zdravý chlebík je super, tento vyzerá výborne, možno vyskúšam...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 11.08.17 18:31

MM
karma
100.00

musím vyskúšať, ešte som nepiekla s kváskom

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 11.08.17 18:33

MM
karma
100.00

musím vyskúšať, ešte som nepiekla s kváskom

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 11.08.17 18:33

MM
karma
100.00

musím vyskúšať, ešte som nepiekla s kváskom

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 12.08.17 16:32

MD
karma
132.00

Domáci chlebík pečieme pravidelne, ale kváskový sme ešte neskúšali...najskôr budem musieť vygoogliť, ako vypestovať kvások..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 13.08.17 08:21

SK
karma
114.00

kváskový som zatiaľ neskúšala, len som o ňom počula, vďaka za recept

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 13.08.17 16:40

JU
karma
103.00

raz sa snaď odhodlám upiecť takýto chlebík doma

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 24.08.17 10:26

MF
karma
100.00

mňam, zdravý chlebík

  • 0
Odpovedať

Peter Maňák 04.09.17 00:26

PM
karma
107.00

Kváskový som ešte nerobil, ale to pivo by som si dal :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní