Recept: Slaný raňajkový croissant

Recept: Slaný raňajkový croissant
  • 09.11.2016
  • Lucia Hausknechtová

Hovorí sa, že raňajky by mali tvoriť základ dňa, a preto by sa ich príprava nemala zanedbávať. Pečivo s vlašským šalátom je skutočnou „rýchlovkou“ medzi raňajkami, ale niekedy by sme si mali dopriať niečo špeciálne.

Práve také sú francúzske raňajky. Čerstvý croissant s vajíčkom a opečenou slaninkou dokáže zlepšiť aj to najhoršie ráno. Treba vyskúšať!

 Ingrediencie:

Cesto na croissant

  • 450 g hladkej múky
  • 230 ml mlieka
  • 200 g masla
  • 1 čajová lyžička kryštálového cukru
  • ½ kocky droždia
  • ½ čajovej lyžičky soli

Náplň croissantu

  • 200 g slaniny Bacon Mecom Premium
  • 3 polievkové lyžice majonézy
  • 1 paradajka
  • 1 vajíčko uvarené na tvrdo
  • ½ zrelého avokáda
  • čerstvý šalát

Odporúčame prečítať: RECEPT: Černicovo-jogurtová panna cotta

Slaný raňajkový croissant

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka

Slaný raňajkový croissant

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Croissanty môžeme pripraviť doma alebo cesto kúpiť v obchode. Pri príprave domáceho cesta ako prvé pripravíme kvások. Do malého hrnčeka nalejeme 100 ml vlažného mlieka, rozdrobíme ½ kocky droždia, pridáme čajovú lyžičku kryštálového cukru a zakryjeme utierkou. Kvások necháme kysnúť približne 10 – 15 minút. Medzitým dáme do misky hladkú múku, soľ a 130 ml vlažného mlieka. Potom do tejto ešte nezmiešanej zmesi vlejeme kvások a miesime. Cesto musíme veľmi dobre miesiť, aby bolo vláčne a jednotné. Keď je hotové, prikryjeme ho utierkou a dáme ho na teplé miesto kysnúť približne na hodinu. 

Medzitým si pripravíme „maslové cesto“. Maslo rozvaľkáme medzi dvomi potravinárskymi fóliami alebo použijeme papier na pečenie. Pre jednoduchšie rozvaľkanie kocku masla rozkrojíme na menšie obdĺžniky, ktoré poukladáme vedľa seba.


Keď je cesto nakysnuté, vyvaľkáme ho na obdĺžnik s veľkosťou maslového cesta. Rozvaľkané maslo položíme na cesto a vrchnú tretinu cesta preložíme a dokončíme preložením spodnej časti cesta. Takto pripravené cesto rozvaľkáme a opäť zložíme. Tento postup opakujeme niekoľkokrát. Potom cesto nakrájame na päť trojuholníkov, ktoré zvinieme do tvaru croissantov a dáme piecť pri teplote 180 °C na 20 minút. Slaný croissant naplníme majonézou, paradajkou, šalátom, uvareným vajíčkom, avokádom a opečenou slaninkou

Dobrú chuť!

 

Odporúčame prečítať: Hot-dog na paličke

Slaný raňajkový croissant

Zdroj: Shutterstock®

Slaný raňajkový croissant

Zdroj: Shutterstock®

Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

20 komentárov

Erika Špacírová 09.11.16 07:58

karma
93.00

vyzerajú božsky

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 11.11.16 19:40

MM
karma
100.00

mňam, ešte keby mi ich mal kto pripraviť :-)

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 11.11.16 21:05

LK
karma
100.00

vyzera velmi chutne..

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 13.11.16 11:57

MR
karma
109.00

jedávam iba sladké, ale tieto by dom tiež skúsila..

  • 0
Odpovedať

Eva Denciová 13.11.16 20:29

ED
karma
-1.00

mnaam take ranajky do postele to uz ano veru :)

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 16.11.16 10:53

MB
karma
108.00

uplne uzasny :)

  • 0
Odpovedať

Nikola Kovalčíková 16.11.16 14:20

NK
karma
-1.00

vyzerá to veľmi chutne, o to lepšie, že nie sú sladké :)

  • 0
Odpovedať

ivana pistovičová 28.11.16 11:34

IP
karma
89.00

mnam ,mnam...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 03.12.16 13:44

SK
karma
114.00

lákavéé

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 03.12.16 22:52

AK
karma
100.00

ťažko odolať

  • 0
Odpovedať

simona vician 04.12.16 00:09

SV
karma
100.00

vždy som sa chcela naucit piect croissanty :)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 06.12.16 12:29

MC
karma
109.00

na Silvestra vyskúšam upiecť slaný croissant.

  • 0
Odpovedať

Miroslav Hajzuš 07.12.16 20:56

MH
karma
64.00

mnam, mnam

  • 0
Odpovedať

Lucia Hriadelová 08.12.16 21:50

LH
karma
-1.00

Vyzerajú úžasne a určite ich vyskúšam! :)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 10:56

MZ
karma
-1.00

Super, cez víkend vyskúšame :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:12

JS
karma
-1.00

croissanty zbožnujem

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:12

JS
karma
-1.00

teraz je to moderné

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:12

JS
karma
-1.00

skvelé. oskúšam

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 26.12.16 16:53

AK
karma
100.00

vyzerajú úžasne

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 07.05.17 15:04

BS
karma
100.00

slané musím vyskúšať, vyzerajú super:))

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní