Tie najlepšie recepty zo sliviek

Tie najlepšie recepty zo sliviek
  • 02.09.2015
  • Lucia Hausknechtová

Slivky patria medzi posledné druhy ovocia, ktoré v záhrade tento rok nájdeme. Okrem tradičných sušených sliviek do vianočnej kapustnice z nich mnohé gazdinky pripravujú domáci slivkový džem alebo chutné koláče.

Ako pri každom sezónnom ovocí netreba dlho váhať, pretože prezreté ovocie už nikomu nechutí. My vám preto teraz prinášame niekoľko chutných receptov zo sliviek, ktoré by ste mali vyskúšať. 

Slivkový koláč s posýpkou

Recept:

  • 250 g polohrubej múky
  • 130 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
  • 500 g vykôstkovaných sliviek
  • 50 g kryštálového cukru

Posýpka:

  • 50 g masla
  • 4 polievkové lyžice polohrubej múky
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru

Príprava:

Najskôr zmiešame polohrubú múku s kryštálovým, vanilkovým cukrom a kypriacim práškom. Potom pridáme maslo izbovej teploty, dve žĺtka a vymiesime. Nakoniec dme cesto na 30 minút do chladničky.

Umyté slivky vykôstkujeme a rozkrájame na polovice. Potom pripravíme posýpku. Z masla, polohrubej múky a kryštálového cukru urobíme hmotu, ktorá sa drobí.

Vychladené cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a vložíme ho doň. Potom na neho poukladáme slivky, posypeme kryštálovým cukrom a posýpkou. Dáme piecť pri teplote 175 stupňov na približne 30 až 35 minúť. Po vybratí z rúry necháme ochladiť a môžeme podávať. 

Odporúčame prečítať: Penne v rajčiakovej omáčke

Slivkový koláč s posýpkou

Zdroj: Shutterstock®

Makovo-slivkový koláč

Recept:

  • 250 g polohrubej múky
  • 1 kocka droždia
  • 125 ml mlieka
  • 40 g masla
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 vajce

Náplň:

  • 250 ml mlieka
  • 250 ml sladkej smotany
  • 300 g mletého maku
  • 1 žĺtok
  • 100 g kryštálového cukru
  • 40 g masla
  • 1 kg vykôstkovaných sliviek

Príprava:

Z mlieka a droždia si pripravíme kvások. Ten potom vlejeme do misy s polohrubou múkou. Potom pridáme maslo izbovej teploty, cukor a vajce. Cesto dobre vymiešame a dáme kysnúť na 30 minút.

Medzitým pripravíme náplň. Mlieko, smotanu a mak varíme v hrnci približne 10 minút. Potom do zmesi pridáme žĺtok, cukor a maslo. Necháme zovrieť a vychladiť.

Cesto rozložíme na plech a potrieme ním makovú zmes. Na to poukladáme rozpolené slivky a dáme piecť pri 170 stupňoch na približne 30 minút.

Odporúčame prečítať: Zelené smoothie

Makovo-slivkový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Slivkové smoothie

Recept:

  • 2 slivky
  • 2 broskyne
  • 200 ml bieleho jogurtu

Príprava:

Všetky ingrediencie v mixéri dobre zmixujeme, aby vznikol hustý krém. Potom vložíme na 20 minút do chladničky a podávame v presklených pohároch so slamkou.

Odporúčame prečítať: Najlepšie detoxikačné nápoje

Slivkové smoothie

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Martina Zahoranová 02.09.15 17:10

MZ
karma
92.00

slivkové koláče sú vynikajúce a keďže je práve doba sliviek treba to využiť :-)

  • 0
Odpovedať

03.09.15 20:32

karma
-1.00

mňááááááám :D hor sa do toho :D

  • 0
Odpovedať

Gabriela Vrabľová 04.09.15 15:34

GV
karma
85.00

presne teraz je čas sliviek, pred pár dňami sme dovarili domáci lekvár a ešte pravdepodobne jedna várka nás čaká :)

  • 0
Odpovedať

Iveta Sýkorová 10.09.15 22:14

IS
karma
-1.00

Je čas sliviek, ktoré mám veľmi rada! Ďakujem za typy na ich úpravu!

  • 0
Odpovedať

Miriama Rusinová 22.09.15 14:25

MR
karma
-1.00

na tie zákusky sa počas leta vždy teším :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 11.12.15 17:31

AK
karma
100.00

slivkový koláč vyzerá lákavo

  • 0
Odpovedať

Juliana Šurkovská 30.12.15 22:58

karma
-1.00

Slivkový koláč s posýpkou robievam často, ak nie sú čerstvé slivky, tak používam zavárané.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní