V „súboji“ lístkové cesto verzus kysnuté cesto je každé z nich víťazom v inej kategórii. Zatiaľ, čo lístkové je absolútne jednoduché na prípravu, kysnuté poskytuje našim chuťovým pohárikom predsa len zážitok o čosi vyššieho levelu. Na druhej strane, keď už porovnávame, kým lístkové cesto nám žalúdok a trávenie nijako nezaťaží, a to bez ohľadu na jeho náplň, o tom kysnutom predsa len ešte chvíľku vieme...
Aj keď sú kysnuté koláče o trošku zložitejšie na prípravu, vždy ich chuť stojí za každú minútu strávenú v kuchyni, nemyslíte? Akým však dávate prednosť vy – sladkým alebo slaným maškrtám? Už tradične mnohí obľubujeme pečené buchty, kysnuté záviny a pod. Zo slaných zase pizzové rožteky či rolky so syrom. Nech už je však vaším favoritom jedno alebo druhé, dnes si rozhodne nenechajte ujsť tie najlepšie slané recepty z kysnutého cesta, ktoré sme pre vás zozbierali. Ktorým začnete?
Zaujme ťa: Toto je tá najlepšia domáca starostlivosť o mastné vlasy!
Oškvarkovo-smotanové pagáčiky
Budete potrebovať:
- 600 g hladkej múky
- 300 g oškvarkov
- 200 ml kyslej smotany
- 150 g masla
- 50 ml mlieka
- 30 g droždia
- 2 ČL soli
- 2 vajíčka
- 1 ČL kryštálového cukru
- soľ a trochu bravčovej masti
Postup prípravy:
Hneď na úvod upozorňujeme, že postup prípravy bude o čosi prácnejší, ale ak to nevzdáte, výsledok pre vás bude dokonalou odmenou. Poďme teda na to! Oškvarky buď pomeľte alebo len posekajte nadrobno a premiešajte ich s bravčovou masťou a trochou soli. Odložte do chladničky. Medzitým zmiešajte hladkú múku a 2 ČL soli, spravte do múky jamku, do ktorej namrvíte droždie, pridáte cukor, vlažné mlieko a odložíte asi na 15 minút. Po uplynutí tejto doby pridajte ku kvásku jedno vajíčko, zmäknuté maslo, ktoré pokrájajte na menšie kúsky, kyslú smotanu a buď v kuchynskom robote alebo ručne poriadne vymieste cesto. Cesto musí byť hladké, pružné a musí sa odlepovať od misky.
Pomúčte si dosku, vyklopte na ňu cesto a rozvaľkajte ho zhruba na jeden až jeden a pol centimetrovú hrúbku. Na cesto uložte pripravené oškvarky, pričom okraje nechajte suché. Cesto preložte z vrchnej strany do stredu a potom aj zo spodnej časti do stredu. Mali by vám vzniknúť tri vrstvy cesta na sebe. Teraz spravte to isté z bočných strán, až budete mať napokon deväť vrstiev cesta pekne na sebe. Takto pripravené cesto prikryte čistou utierkou a nechajte polhodinu odstáť. Po tomto čase cesto opäť rozvaľkajte a opäť prekladajte rovnakým spôsobom – najprv zvrchu, potom zospodu a napokon z bočných strán. Tento postup celkovo zopakujte trikrát.
V poslednej fáze, ak ste ešte nestratili všetku trpezlivosť, cesto rozvaľkajte na trojcentimetrovú hrúbku a formičkou vykrajujte okrúhle pagáčiky. Na každom pagáčiku spravte mriežku, na toto vám výborne poslúži mriežkové „pretláčadlo“ na uvarené zemiaky, ale ak nemáte, použite ostrejší nôž. Uložte ich na plech s papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte pri teplote 180 °C, približne 20 minút. TIP: Pagáčiky nebudú presušené vďaka kyslej smotane, ktorú ste pridali, ale ak si chcete ich vláčnosť poistiť, na spodok rúry umiestnite, počas pečenia, malý hrniec s vodou.
Bude ťa zaujímať
Smotanovo-slaninový posúch
Na cesto potrebujeme (2 plechy alebo polovičná dávka na 1 plech):
- 800 g chlebovej múky
- 600 ml mlieka (alebo cmaru)
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- 40 g droždia
- 1 ČL soli
- 1 PL octu
Na plnku:
- 1 l kyslej smotany
- slaninu
- soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať
Postup prípravy:
Droždie starostlivo rozmiešajte v troške vody. Do misky nasypte múku, mlieko, droždie a zamiešajte. Pridajte soľ, ocot a rukami alebo kuchynským robotom poriadne vymieste hladké cesto. Cesto sa musí ľahko odlepovať od misky. Misu prikryte utierkou a uložte na teplé miesto približne na hodinu. Po vykysnutí cesto rozdeľte na dve časti (ak robíte z plnej dávky) a každú z nich dajte na plech s papierom na pečenie. Rozvaľkajte alebo popritláčajte tak, aby malo cesto vyvýšený okraj. Potom opražte slaninku, dajte ju na cesto a nechajte krátko zapiecť v rúre pri teplote 180 °C, nie viac, ako 10 minút. Na vrch koláča dajte smotanu, soľ, korenie a ďalej pečte pri rovnakej teplote 30 minút. Na úplný záver posypte koláč petržlenovou vňaťou.
Bude sa ti páčiť: Potrebuješ rýchlo schudnúť? Golo diéta ťa dá dokopy za 14 dní!
Šunkovo-cesnakové trojuholníčky
Na cesto si pripravte:
- 600 g hladkej múky
- 400 ml mlieka
- 70 ml oleja
- 1,5 ČL soli
- 1 ČL kryštálového cukru
- ½ kocky droždia
Na plnku:
- 100 g masla
- 2 žĺtka
- šunku
- hlávku cesnaku
- soľ
Postup prípravy:
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si vypracujte kvások, pridajte ho k múke a vlažnému oleju, pridajte soľ a vypracujte hladké cesto. Zakryté utierkou nechajte kysnúť na teplom mieste asi hodinu, potom cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti, rozvaľkajte ich na tenko, pridajte zmes zo zmäknutého masla, žĺtok, šunky, soli a cesnaku (ním určite nešetrite, len potom dajte menej soli), pokojne posypte bylinkami alebo semiačkami, ale nemusíte. Cesto zrolujte ako závin, uložte na plech všetky štyri záviny vedľa seba a každý z nich prerežte na trojuholníčky. Nechajte zhruba 30 minút postáť. Potom vložte plech do rúry a pečte pri teplote 180 °C, približne 25 minút. TIP: Šunku môžete pokojne nahradiť syrom alebo pridať aj kápiu, prípadne spravte každý závin s inou plnkou.
Neprehliadni: Recept na tekvicové rizoto trochu inak: Toto mu dodá šmrnc!