Tortilly poznáme z mexickej kuchyne, v ktorej by sa bez nich nezaobišlo klasické burrito ani znamenitá quesadilla. V súčasnosti zoženiete tortilly v každých potravinách a môžete ich podávať naozaj na niekoľko spôsobov. My sme pre vás zhromaždili tri recepty na plnenú tortillu. Jeden vhodný na raňajky, ďalší na obed a tretí na večeru. Všetky recepty sú extrémne jednoduché, rýchle a budú na vašom stole rozvoniavať naozaj expresne. Určite neodoláte!
Inšpiruj sa receptami: Recept na jahodové smoothie 3x inak: Lahodné, chutné a zdravé!
Raňajková tortilla
Aj vy jedávate ráno dookola tie isté raňajky? Možno müsli striedate s praženicou a šunkovým chlebíkom… A čo tak skúsiť zmenu? Raňajková tortilla s vajíčkom a avokádom je skvelým adeptom. Na tento recept pre dve osoby si pripravte:
- 2 tortilly
- 2 vajíčka
- 2 rajčiny
- 1 avokádo
- 150 gramov strúhaného syra (najlepšie chedaru)
- 50 gramov rozmrazenej kukurice
- 100 gramov hnedých fazuliek z konzervy
- trochu masla
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- čerstvý koriander (voliteľné)
Ako na to?
- Najprv si pripravíme vajíčka. Rozbijeme si ich do misky a pomocou vidličky ich poriadne pomixujeme spolu s trochou soli a čierneho mletého korenia. Na panvici si roztopíme maslo a pridáme vajíčkovú zmes, ktorú za stáleho miešania na miernom ohni varíme asi 3 minúty. Praženicu si následne odstránime z plameňa.
- Pripravíme si ostatnú plnku. Rajčiny si nakrájame na malé kúsky a dáme ich na panvicu na mierny oheň. Pridáme kukuricu a fazule a ohrievame asi 5 minút.
- Na pracovnej doske si rozprestrieme tortilly, rozdelíme na ne vajíčkovú zmes, potom plnku, nastrúhaný syr, avokádo na plátky a napokon nasekaný koriander. Koriander môžeme nahradiť napríklad nasekanou jarnou cibuľkou.
- Tortilly zavinieme. Najprv preložíme spodok a vrch tortilly ponad plnku a potom zavinieme boky. Podávame ihneď.
Bude ťa zaujímať
Tortilla plnená tuniakom
Obed v práci niekedy v zhone ani len nestíhame. Preto určite oceníte to, ako sa tortilla konzumuje jednoducho, hoci aj za počítačom v pracovnom nasadení. Na obed skúste tento ľahký recept na tuniakovú tortillu. Na dve porcie budete potrebovať:
- 2 tortilly
- 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave (šťavu odstránime)
- 2 jarné cibuľky nakrájané na kolieska
- 1 červenú papriku nasekanú nadrobno
- 150 gramov strúhaného syra (najlepšie chedaru)
- 2 veľké listy šalátu (rímskeho alebo záhradného, prípadne ľadového)
- 2 rajčiny nakrájané na kolieska
- 50 gramov majonézy
- soľ, čierne mleté korenie a trochu olivového oleja
Ako na to?
- V miske si dobre zmiešame majonézu, tuniaka, cibuľku a papriku.
- Na veľkú panvicu si dáme zohriať lyžicu olivového oleja. Keď je zohriaty, položíme naň tortillu. Keď začne hnednúť otočíme ju a posypeme polovicou nastrúhaného syra. Keď sa syr roztopí, tortillu si prenesieme na pracovnú dosku. To isté zopakujeme s druhou tortillou.
- Na roztopený syr rozdelíme tuniakovú zmes, pokrájané paradajky a šalát.
- Tortilly zavinieme a podávame ich ešte teplé.
Vyskúšaj: Počula si už o poldennom pôste? Spoznaj výhody intermittent fasting!
Mexická tortilla
Čo by to boli za recepty s tortillami, keby jeden z nich nebol mexický? Urobte si na večeru klasické hovädzie burrito. Vy aj vaša rodina ho budete milovať a pripravovať si ho pravidelne, to vám garantujeme. Na dve porcie budete potrebovať:
- 2 tortilly
- 250 gramov mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľu nasekanú nadrobno
- 150 g uvarenej ryže
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 0,5 lyžičky sušeného oregana
- 0,5 lyžičky mletej rasce
- 1 lyžičku mletého koriandra
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- 1 konzerva hnedých fazuliek
- 150 gramov strúhaného syra (najlepšie chedaru)
- trocha slnečnicového oleja
- voliteľné topingy: guacamole, salsa, kyslá smotana, čerstvý koriander
Ako na to?
- Najprv si pripravíme mäso. Na panvici rozpálime olej a pridáme cibuľu. Opekáme na miernom ohni, kým nie je sklovitá. Potom pridáme prelisovaný cesnak, koriander, oregano a rascu. Necháme prevoňať. Pridáme mleté mäso a opekáme, kým nezhnedne. Napokon pridáme paradajky z konzervy. Po niekoľkých minútach pridáme aj fazuľky z konzervy bez vody a varíme, až kým omáčka nezhustne.
- Na pracovnej doske si pripravíme tortillu, dáme na ňu časť uvarenej ryže, časť omáčky z hovädzieho mäsa a nastrúhaný chedar. Ak chcete, môžete pridať aj voliteľné topingy.
- Tortillu zavinieme a podávame ešte teplé.