Základný recept na wafle: Nadýchané cesto, ktoré sa vždy podarí

Základný recept na wafle: Nadýchané cesto, ktoré sa vždy podarí

Mnohí túto pochúťku považujú za víkendovú záležitosť. Počas víkendu totižto mávame viac času na prípravu zdĺhavejších raňajok. Najčastejšie si pochutnávame na rôznych lievancoch, ktoré sú chutné s džemom, ale aj s ovocím a pod. A čo také wafle – skúšali ste ich už robiť?

Wafle, vafle, ale aj vafľa je niečo ako palacinka, avšak je hrubšia a má typické mriežkovanie, ktoré z nej robí netradičnú pochúťku. Pochádza z Francúzska a Belgicka, kde sa robieva pomerne často. Základný rozdiel oproti palacinkám je v tom, že do cesta vaflí sa pridáva maslo, ktoré celé cesto zjemňuje. Dokonca sa wafle robievajú aj z kysnutého cesta. Ak máte na to potrebný nástroj alebo prístroj, tak sa pustite do ich prípravy a vychutnajte si tieto maškrtné raňajky.

najlepšie wafle

Zdroj: Shutterstock®

Na wafle potrebujeme (cca 5 kúskov):

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 185 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 1 PL vanilkového cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli

Vajíčko si rozbijeme a oddelíme bielok od žĺtka. Z bielka vyšľaháme sneh. Maslo dáme roztopiť a necháme vychladnúť. V extra miske si zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, žĺtok, soľ a prilejeme roztopené a vychladené maslo. Všetko pomocou mixéra vymiešame.

Do hmoty následne zľahka vmiešame sneh z bielka. Ak sa vám zdá cesto príliš hutné, tak prilejte trochu mlieka. A naopak, ak sa vám zdá príliš riedke, tak pridajte múku.

Wafľovač si dáme nahriať a natrieme ho troškou oleja, aby sa nám cesto nepripálilo a dalo sa ľahko vybrať. Berte do úvahy, že cesto vo wafľovači trochu podrastie, takže nie je potrebné robiť wafle z veľkého množstva cesta. Radšej menej, aby vám cesto z wafľovača nevytieklo a nenarobili ste si zbytočný neporiadok.

Hotové wafle podávame s džemom, čerstvým ovocím, medom, šľahačkou, orieškovou nátierkou – proste s tým, na čo máme v danej chvíli chuť. Prajeme vám príjemné maškrtenie!

Odporúčame: Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Natália Lobodášová 20.05.21 20:09

NL
karma
105.00

Už dávno u nás neboli :-) skúsim podľa tohto receptu

  • 1
Odpovedať

Andrea Petrušková 02.08.21 14:31

AP
karma
104.00

Nechám sa inšpirovať - snáď uspejú aj u nás.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní