Domáce tekvicové korenie: Základ každej kuchyne počas jesene

Domáce tekvicové korenie: Základ každej kuchyne počas jesene

Nepopierateľne tu máme sezónu tekvíc. A nielen halloweenskych tekvíc. Aktuálne tekvice vídame v obchodoch, vo výkladoch ako dekorácie a v podstate všetko, čo je tekvicové, to má úspech. Už len také pumpkin spice latte si v tomto období musíte pripraviť a vychutnať. Tiež si trúfame povedať, že bez pravého tekvicového korenia nemá tekvicová hokkaido polievka tú správnu chuť. Veď napokon, mnohí z nás do nej pridávajú kúsok mletého zázvoru i škorice. A práve tieto koreniny tvoria základ presláveného tekvicového korenia, ktoré by sa v tomto období malo nachádzať vo všetkých kuchyniach šikovných gazdiniek.

Štipka tohto korenia dodá jesennú chuť zákuskom, nápojom, pečenej zelenine i mnohým ďalším pokrmom. Ide v podstate o 5-zložkové korenie, ktoré si môžete sami ľahko pripraviť. Dokonca si ho môžete prispôsobiť svojim chutiam.

Nižšie nájdete základný recept, ktorý si môžete upraviť podľa seba. Ak máte radi škoricu, pridajte jej o niečo viacej. Oceníte skôr výraznejšiu chuť zázvoru či muškátového orieška, tak ich neváhajte do tekvicového korenia pridať  o niečo viac.

Odporúčame: Jablkový perník s čokoládovou polevou a orechmi – konkuruje tomu tradičnému

Na domáce tekvicové korenie potrebujete:

  • 3 lyžičky škorice
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 2 lyžičky muškátového orieška
  • 1 lyžičku mletého nového korenia
  • 1 lyžičku mletých klinčekov

Všetky koreniny musia byť čo najjemnejšie, aby bolo možné korenie využiť ako pri pečení, tak aj v nápojoch. Takže ich všetky pomeľte a spojte. Nasypte do skleneného pohára, uzavrite a poriadne pretrepte. Tekvicové korenie skladujte uzavreté, aby aróma korenín nevyprchala.

Čo by ste mali vedieť o tekvicovom korení

  • Hodí sa do akéhokoľvek koláča a dokonca si tekvicové korenie môžete zamiešať aj do raňajkovej kaše.
  • Korenie vám vydrží, pri správnom skladovaní (na tmavom mieste, dobre uzatvorené), približne 4 roky.
  • Tekvicové korenie si môžete prispôsobiť, dokonca si ho môžete pripraviť v menšom alebo pokojne aj väčšom množstve.

Ak ste si pripravili túto koreninovú zmes, tak nám napíšte, na čo ju plánujete využiť. Poprípade, keď si ju pripravujete pravidelne, tak nám dajte vedieť, ako tekvicové korenie využívate.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Andrea Hrtúsová 28.10.22 18:37

AH
karma
115.00

Zase viem niečo nové. S týmto korením som sa ešte nestretla. Príprava je veľmi jednoduchá, takže ďakujem za tip, vyskúšam si ho pripraviť.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 10.11.22 19:03

MK
karma
100.00

Používam na pečenú zeleninu v rúre

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní