Recept na falafel pečený v rúre: Sýty obed raz-dva na stole!

Recept na falafel pečený v rúre: Sýty obed raz-dva na stole!

Chcete na obed pripraviť niečo bezmäsité, no zároveň výživné a sýte? Za mäso sú vhodnou náhradou napríklad zeleninové fašírky alebo aj fašírky zo strukovín, napríklad z červenej šošovice či fazule. A čo tak skúsiť falafel? Dalo by sa povedať, že ide taktiež o akúsi obmenu strukovinových fašírok. Falafel je tradičný arabský pokrm, ktorý sa udomácnil v kuchyniach naprieč celým Blízkym východom. Má spravidla tvar guľôčok, ktorých hlavnou ingredienciou je najmä rozomletý cícer. Niekedy sa tiež využíva bôb či kombinácia týchto strukovín. Tieto chutné guľôčky bývajú zvyčajne podávané v pita chlebe, so zeleninou či omáčkami, v sendvičoch či s hummusom. 

Falafel sa pripravuje vyprážaním, no vy si ho pokojne môžete pripraviť aj v rúre. Získate tak veľmi zdravý, chutný a výživný pokrm. Cícer je zdrojom veľkého množstva bielkovín, takže skvelo nahradí mäso. Nájdeme v ňom aj veľa vlákniny a rôznych minerálnych látok. A čo k pečenému falafelu podávať? To je už len a len na vás. Prílohou môže byť čerstvý zeleninový šalát s ľahkým dresingom, pečené zemiaky, zemiaková kaša, ale podľa chuti ho skombinujte hoc aj s cestovinami s paradajkovou omáčkou či zeleninovým kuskusom. Falafel si pritom môžete ľahko pripraviť aj podľa receptu nižšie. Mohlo by sa zdať, že ide o pokrm náročný na prípravu, no verte, že hotový bude raz-dva.

recept na falafel

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1 hrnček suchého cícera
  • 1 stredne veľkú červenú cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček čerstvej petržlenovej vňate (prípadne v kombinácii s čerstvým koriandrom)
  • šťavu z jedného menšieho citróna (alebo limetky)
  • 1 PL drvenej rasce
  • 1 ČL soli
  • trochu kajenského korenia (voliteľné)
  • olivový olej

Postup prípravy:

  • Ako prvé si deň vopred namočíme cícer. Necháme ho vo vode počas celej noci. 
  • Ďalší deň cícer prepláchneme, scedíme, nasypeme do kuchynského robota a trochu rozmixujte.
  • Potom k cícerovej hmote pridajte nakrájanú cibuľu s cesnakom, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu i koreniny. 
  • Následne všetky ingrediencie dôkladne rozmixujeme, až kým nám nevznikne jednotná zmes bez veľkých kúskov.
  • Z pripravenej zmesi následne tvarujeme menšie guľôčky, spravidla to ide lepšie mokrými rukami. Ak chcete, aby mal falafel skôr tvar karbonátok, guľôčky vždy zo strán popritláčajte. 
  • Falafel môžeme zľahka pokvapkať olivovým olejom a vložiť do rúry vyhriatej na 200 °C. 
  • Doba pečenia je 25 až 30 minút. Hotový falafel by mal mať zlatistú farbu. Môžeme ho podávať podľa chuti a fantázie. Dobrú chuť!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Komadová 08.05.21 10:11

karma
100.00

Zaujímavý recept

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 25.05.21 19:29

DB
karma
117.00

Toto jedlo som vždy chcela vyskúšať a podľa tohto recepty si ho ľahko pripravím

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní