Recept na hlivové rizoto – lahodná a zdravá pochúťka za pár chvíľ

Recept na hlivové rizoto – lahodná a zdravá pochúťka za pár chvíľ

Ako často z hlivy ustricovej varievate vo svojej kuchyni? V našich končinách by sme medzi najčastejšie využívané huby mohli zaradiť pravdepodobne šampiňóny, ak teda nerátame vlastnoručne nazbierané huby z lesa. Ale aj hliva je mnohými obľúbená a navyše ju poľahky zoženieme prakticky vo všetkých väčších obchodoch s potravinami. Z tejto drevokaznej huby s latinským názvom Pleurotus ostreatus sa dá pripraviť množstvo dobrôt, napríklad aj hlivová polievka či hlivový guláš. Taktiež je hlivu možné použiť na prípravu omáčok k cestovinám alebo mäsu, alebo pridať do zapekaných pokrmov. 

A prečo je v našich jedálničkoch hliva viac než vítaná a mali by sme z nej variť pravidelne? Hlivu môžeme zaradiť medzi takzvané medicinálne huby, respektíve huby s rôznymi priaznivými účinkami na ľudské zdravie. Do tejto kategórie môžeme zaradiť napríklad i pomerne známe huby shiitake či reishi. Vráťme sa však späť k hlive. Hliva ustricová je známym posilňovačom imunity, preto je tiež bežnou súčasťou doplnkov stravy na podporu obranyschopnosti. Hliva rovnako pozitívne vplýva na cholesterol a je plná dôležitých živín. Ak chcete touto chutnou hubou podporiť svoje zdravie, pripraviť si z nej môžete napríklad aj rizoto podľa receptu nižšie. Verte, že jeho chuť vás nesklame. 

Odporúčame: Poznáte bylinu prezývanú kozia noha? Jej účinky sa vám zapáčia!

rizoto s hlivou

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 250 g hlivy ustricovej 
  • 250 g ryže (arborio alebo carnaroli)
  • 0,5 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2 menšie cibule
  • 1 dcl bieleho vína
  • 100 g parmezánu
  • 1 PL masla (voliteľné)
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup prípravy:

  • Cibuľu si nadrobno nakrájame a na väčšej panvici s trochou olivového oleja ju opražíme. 
  • Pridáme k nej ryžu a ešte chvíľku restujeme. Následne zmes podlejeme vínom a čakáme, kým sa nám odparí.
  • Potom začneme postupne prilievať vývar tak, aby bola ryža vždy ponorená.
  • Medzitým si na menšej panvičke orestujeme na olivovom oleji na rezance nakrájanú hlivu ustricovú. Pridáme podľa chuti soľ a korenie, jemne podlejeme vodou a do zmäknutia podusíme.
  • Keď je ryža mäkká a všetok vývar sa odparil, osolíme, okoreníme a primiešame hlivu.
  • Taktiež pridáme nastrúhaný parmezán, podľa chuti aj lyžicu masla.
  • Dôkladne premiešame a odstavíme z ohňa. Môžeme podávať. Dobrú chuť!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní