Dokonalé varené víno krok za krokom: Ako ho robí Jamie Olivier?

Dokonalé varené víno krok za krokom: Ako ho robí Jamie Olivier?

Je tu advent a s ním aj predvianočné obdobie. Chladné ulice sa už ligocú vďaka vianočnej výzdobe, v niektorých domácnostiach sa už pripravuje vianočné pečivo a dokonca si už miestami aj zdobíme naše obydlia.

Za chvíľu príde čas na vianočný stromček, Štedrý večer a celé prežitie vianočných sviatkov, ktoré tak neskutočne milujeme. Viete, čo vám ešte chýba k absolútnej vianočnej pohodičke? Dokonalé varené víno vylepšené známym šéfkuchárom!

Máte radi aj vy chuť vareného vína? Tento recept na varené víno musíte vyskúšať!

Tajomstvo je v trpezlivosti

Určite ste sa už s menom Jamie Olivier stretli. Britský kuchár, ktorý má vlastnú kuchársku show v telke a niekoľko reštaurácií, je známy po celom svete. Aký je podľa neho recept na dokonalé tradičné varené víno v teoretickej rovine?

Na svojom portáli s receptami uvádza, že kľúč je v trpezlivosti, ktorá sa v tomto prípade naozaj vypláca. Len dostatočne dlhý čas totiž umožní všetkým ingredienciám poriadne sa vylúhovať a chutiam sa navzájom prepojiť. 

Odporúčame: Na majonézák zabudni: Skús recept na iný zemiakový šalát

recepty na varené víno

Zdroj: Shutterstock®

Suroviny na vianočné varené víno s ovocím (na cca 10 nápojov):

  • 2 klementínky 
  • 1 citrón
  • 1 limetku
  • 200 g trstinového cukru
  • 6 klinčekov
  • 1 škoricu v celku
  • 3 čerstvé bobkové listy
  • 1 muškátový oriešok (budeme ho strúhať)
  • 1 vanilkový struk
  • 2 badiány
  • 2 fľaše talianskeho červeného vína

Ako pripraviť fantastické varené červené víno?

  1. Ako prvé si olúpeme pomocou škrabky na mrkvu klementínky, citrón aj limetku. Z kôry spravíme podlhovasté pásiky.
  2. Do veľkého hrnca si dáme trstinový cukor a oheň si nastavíme na strednú intenzitu. Pridáme kôru z citrusov a šťavu z klementínok.
  3. Pridáme klinčeky, škoricu, bobkové listy a muškátový oriešok. Ten nastrúhame priamo do hrnca. Po strúhadle s ním prejdeme asi 10 až 12-krát. Napokon rozrežeme pozdĺžne vanilkový struk a obe polovice v celku hodíme do hrnca. 
  4. Teraz je čas pridať víno, ale len toľko, aby prekrylo cukor. Necháme prebublávať, kým sa nám cukor celkom nerozpustí. V tomto bode zmes privedieme do varu a necháme ju variť asi 4 až 5 minút, kým nedosiahne konzistenciu hustého sirupu.
  5. Zhustnutú zmes stiahneme na nízky plameň, pridáme do nej badiány a ostatok vína. Zohrievame veľmi pomaly, kým nebude víno dostatočne teplé. Podávame ešte horúce víno.

Odporúčame: Recept na nepečené čokoládové šišky - táto lahodná pochúťka vás dostane!

najlepší recept na varené víno

Zdroj: Shutterstock®

Ako ozvláštniť tradičné červené varené víno?

Na varenom víne je najkrajšie to, že sa s ním dá experimentovať podľa vlastnej chute. Sám Jamie hovorí, že si ho napríklad môžete oživiť iným obľúbeným ovocím, napríklad jablkami či pomarančom. A ak chcete, aby bolo vínko o čosi silnejšie, tesne pred koncom do hrnca pridajte tvrdý alkohol.

Azda najlepšie chutí s rumom, no ani tu sa fantázii medze nekladú a výborný je vraj aj s takým ginom. A ako bude varené vínko chutiť najlepšie? V kruhu milujúcej rodiny, skvelých priateľov a blízkych a úplne najideálnejšie pod vianočnou jedličkou.

Vyskúšaj aj ríbezľové varené víno

Ingrediencie:

  • 500 ml ríbezľového vína

  • 6 klinčekov
  • 1 celá škorica
  • 1 badián
  • 1 pomaranč
  • podľa chuti cukor alebo med

Postup: Z pomaranča odkrojíme dva plátky. Zapichneme do nich klinčeky. Zo zvyšku pomaranča vytlačíme šťavu. Do hrnca dáme ríbezľové víno a pridáme pomaranče, pomarančovú šťavu, škoricu a badián. Podľa chuti pridáme aj sladilo, ale nie je to nevyhnutné.

Začneme pomaly zahrievať na strednom plameni a odstavíme, keď začne vrieť. Necháme pár minút postáť a môžeme podávať.

Tipy na recepty na ďalšie vianočné nápoje:

Článok aktualizovaný 21.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

17 komentárov

Anna Tlachova 12.12.20 14:39

AT
karma
118.00

Wow, netušila som, že sa pridá aj bobkový list

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 12.12.20 15:26

DB
karma
114.00

nuž na dobré varené víno azda nepotrebujeme tohoto britského kuchára. víno u nás predsa varí v zime každý / alebo takmer / a robí ho podľa svojej chuti. bez bobkového listu, ktorý mi pripadá trocha divoký do vína. no, ale keď mu chutí, tak nech si dá.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 12.12.20 16:02

MC
karma
109.00

Asi by som uvarila víno s nejakými odchýlkami od receptu.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 12.12.20 17:29

MM
karma
107.00

vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 13.12.20 06:55

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé ingrediencie.

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 13.12.20 10:24

karma
74.00

wau uplne zaujímavý recept ,na vianoce vyskúšam som zvedavá ,počas sviatkov sa chodíme z manželom prejsť a veru pohár vareného vínka po prechádzke na zahriatie dobre padne

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 13.12.20 11:55

DB
karma
117.00

Ste mi narobili chute :-)

  • 0
Odpovedať

Andrea Justusová 13.12.20 19:32

AJ
karma
-1.00

Asi ostanem radšej pri klasike-skorica, badián, klinčeky.. ten bobkový list mi tam nejak nesedí..

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 13.12.20 21:35

ĽU
karma
100.00

vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 14.12.20 08:06

JK
karma
100.00

Varím na Vianoce červené víno

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 16.12.20 00:00

karma
109.00

Varené víno určite patrí k zimnému času a k času Vianoc.Chodievali sme na vianočné trhy na punč,alebo varené víno.Tento rok si ho uvaríme v domácom prostredí.Zaujímavý recept od Jamie Oliviera.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 12.11.21 11:42

KS
karma
133.00

Už prichádza to krásne predvianočné obdobie, ku ktorému vôňa a chuť vareného vína jednoznačne patrí a najlepšie si ho vždy vychutnám na vianočných trhoch v nejakom krásnom meste, kde ma tá vianočná atmosféra úplne pohltí :-)

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 05.10.22 20:01

MK
karma
100.00

Výborný receptík

  • 0
Odpovedať

Andrea Szabová 21.12.23 11:00

AS
karma
-1.00

ešte som toto predvianočné obdobie varené vínko nemala, ale ja toľko trpezlivosti pri ňom nemám :D

  • 0
Odpovedať

Anežka Turčiková 21.12.23 11:10

karma
-1.00

Bobkovy list ma prekvapil :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Mušková 21.12.23 12:34

KM
karma
-1.00

Varené víno je ako stvorené k vianocnemu pečeniu haha

  • 0
Odpovedať

Tatiana Tomašovičová 21.12.23 20:16

TT
karma
118.00

Ďalší dobrý nápad na varené vínko počas chladných zimných večerov

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní