Recepty šéfkuchárov - na indickú nôtu

Recepty šéfkuchárov - na indickú nôtu
  • 08.05.2015
  • Kavickari. sk

Dnešné varenie bude nezvyčajné. Začiatkom týždňa sme navštívili Ďjelňu na Obchodnej ulici, kde varila Silvia Horecká, ktorá je známa svojimi zdravými receptami. Pre hostí si pripravila originálne indické kofty z hrášku a maku.

Prekrásne priestory Ďjelňe nás privítali a Silvia sa pustila do varenia. Kofty vraj chutia i k pivu. Ich podstata je však omnoho zdravšia.

Jedlo obsahuje vitamíny skupiny B, karotenoidy (vitamín A), polysacharidy (škrob),minerály vápnik(mak/,pohánka /rutín) paradajková omáčka (lykopén).

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

Kofty z hrášku a maku

SUROVINY:

0,800g mrazeného hrachu (nechať zmäknúť pri izbovej teplote alebo v sezóne čerstvý), 0,200g pohánkovej  múky alebo celozrnnej hladkej ražnej či špaldovej, 2 vajíčka (pokiaľ chcete vegánsku verziu nedávate vajíčka)

1,5dcl nemletého maku, soľ, voda – podľa potreby ak nedáte vajíčka a ak je hrach vlhký tak menej (voda cca 1dcl ), mleté korenie, olej na vysmážanie môže byť olivový (alebo prepustené maslo ghí) bod prepálenia 190 stupňov celzia. Kofty smažíme pri nízkej teplote  do polovice ponorené v oleji alebo masle.

Paradajková  omáčka:

800gr paradajkového pretlaku (passata ) alebo krájaných  lúpaných paradajok, 2 veľké cibule, olej olivový  (alebo ghí prepustené maslo), korenie garam masala mleté (indická zmes dostať napr. v BIO obchodoch), koriander čerstvý vnať, kumín mletý alebo rozdrviť v mažiari, horčicové semienko drvené, kurkuma pol malej lyžičky, chilli, soľ

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

POSTUP:

Kofty:

Rozmrazený hrach  vymixujeme na kašu v mixéri, pridáme pohánkovú múku, mak, vajíčka, vodu, soľ, korenie a vypracujeme varechou na husté cesto. Dvoma polievkovými lyžicami vytvarujeme  veľké ňoky alebo ako naše fašírky a opekáme z oboch strán asi 10 minút do zlatohneda.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

Paradajková omáčka:

Na oleji speníme cibuľu, pridáme koreniny /vrátane chilli/ necháme teplom otvoriť chuť a vôňu korenín, pridáme paradajky a povaríme približne 20 minút. Dochutíme soľou.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

Menu pripravil: Silvia Horecká, odborníčka na zdravú stravu

Foto: Michal Zajaček pre Kávičkári.sk

Zdrojwww.kavickari.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Martina Zahoranová 08.05.15 22:33

MZ
karma
92.00

to je určite mňam a aj by som si veru dala

  • 0
Odpovedať

Nikola Sisáková 11.05.15 19:54

NS
karma
-1.00

vyzerá to lákavo

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 11.11.21 20:40

KS
karma
133.00

Indická kuchyňa mi chutí, pretože je poriadne korenená a to mám rada :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní