Recepty šéfkuchárov - Slovenský glamour

Recepty šéfkuchárov - Slovenský glamour
  • 24.04.2015
  • Kavickari. sk

    • Zdieľaj:
  • 2

Mali by sme byť na seba hrdí. Máme úžasnú krajinu, krásne ženy a výnimočné jedlo. Náš patriotizmus v mnohých z nás však nie je taký silný, a preto nás k nemu učia aj cudzinci. A to aj varením jedál z našich tradičných surovín. Vychutnajte si nedeľné menu so slovenskými prvkami od nemeckého šéfkuchára hotela Kempinski River Park.

Hotel Kempinski River Park v Bratislave vás očarí.  Nielen svojou polohou, dizajnom, ale i lahodnou kuchyňou, ktorej velí nemecký šéfkuchár Björn Juhnke so svojím tímom. Pri varení pre Kávičkárov mu sekundoval šikovný kolega “Basti” a spolu tak vytvorili jedlo tak typicky slovenské a predsa iné.

1. Marinovaná cvikla s bryndzou (4 porcie)

Suroviny: 

MARINÁDA: 25 ml repkového oleja, polievková lyžica omáčky z červeného vína, polievková lyžica medu, 1/2 polievkovej lyžice cukru, štipka soli

DRESSING: 37 ml repkového oleja, 12 ml ocot z červeného vína, redukcia z červenej repy

VEĽKÁ ČERVENÁ REPA, 100 g Bryndze,  100 g Cottage cheese

Postup: 

Červenú repu (cviklu) si nakrájam na tenké kolieska a nechám ju marinovať cez noc v chladničke. Odrezky repy nechám variť vo vode cca 30 minút. Prepasírujem a varím, pokiaľ mi tento vývar nezhustne. Zamiešam vývar s prísadami na dressing. V ďalšej miske si zatiaľ nachystám syr – zmiešam bryndzu, cottage syr a dochutím soľou a  korením. Doplním morskou soľou a jedlými lístkami zo záhrady ako na obrázku a podávam.

 šéfkuchára hotela Kempinski River Park Björn Juhnke recepty

Zdroj: Shutterstock®

 šéfkuchára hotela Kempinski River Park Björn Juhnke recepty

Zdroj: Shutterstock®

 šéfkuchára hotela Kempinski River Park Björn Juhnke recepty

Zdroj: Shutterstock®

2. Pošírovaný filet z tresky,

    baklažánové pyré a lieskové oriešky (4 porcie)

Suroviny: 

TRESKA: 4 filety tresky(á150g), bambusový naparovač, fólia, repkový olej, soľ

BAKLAŽÁNOVÉ PYRÉ – 500 g baklažánu, cukor, rozprašovač s citrónovou šťavou

PRÍLOHA: morská soľ, jedlé malé lístky a orechy

Postup:

Obalte filety z tresky v repkovom oleji a morskej soli a zabaľte do fólie. Následne ich pripravte na pare, ideálne na bambusovom naparovači. Vezmite baklažán, odstráňte z neho kožu a nakrájajte ho na kocky. Zmiešajte baklažán s lyžicou cukru a postriekajte citrónovou šťavou. Zakryte baklažán fóliou a pečte v rúre pri teplote 180°C. Následne vymixujte na pyré.

recept na tresku

Zdroj: Shutterstock®

3. Tekvicová polievka 

Suroviny: 

1 menšia očistená tekvica, nakrájaná na kocky, 1/2 bieleho cesnaku (pretlačeného), 1 očistená a nakrájaná mrkva, 1 polievková lyžica medu, 80g masla nakrájaného na malé kocky, 500 ml smotany, 500 ml vývaru, soľ, korenie.

Príprava:

Všetky ingrediencie dajte dokopy (s výnimkou smotany) a zmiešajte dokopy. Varte cca 45 min a doveďte k varu. Následne ešte horúce zmiešajte a na zjemnenie chutí doplňte smotanku.

 šéfkuchára hotela Kempinski River Park Björn Juhnke recepty

Zdroj: Shutterstock®

4. Babičkin slivkový koláč 

Suroviny:

CESTO: 200g teplého mlieka, 35 g droždia, 100g cukru, 500g múky, 4 žĺtka, 1 polievková lyžica rumu, kúsok vanilky, 150g masla, soľ, citrónová kôra

PLNKA:  5g škorice, 100g cukru, 1kg sliviek, mrvenička (150g masla, 6 lyžíc múky, 4 lyžice cukru)

Postup:

Mlieko, droždie, 1/4 cukru, 1/2 múky zapracovať do cesta a počkať 20 minút. Po odležaní do hotového cesta vmiešať zvyšok surovín.

Vložiť cesto do formy a naplním ho cukrovo-škoricovou plnkou a položím naň slivky. Nechám 20 min nakysnúť a medzičasom zohrejem trúbu na 160 stupňov Celzia. Vložím do trúby a pečiem 50 minút.

 šéfkuchára hotela Kempinski River Park Björn Juhnke recepty

Zdroj: Shutterstock®

 šéfkuchára hotela Kempinski River Park Björn Juhnke recepty

Zdroj: Shutterstock®

Menu pripravil: Björn Juhnke, šéfkuchár hotela Kempinski River Park.

Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk

Zdroj: www.kavickari.sk

 šéfkuchára hotela Kempinski River Park Björn Juhnke recepty

Zdroj: Shutterstock®

 šéfkuchára hotela Kempinski River Park Björn Juhnke recepty

Zdroj: Shutterstock®


    • Zdieľaj:
  • 2
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ingrid Šimoniková 31.12.20 17:26

karma
74.00

hmm ten slivkový koláč vonia až k nám...dufam že budu slivky toto leto neboli zamrzli

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 11.11.21 20:37

KS
karma
133.00

Ešte mi tu chýbajú typické slovenské bryndzové halušky :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Prešívaná bunda ako základ zimného šatníka: Vieš ju nosiť štýlovo?
Módne inšpirácie

Prešívaná bunda ako základ zimného šatníka: Vieš ju nosiť štýlovo?

  • 2
  • 13.12.2022
Aj muži kraľujú móde! Obľúbený spevák sa stal novým umeleckým riaditeľom pánskej sekcie Louis Vuitton
MÓDA

Aj muži kraľujú móde! Obľúbený spevák sa stal novým umeleckým riaditeľom pánskej sekcie Louis Vuitton

  • 1
  • 17.02.2023
90. roky ovládli rok 2023! Pozrite si niektoré ikonické módne trendy, ktoré sa tento rok vrátia
Módne inšpirácie

90. roky ovládli rok 2023! Pozrite si niektoré ikonické módne trendy, ktoré sa tento rok vrátia

  • 1
  • 22.03.2023