Recepty šéfkuchárov - výdatný obed

Recepty šéfkuchárov - výdatný obed
  • 15.05.2015
  • Kavickari. sk

Recepty na dnešné varenie sme dostali z centra historickej Banskej Bystrice. Nová Klubovňa nám navarila jedlo pre chlapov. Zabudnite na chvíľu na diéty a užite si obed po ktorom si dáte pivo, či dobrého šlofíka.

1. Držková polievka

SUROVINY:

Základ:

Bravčová masť, cibuľa, cesnak,rasca celá, červená paprika mletá, bobkový list, vývar, teľacie držky múka olej, majorán čerstvý, majorán sušený, čili, korenie čierne mleté.

Paprikový kompót:

Paprika čerstvá, olej, čili, cukor, sil, korenie čierne mleté, ocot vínny

POSTUP:

Na bravčovej masti orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu, rascu a čili. Pridáme nakrájané držky ktoré pred tým dôkladne umyjeme. Pridáme mletú červenú papriku a zľahka restujeme. Zalejeme vývarom a pridáme bobkový list a mleté čierne korenie z mlynčeka. Varíme, až kým nedostaneme požadovanú tvrdosť držiek. Polievku zahustíme zápražkou a dobre prevaríme. Na záver dochutíme soľou, korením, cesnakom, sušeným majoránom ktorý podrvíme v rukách, lístkami čerstvého majoránu a čili.

Paprikovú pomazánku pripravíme z ošúpanej upečenej papriky ktorú rozmixujeme a dochutíme soľou, korením, čili, červeným vínnym octom a štipkou cukru. Hotovú omáčku zaudíme pomocou udiarničky.

Hotové jedlo podávame s cibuľovým posúchom.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

2. Bravčový spareribs

SUROVINY:

Bravčové rebrá, soľ, rasca, cesnak, marináda

POSTUP:

Bravčové rebrá opracujeme stiahneme vnútornú blanu osolíme okoreníme korením z mlynčeka, celou rascou a potrieme rozmixovaným cesnakom. Poukladáme na plech a pod alobalom pečieme na 130 stupňov cca 2 a pol hodiny. Ešte teplé rebrá potrieme prvou vrstvou marinády.

Rebrá necháme vychladnúť a uskladníme. Pred servírovaním rebrá potrieme ďalšou vrstvou marinády a prehrievame v rúre.  Marináda bude karamelizovať preto si treba dať pozor na možné prihorené časti. Na tanieri rebrá popresekáme na niekoľko častí a poukladáme na tanier. Posypeme nasekanou pažítkou polejeme olivovým olejom a posypeme lupienkovou soľou.

Podávame s horčicou, chrenom a mixom nakladanej zeleniny a samozrejme s chlebom.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

3. Mini šišky

SUROVINY:

Múka, vajcia, mlieko,droždie, cukor, soľ, maslo, rum, biela čokoláda, smotana na šľahanie, višne, želatína, čerešňovica, mak celý

POSTUP:

V miske zmiešame múku, soľ a žĺtok. Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Keď vykysne, pridáme do misky s múkou, vlejeme roztopené maslo a rum a vypracujeme cesto. Necháme odležať a na pomúčenej doske rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska ktoré necháme ešte hodinku vykysnúť. Vykysnuté kolieska vyprážame v rozohriatom tuku.

Omáčka z bielej čokolády:

čokoládovú omáčku pripravíme tak že čokoládu rozpustíme v smotane vo vodnom kúpeli. Do rozpustenej omáčky vmiešame celý mak.

Višňová espuma:

Višne zmiešame s cukrom a rozmixujeme. Pridáme vodu, necháme prevariť a do mierne vychladnutej zmesi zamiešame želatínu. Miešame kým sa želatína nerozpustí. Naplníme do šľahačkovej fľaše a dekorujeme na tanier.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

Menu pripravil: Ján Michna, šéfkuchár Banskobystrickej Klubovne

Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk

Zdrojwww.kavickari.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Martina Zahoranová 16.05.15 12:08

MZ
karma
92.00

držkovú polievku mám rada aj keď ju doma nevarím občas si ju dám niekde vonku :-)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 17.05.15 17:04

karma
93.00

u mňa z týchto jedál iba mini šišky

  • 0
Odpovedať

Nikola Sisáková 21.05.15 14:17

NS
karma
-1.00

okrem držkovej :) tu nemám rada

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 04.01.18 20:06

karma
92.00

drzkovu obcas robim,ale bez paprikoveho kompotu

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 11.11.21 20:42

KS
karma
133.00

Menu ako pre drevorubača :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní