Ktorý druh mäsa preferujete najviac? Niektorí obľubujú hlavne kuracie mäso, či už kuracie prsia, stehná alebo krídelká. Kuracina je ľahšia, menej kalorická a skvelo sa hodí aj do diétnejšej stravy. K diétnejším a veľmi zdravým druhom mäsa patrí aj rybie mäso. Napríklad morské ryby sú plné omega-3 mastných kyselín, vitamínu D a minerálnych látok. K najčastejšie používaným druhom mäsa v slovenskej kuchyni však patrí najmä bravčové a hovädzie mäso.
Zo spomenutej bravčoviny sa dajú pripraviť rôznorodé chutné pokrmy, záleží aj od konkrétneho typu, teda či ide o karé, pliecko, stehno, rebierka alebo krkovičku. Bravčová krkovička alebo krkovica predstavuje bravčové mäso zo šije a prednej časti chrbta. Je prerastená, no nemá mastné mäso. Typicky sa používa napríklad na prípravu rezňov a steakov. Bravčovú krkovicu možno i piecť vcelku, tiež grilovať alebo údiť a variť.
Prinášame inšpirácie na 5 chutných pokrmov z bravčovej krkovičky, ktoré si zamilujete a budete ich pripravovať pravidelne.
Krkovička na pive a horčici s chrumkavými pučenými zemiakmi
Ingrediencie na mäso:
-
1 kg bravčovej krkovičky bez kosti (cca 10 plátkov)
- 200 ml svetlého piva
- 1,5 PL dijonskej horčice
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL drvenej rasce
- soľ
Ingrediencie na zemiaky:
-
1 kg menších nových zemiakov
- mletá červená paprika
- sušená cibuľa
- sušený cesnak
- chilli
- soľ
- na posypanie petržlenová vňať
Postup: Krkovičku si nakrájame na plátky. Plátky mäsa z jednej strany potrieme 1 PL horčice a posypeme drvenou rascou a soľou. Mäso poukladáme do zapekacej misky natretou stranou hore. Zvyšnú polovicu horčice zmiešame s pretlačenými strúčikmi cesnaku, pivom, soľou a 2 dcl vody. Zmesou podlejeme mäso. Prikryjeme a dáme do rúry na 180 °C na asi 60 minút. Po pol hodine mäso otočíme a pečieme ďalej zakryté. Po hodine pečenia mäso znova otočíme, zvýšime teplotu na 200 °C a necháme ešte bez pokrievky zapiecť asi 15 minút. Podľa potreby možno mäso ešte trochu podliať.
Počas pečenia si pripravíme zemiaky. Umyjeme ich a so šupkou uvaríme do polomäkka v osolenej vode (asi 15 minút). Zemiaky následne rozmiestnime na plech s papierom na pečenie. Roztlačíme ich pučidlom na zemiaky, posolíme a pridáme koreniny. Po upečení mäsa dáme zemiaky do rúry na asi 15 minút pri teplote 200 °C. V strede pečenia zemiaky pretočíme na druhú stranu. Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Krkovička na bielom víne s hubovou omáčkou
Ingrediencie:
-
600 g bravčovej krkovičky
- 2 dcl bieleho vína
- 400 gramov šampiňónov
- 1 cibuľa
- hladká múka (podľa potreby)
- 250 g smotany na šľahanie
- olej
- soľ a mleté čierne korenie
- 2 dcl vývaru
Postup: Mäso nakrájame na 4 plátky. Tie osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Na panvici si rozpálime olej a každý plátok krkovičky na nej sprudka opečieme z oboch strán. Mäso poukladáme do pekáča, podlejeme ho vínom, prikryjeme a dáme do rúry na asi 50 minút (pri teplote 170 °C). Počas pečenia mäso niekoľkokrát podlejeme šťavou a na záver ho necháme dopiecť bez zakrytia (aspoň 10 minút).
Počas pečenia mäsa si pripravíme omáčku. Umyté šampiňóny pokrájame na plátky. Na panvici rozohrejeme olej a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme huby, osolíme, okoreníme a pražíme. Následne podlievame vývarom a dusíme do zmäknutia. Na záver primiešame smotanu s trochou hladkej múky a necháme prevrieť. Krkovičku na víne s hubovou omáčkou podávame s ryžou.
Odporúčame: Pečené bataty na 5 spôsobov – ktorý si zamilujete vy?
Pečená krkovička so zeleninou
Ingrediencie:
-
4 hrubšie plátky z bravčovej krkovičky
- soľ
- celá rasca
- svetlá sójová omáčka
- grilovacie korenie
- sušený cesnak
- 1 väčšia červená cibuľa
- 400 g predvarených zemiakov
- 2 až 3 mrkvy
- 3 paštrnáky
- zväzok čerstvých miešaných byliniek
- mäsový vývar
- 1 bobkový list
- celé čierne korenie
Postup: Mäso osolíme, posypeme sušeným cesnakom a grilovacím korením. Tiež ho trochu pokvapkáme sójovou omáčkou. Necháme postáť v chlade aspoň 20 minút a následne jednotlivé plátky z oboch strán sprudka opražíme v hlbšej panvici s olejom. Mäso poukladáme do zapekacej misky a posypeme rascou. Na panvici s výpekom opečieme na väčšie kusy nakrájanú mrkvu, paštrnák aj červenú cibuľu. Osolíme, podlejeme trochou vývaru, pridáme bobkový list, zrnká celého čierneho korenia a zväzok byliniek.
Privedieme k varu a povaríme asi 3 minútky. Celú zeleninovú zmes aj s vývarom pridáme k mäsu. Prikryjeme a dáme do rúry na 180 °C. Po asi 40 minútach mäso odkryjeme a pridáme predvarené nakrájané zemiaky ochutené grilovacím korením. Podľa potreby ešte podlejeme vývarom a necháme dopiecť (asi 15 až 20 minút).
Pečená bravčová krkovička s cibuľou a šošovicou
Ingrediencie:
-
800 g bravčovej krkovičky bez kosti vcelku
- morská soľ
- čierne korenie
- 8 strúčikov cesnaku
- celá rasca
- 2 cibule
- 500 ml vody
- rastlinný olej
- 200 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen)
- 50 g stopkového zeleru
- 100 g krájaných lúpaných paradajok
- 2 PL mletej sladkej papriky
- 200 g suchej šošovice
- 200 ml kuracieho vývaru
- 4 bobkové listy
- čerstvá petržlenová vňať
Postup: Bravčovú krkovičku vložíme do zapekacej misky a zo všetkých strán ju osolíme a okoreníme. Štyri strúčiky cesnaku prelisujeme, zmiešame s rascou a dôkladne votrieme do mäsa. K mäsu nasypeme cibuľu nakrájanú na rezance a podlejeme vodou. Zakryjeme a pri teplote 180 °C pečieme asi 2 hodiny. Po 1,5 hodine odkryjeme a zvyšok času pečieme bez zakrytia. Koreňovú zeleninu aj stopkový zeler nakrájame na kocky a orestujeme na oleji v hrnci.
Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a pretlačené zvyšné 4 strúčiky cesnaku. Restujeme asi 15 minút. Potom pridáme paradajky z konzervy, mletú papriku a krátko povaríme. Pridáme premytú šošovicu, bobkové listy a zalejeme vývarom. Necháme dusiť na miernom plameni asi 30 minút. Podľa potreby ešte osolíme, okoreníme a tiež pridáme trochu petržlenovej vňaťky. Pred dovarením trochu šošovice rozmixujeme ponorným mixérom a vrátime späť do jedla na zahustenie. Upečenú krkovičku nakrájame na plátky a podávame so šošovicou a cibuľkou.
Syrovo-mrkvové závitky z krkovičky
Ingrediencie:
-
1 kg bravčovej krkovičky vcelku
- soľ a mleté čierne korenie
- 2 neúdené parenice
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- 2 lyžice masla
- 200 ml bieleho suchého vína
Postup: Krkovičku nakrájame na plátky a trochu naklepeme. Osolíme a okoreníme. Špicom noža narežeme blany. Na každý plátok mäsa postupne položíme dlhý pás syra, plátky mrkvy a petržlenu (nastrúhané škrabkou) a lístky bazalky. Krkovičku zrolujeme a prichytíme špáradlom. Závitky na oleji opečieme zo všetkých strán do zlatohneda. Následne k mäsu pridáme maslo a necháme rozpustiť.
Podlejeme vínom, chvíľu povaríme a preložíme do zapekacej misy. Prelejeme výpekom a pečieme v rúre asi 30 minút pri tepote 200 °C. Počas pečenia párkrát polejeme výpekom. Podávame s prílohou podľa chuti, napríklad čerstvou alebo pečenou zeleninou, pyré či pečenými zemiakmi.
Odporúčame: Strukoviny v hlavnej role: Výborná kovbojská fazuľa s mletým mäsom