TOP recepty z krkovičky – 5 chutných jedál, ktoré u vás doma zožnú úspech

TOP recepty z krkovičky – 5 chutných jedál, ktoré u vás doma zožnú úspech

Ktorý druh mäsa preferujete najviac? Niektorí obľubujú hlavne kuracie mäso, či už kuracie prsia, stehná alebo krídelká. Kuracina je ľahšia, menej kalorická a skvelo sa hodí aj do diétnejšej stravy. K diétnejším a veľmi zdravým druhom mäsa patrí aj rybie mäso. Napríklad morské ryby sú plné omega-3 mastných kyselín, vitamínu D a minerálnych látok. K najčastejšie používaným druhom mäsa v slovenskej kuchyni však patrí najmä bravčové a hovädzie mäso. 

Zo spomenutej bravčoviny sa dajú pripraviť rôznorodé chutné pokrmy, záleží aj od konkrétneho typu, teda či ide o karé, pliecko, stehno, rebierka alebo krkovičku. Bravčová krkovička alebo krkovica predstavuje bravčové mäso zo šije a prednej časti chrbta. Je prerastená, no nemá mastné mäso. Typicky sa používa napríklad na prípravu rezňov a steakov. Bravčovú krkovicu možno i piecť vcelku, tiež grilovať alebo údiť a variť. 

Prinášame inšpirácie na 5 chutných pokrmov z bravčovej krkovičky, ktoré si zamilujete a budete ich pripravovať pravidelne. 

Krkovička na pive a horčici s chrumkavými pučenými zemiakmi

Ingrediencie na mäso:

  • 1 kg bravčovej krkovičky bez kosti (cca 10 plátkov)

  • 200 ml svetlého piva
  • 1,5 PL dijonskej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL drvenej rasce
  • soľ

Ingrediencie na zemiaky:

  • 1 kg menších nových zemiakov

  • mletá červená paprika
  • sušená cibuľa
  • sušený cesnak
  • chilli
  • soľ
  • na posypanie petržlenová vňať

Postup: Krkovičku si nakrájame na plátky. Plátky mäsa z jednej strany potrieme 1 PL horčice a posypeme drvenou rascou a soľou. Mäso poukladáme do zapekacej misky natretou stranou hore. Zvyšnú polovicu horčice zmiešame s pretlačenými strúčikmi cesnaku, pivom, soľou a 2 dcl vody. Zmesou podlejeme mäso. Prikryjeme a dáme do rúry na 180 °C na asi 60 minút. Po pol hodine mäso otočíme a pečieme ďalej zakryté. Po hodine pečenia mäso znova otočíme, zvýšime teplotu na 200 °C a necháme ešte bez pokrievky zapiecť asi 15 minút. Podľa potreby možno mäso ešte trochu podliať.

Počas pečenia si pripravíme zemiaky. Umyjeme ich a so šupkou uvaríme do polomäkka v osolenej vode (asi 15 minút). Zemiaky následne rozmiestnime na plech s papierom na pečenie. Roztlačíme ich pučidlom na zemiaky, posolíme a pridáme koreniny. Po upečení mäsa dáme zemiaky do rúry na asi 15 minút pri teplote 200 °C. V strede pečenia zemiaky pretočíme na druhú stranu. Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Krkovička na bielom víne s hubovou omáčkou

Ingrediencie: 

  • 600 g bravčovej krkovičky

  • 2 dcl bieleho vína
  • 400 gramov šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • hladká múka (podľa potreby)
  • 250 g smotany na šľahanie
  • olej
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 2 dcl vývaru

Postup: Mäso nakrájame na 4 plátky. Tie osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Na panvici si rozpálime olej a každý plátok krkovičky na nej sprudka opečieme z oboch strán. Mäso poukladáme do pekáča, podlejeme ho vínom, prikryjeme a dáme do rúry na asi 50 minút (pri teplote 170 °C). Počas pečenia mäso niekoľkokrát podlejeme šťavou a na záver ho necháme dopiecť bez zakrytia (aspoň 10 minút).

Počas pečenia mäsa si pripravíme omáčku. Umyté šampiňóny pokrájame na plátky. Na panvici rozohrejeme olej a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme huby, osolíme, okoreníme a pražíme. Následne podlievame vývarom a dusíme do zmäknutia. Na záver primiešame smotanu s trochou hladkej múky a necháme prevrieť. Krkovičku na víne s hubovou omáčkou podávame s ryžou. 

Odporúčame: ​Pečené bataty na 5 spôsobov – ktorý si zamilujete vy?

Pečená krkovička so zeleninou

Ingrediencie:

  • 4 hrubšie plátky z bravčovej krkovičky

  • soľ
  • celá rasca
  • svetlá sójová omáčka
  • grilovacie korenie
  • sušený cesnak
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 400 g predvarených zemiakov
  • 2 až 3 mrkvy
  • 3 paštrnáky
  • zväzok čerstvých miešaných byliniek
  • mäsový vývar
  • 1 bobkový list
  • celé čierne korenie

Postup: Mäso osolíme, posypeme sušeným cesnakom a grilovacím korením. Tiež ho trochu pokvapkáme sójovou omáčkou. Necháme postáť v chlade aspoň 20 minút a následne jednotlivé plátky z oboch strán sprudka opražíme v hlbšej panvici s olejom. Mäso poukladáme do zapekacej misky a posypeme rascou. Na panvici s výpekom opečieme na väčšie kusy nakrájanú mrkvu, paštrnák aj červenú cibuľu. Osolíme, podlejeme trochou vývaru, pridáme bobkový list, zrnká celého čierneho korenia a zväzok byliniek. 

Privedieme k varu a povaríme asi 3 minútky. Celú zeleninovú zmes aj s vývarom pridáme k mäsu. Prikryjeme a dáme do rúry na 180 °C. Po asi 40 minútach mäso odkryjeme a pridáme predvarené nakrájané zemiaky ochutené grilovacím korením. Podľa potreby ešte podlejeme vývarom a necháme dopiecť (asi 15 až 20 minút). 

Pečená bravčová krkovička s cibuľou a šošovicou

Ingrediencie: 

  • 800 g bravčovej krkovičky bez kosti vcelku

  • morská soľ 
  • čierne korenie
  • 8 strúčikov cesnaku
  • celá rasca
  • 2 cibule
  • 500 ml vody
  • rastlinný olej
  • 200 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen)
  • 50 g stopkového zeleru
  • 100 g krájaných lúpaných paradajok
  • 2 PL mletej sladkej  papriky
  • 200 g suchej šošovice
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 4 bobkové listy 
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup: Bravčovú krkovičku vložíme do zapekacej misky a zo všetkých strán ju osolíme a okoreníme. Štyri strúčiky cesnaku prelisujeme, zmiešame s rascou a dôkladne votrieme do mäsa. K mäsu nasypeme cibuľu nakrájanú na rezance a podlejeme vodou. Zakryjeme a pri teplote 180 °C pečieme asi 2 hodiny. Po 1,5 hodine odkryjeme a zvyšok času pečieme bez zakrytia. Koreňovú zeleninu aj stopkový zeler nakrájame na kocky a orestujeme na oleji v hrnci.

Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a pretlačené zvyšné 4 strúčiky cesnaku. Restujeme asi 15 minút. Potom pridáme paradajky z konzervy, mletú papriku a krátko povaríme. Pridáme premytú šošovicu, bobkové listy a zalejeme vývarom. Necháme dusiť na miernom plameni asi 30 minút. Podľa potreby ešte osolíme, okoreníme a tiež pridáme trochu petržlenovej vňaťky. Pred dovarením trochu šošovice rozmixujeme ponorným mixérom a vrátime späť do jedla na zahustenie. Upečenú krkovičku nakrájame na plátky a podávame so šošovicou a cibuľkou. 

Syrovo-mrkvové závitky z krkovičky

Ingrediencie: 

  • 1 kg bravčovej krkovičky vcelku

  • soľ a mleté čierne korenie 
  • 2 neúdené parenice 
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • 2 lyžice masla
  • 200 ml bieleho suchého vína

Postup: Krkovičku nakrájame na plátky a trochu naklepeme. Osolíme a okoreníme. Špicom noža narežeme blany. Na každý plátok mäsa postupne položíme dlhý pás syra, plátky mrkvy a petržlenu (nastrúhané škrabkou) a lístky bazalky. Krkovičku zrolujeme a prichytíme špáradlom. Závitky na oleji opečieme zo všetkých strán do zlatohneda. Následne k mäsu pridáme maslo a necháme rozpustiť.

Podlejeme vínom, chvíľu povaríme a preložíme do zapekacej misy. Prelejeme výpekom a pečieme v rúre asi 30 minút pri tepote 200 °C. Počas pečenia párkrát polejeme výpekom. Podávame s prílohou podľa chuti, napríklad čerstvou alebo pečenou zeleninou, pyré či pečenými zemiakmi. 

Odporúčame: ​Strukoviny v hlavnej role: Výborná kovbojská fazuľa s mletým mäsom


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní