Chutné recepty z rebarbory – skúsiš džem, pyré či koláč?

Chutné recepty z rebarbory – skúsiš džem, pyré či koláč?
  • 22.06.2014
  • Silvia Karasová

Aj keď z nej väčšinou pripravujeme sladké dobrôtky, verte alebo nie, rebarbora sa radí medzi zeleninu. A dokonca medzi jednu z najzdravších zelenín. Ak ste o nej doteraz nepočuli, prípadne netušíte ani len ako ju spoznáte, nemusíte ani googliť. Dnes si totiž rebarboru predstavíme a ponúkneme vám aj tri chutné recepty, ktorými oslovíte chuťové poháriky malých, aj veľkých. Takže ako na trhu zistíte, že to na čo sa dívate je rebarbora? Jednoznačne podľa krvavočervenej dlhej stonky.

Špecifická je aj chuť tejto zeleniny, a to výrazne kyslá. Rebarbora obsahuje množstvo vlákniny, vďaka nej teda prospieva nielen pri detoxikácii tela, ale zabraňuje zápche a podporuje činnosť čriev. Okrem vlákniny nájdete v rebarbore aj kyselinu listovú, ktorá okrem iného prospieva nášmu psychickému zdraviu. Listy rebarbory sa používajú aj pri liečbe zranenej pokožky, či popálenín. Rebarboru však nemôže konzumovať každý, vyhýbať by sa jej mali ľudia, ktorých trápia ochorenia obličiek a žlčníka. 

Zdravým ľudom ale poskytne poriadnu dávku vitamínu A aj B. Aj keď vás netrápia žiadne ochorenia, s rebarborou to netreba preháňať. Na vine je kyselina šťavelová, ktorú v nej taktiež nájdete. Na občasné užívanie je ale viac než ideálna! Rebarbora je vhodnou prílohou k mäsám aj rybám. Najviac ale vynikne v dezertoch a sladkých chuťovkách.

Odporúčame: Pripravte si jahodové sladkosti

rebarborový džem

Zdroj: Shutterstock®

Rebarborový džem

Ingrediencie: rebarbora (cca 1,5 kg), 1 kg kryštálového cukru, 1 citrón (prípadne limetka)

Postup: Umytú a očistenú rebarboru nakrájajte na menšie kúsky posypte ich cukrom a nechajte odstáť až kým nezačnú púšťať šťavu. Potom začnite rebarboru variť na miernom ohni, podľa chuti pridajte citrónovú šťavu. Varte až do mäkka, džem pred naplnením do fliaš môžete ešte rozmixovať.

Skús aj: Tekvicový banana bread: Jesenná obmena banánového chlebíka

rebarborové pyré

Zdroj: Shutterstock®

Rebarborové pyré

Ingrediencie: rebarbora, hnedý cukor, solamyl, čerstvé jahody, čerstvá mäta, obľúbená zmrzlina

Postup: Rebarborou umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Dajte ich do hrnca a podobne ako pri džeme posypte cukrom a nechajte chvíľku postáť. Keď už rebarbora začala púšťať šťavu zalejte trochou vody a nechajte povariť. Keď je už rebarbora mäkká, pridajte trochu solamylu, premiešajte, pridajte tiež pár čerstvých jahôd a kúsok čerstvej mäty.

Zvyšok odložte bokom, lebo ich budete používať aj úplne čerstvé. Rebarborovú zmes ešte chvíľu povarte kým úplne nezhustne. Na tanier uložte kopček zmrzliny, prelejte pyré, ozdobte jahodami a mätou a podávajte.

Odporúčame: Bezkonkurenčná cuketová pomazánka len z 5 surovín

rebarborový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Rebarborový koláč

Ingrediencie: 200 g hladkej a 200 g polohrubej múky, rebarbora (cca pol kg), práškový aj kryštálový cukor, 4 žĺtky, maslo, prášok do pečiva,

Postup: Preosiatu múku zmiešajte s maslom, žĺtkami a práškom do pečiva. Dochuťte cukrom a nechajte odstáť cca 15 minút v chladničke. Cesto rozvaľkajte do pripravenej formy. Na vrch poukladajte umytú, očistenú a nakrájanú rebarboru, posypte cukrom a pečte v rúre vyhriatej na 160°C, cca 30 minút. Potom si pripravte drobeničku z masla, cukru a hladkej múky, nadrobte na vrch koláča a pri 180 °C dopečte, ešte cca 15 až 20 minút. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Martina Zahoranová 22.06.14 16:08

MZ
karma
92.00

tek rebarbore som zatiaľ veľmi na chuť neprišla mám z nej raz za rok nejaký koláč ale nič viac

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 24.06.14 09:33

IG
karma
-1.00

Ja obľubujem rebarborový nápoj: uvarím narezanú rebarboru, pridám trstinový cukor, škoricu, klinčeky a vodu a pijem v zime teplé a v lete vychladené :), mňam

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 12.03.16 19:14

SK
karma
114.00

v case rebarbory robievame kolace, rastie nam na zahrade, kolacik je stavnaty a osviezujuci

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 12.04.16 10:50

karma
93.00

rebarboru mám rada, vyskúšam aj niečo z tohoto :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní