Ryby na tanieri: Tieto pochúťky si ihneď zamiluješ!

Ryby na tanieri: Tieto pochúťky si ihneď zamiluješ!
  • 02.03.2013
  • Silvia Karasová

Ryby sú mimoriadne bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré priaznivo pôsobia na náš zdravotný stav, ako aj psychiku. Ryby by tak mali byť bežnou súčasťou jedálneho lístka nielen v období pôstu či detoxikácie, ale aj počas bežných dní.

Ich príprava je jednoduchá a nenáročná na čas. Pri niektorých kúskoch je možno potrebné siahnuť do peňaženky trochu hlbšie, v konečnom dôsledku tým ale investujeme hlavne do svojho zdravia. Aby sme vás naladili na rybaciu nôtu, pripravili sme pre vás zopár chutných receptov, ktoré určite pošteklia vaše chuťové poháriky.

Pozri aj: Rýchle recepty z kuraťa: Tri skvelé jedlá expresne na tanieri!

rybie filety

Zdroj: Shutterstock®

Chrumkavé citrónové rybie filety so sviežim šalátom

Ingrediencie: 4 rybie filety bez kože, čerstvá petržlenová vňať, 2 ks červenej cibule, 4 ks paradajok, citrón, balzamikový ocot, olivový olej, 1 šálka jemnej krupice (prípadne strúhanky), soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry

Postup: Nasekanú petržlenovú vňať zmiešame s krupicou, prípadne strúhankou, pridáme bylinkovú soľ a citrónovú kôru. Dôkladne premiešame a v zmesi obalíme rybie filety. Tie následne opekáme z oboch strán na grile, prípadne na panvici s trochou olivového oleja. Červenú cibuľu nakrájame na krúžky, opražíme na panvici a v mise zmiešame s nakrájanými paradajkami. Pokropíme balzamikovým octom, ochutíme soľou a čiernym korením, dozdobíme plátkom citróna a podávame ako prílohu k opečeným filetám.

pstruh

Zdroj: Shutterstock®

Pstruh na sladkokyslej omáčke

Ingrediencie: 4 ks pstruha, maslo, petržlenová vňať, citrón, soľ, sójová omáčka, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 3 – 4 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, 1 menšia červená paprika, 2 lyžice práškového cukru, 1 lyžica kukuričnej múky, 2 lyžice octu a 2 lyžice oleja

Postup: Očisteného a umytého pstruha dôkladne osolíme zvnútra aj zvonku, naplníme ho petržlenovou vňaťou, plátkami citróna a maslom, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pri 150 °C pečieme zhruba 10 – 15 minút. V mise zmiešame cca 2 až 3 lyžice sójovej omáčky s octom a paradajkovým pretlakom. Pridáme cukor a múku a varíme na slabom ohni až kým omáčka nezhustne. Potom pridáme trochu oleja, plátky cesnaku, cibule a nadrobno nakrájanú červenú papriku. Za občasného miešania povaríme ešte cca 2 minúty a následne podávame s pečeným pstruhom.

Odporúčame: RECEPT: Jednoduché a rýchle broskyňové taštičky z lístkového cesta

rybí guláš

Zdroj: Shutterstock®

Rybí guláš

Ingrediencie: cca 400 g rybieho filé, 5 ks paradajok, 3 červené papriky, konzerva kukurice alebo hrášku, 7 ks menších zemiakov, 1 väčšia cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, olej, soľ, petržlenová vňať, mletá červená paprika, čierne mleté korenie, vývar (rybí alebo kurací), paradajkový pretlak

Postup: Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme kúsky filé, cesnak, paradajky, papriku aj nakrájané zemiaky. Osolíme, okoreníme a zalejeme vývarom. Privedieme do varu, pridáme kukuricu alebo hrášok a varíme, až kým nie sú zemiaky úplne mäkké. Polievku podľa potreby zahustíme pretlakom a podávame ozdobenú čerstvou vňaťou.

špagety s lososom

Zdroj: Shutterstock®

Špagety s údeným lososom

Ingrediencie: špagety, cca 200 g údeného lososa, 1 kyslá smotana, 1 nízkotučný jogurt, kapary podľa chuti, parmezán a čerstvý kôpor

Postup: Špagety uvaríme podľa návodu, zmiešame s kyslou smotanou, jogurtom, pridáme kúsky údeného lososa a kapary. Nesolíme, keďže aj losos aj kapary sú dostatočne slané. Cestoviny dochutíme už len parmezánom a nasekaným kôprom a podávame.

Pozri aj: RECEPT: Pikantné slaninové tyčinky z lístkového cesta – vhodné na každú príležitosť


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Helena Kravcová 02.03.13 14:57

HK
karma
100.00

 Som milovnička rýb. U nás doma raz za dva týždne sú tiež pripravované na rôzný spôsob...

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:42

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:42

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 11.08.13 18:49

BS
karma
100.00

Pstruhy sú vynikajúce a hlavné ľahké jedlo, u nás chutia stále, určite vyskúšam aj tento receptík...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 28.10.13 20:51

karma
100.00

mám rada ryby robievam kapor na masle alebo grilovaný pstruh sú skvelé

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 04.02.14 16:58

BS
karma
100.00

Jeme aj očami, receptíky sú vynikajúce...

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:21

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:21

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní