Letné počasie akosi automaticky navodzuje atmosféru dokonalej pohody. Aby bola ešte dokonalejšia, chce to urobiť si chvíľku voľného času a využiť ju pre čo najväčší relax. K tomu vám stačí kúsok prírody, pár dobrých priateľov, gril a chutné suroviny. Letná grilovačka sa tak môže začať, a pokiaľ sa trápite s tým, čo podávať, rady vám poradíme. Okrem klasických klobások a steakov, si totiž toto leto môžete obohatiť aj doslova luxusným gurmánskym menu.
Odporúčame: Mrkvové šatôčky: Rozchytajú sa behom pár sekúnd!
Rump steak s grilovanou paprikou
Čo budeme potrebovať:
- hovädzie zadné (rump steak),
- dve papriky,
- olivový olej,
- morskú soľ,
- farebné korenie,
- maslo.
Ako na to: Steak izbovej teploty potrite olivovým olejom a na rozpálenom grile opečte z obidvoch strán (z každej po cca 5 minút). Ugrilované mäso vložte ešte na pár minút do panvice s olejom (rozohriatym na cca 50 °C), kde ho nechajte vypariť. Až tak mäso osoľte hrubozrnnou soľou a okoreňte. Papriky prekrojte na dve časti a opečte na olivovom oleji. Podávajte spolu so steakom, ako príloha sa hodín bageta, prípadne pečené zemiaky.
Odporúčame prečítať: Čo všetko urobiť pred grilovaním?
Grilovaná roštenka s kukuricou
Čo budeme potrebovať:
- roštenku (ideálne z mladého býka),
- čerstvú kukuricu (klasy),
- hrubozrnnú soľ,
- maslo,
- cesnak,
- olivový olej,
- bagetu,
- farebné korenie.
Ako na to: Podobne ako pri rump steaku aj roštenku pred grilovaním vyberte von, aby bola izbovej teploty. Potom ju na rozpálenom grile opečte z oboch strán, cca po 5 minút. Ugrilované mäso osoľte, okoreňte a odložte bokom. Kukuricu rozdeľte na dve až tri časti a ugrilujte na olivovom oleji, podobne aj cesnak. Potrite maslom, a podávajte s roštenkou a bagetou.
Grilovaná krkovička s plnenými šampiňónmi
Čo budeme potrebovať:
- bravčovú krkovičku,
- šampiňóny,
- syr s modrou plesňou (napr. Niva),
- cherry paradajky,
- anglickú slaninu,
- soľ, farebné korenie,
- olivový olej.
Ako na to: Mäso izbovej teploty uložte na rozpálený gril. Spolu s mäsom ugrilujte aj huby. Očistené šampiňóny potrite olejom, osoľte a naplňte syrom. Zabaľte do plátkov slaniny a tak ich grilujte. Mäso by ste mali grilovať cca 7 minút z každej strany. Šampiňóny grilujte najprv syrovou náplňou dole, keď sa začne syr roztekať, otočte ich. Ugrilované mäso osoľte a okoreňte. Na záver ugrilujte aj cherry paradajky. Všetko spolu uložte na tanier a podávajte s bagetou.
Odporúčame prečítať: Proces grilovania si zamilujete
Grilované kuracie prsia so šalviou
Čo budeme potrebovať:
- kuracie prsia,
- cuketu,
- baklažán,
- červenú a žltú papriku,
- slaninu,
- čerstvé lístky šalvie,
- olivový olej,
- soľ, čierne mleté korenie,
Ako na to: Umyté mäso osolíme, uložíme naň šalviové lístky, zabalíme do slaniny. Umytú a očistenú zeleninu nakrájame na plátky, papriku na väčšie kúsky. Na rozpálený gril uložíme zeleninu aj mäso, všetko spolu grilujeme cca 7 minút z oboch strán. Ugrilovanú zeleninu na záver ešte potrieme olivovým olejom a dochutíme soľou aj korením. Podávame spolu s mäsom a pečivom.
ZDROJ: www.catler.sk