Lahodné špagety na rôzne spôsoby: Skúsiš paradajkové či s hubami?

Lahodné špagety na rôzne spôsoby: Skúsiš paradajkové či s hubami?
  • 03.03.2014
  • Silvia Karasová

Ste milovníčkou cestovín, obzvlášť špagiet? Spaghetti ako sú známe v Taliansku, svojom domove, majú viacero variánt, a to podľa hrúbky. Tie klasické majú v neuvarenom stave cca dva milimetre, na dĺžku zas 30 cm. Existuje viacero preslávených omáčok na špagety, ale aj keď by nás za to možno poniektorí Taliani bili, nie je občas na škodu ani trošku zaexperimentovať. Ponúkame vám zopár inšpirácii na tradičné, aj menej bežné špagety. Základ omáčok na špagety je vždy v olivovom oleji, cesnaku, prípadne cibuli.

Pozri aj: Pestovanie zeleniny v pohári a donekonečna? Vypestuj si čerstvú vňaťku z odrezkov

špagety aglio e olio

Zdroj: Shutterstock®

Špagety aglio e olio

Ingrediencie: špagety, dve celé hlávky cesnaku, olivový olej, 1 – 2 chilli papričky, parmezán, soľ, čerstvý medvedí cesnak

Postup: Špagety uvaríme v osolenej vode. Očistený nakrájaný cesnak spolu s narezanými chilli papričkami orestujeme krátko na olivovom oleji. Zmiešame s uvarenými špagetami, pridáme nastrúhaný parmezán a ozdobíme medvedím cesnakom.

Pozri aj: Moravské koláče: Týmto voňavým maškrtám nebudeš vedieť odolať!

paradajkové špagety

Zdroj: Shutterstock®

Paradajkové špagety

Ingrediencie: špagety, olivový olej, cibuľa, cesnak, pikantná klobása, 5 – 8 čerstvých paradajok, 1 väčší paradajkový pretlak, čerstvá petržlenová vňať, hnedý cukor, pohár červeného vína, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená sladká paprika

Postup: Na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, cca tri strúčiky cesnaku a klobásu. Pridáme paradajky, osolíme, okoreníme, primiešame jeden a pol lyžice cukru a chvíľu povaríme. Keď sú paradajky mäkké a pustia šťavu, pridáme pretlak, víno, ešte chvíľu povaríme, podľa potreby dochutíme a podávame ozdobené petržlenovou vňaťou.

špagety s hubami

Zdroj: Shutterstock®

Špagety s hubami

Ingrediencie: špagety, cca 500 g húb (mix zmiešaných húb), olivový olej, cesnak, 3 vajcia, petržlenová vňať, slanina, parmezán

Postup: Na oleji opečieme slaninu, plátky cesnaku, pridáme tiež nakrájané huby. Chvíľku restujeme, tak pridáme uvarené špagety, rozšľahané vajíčka, premiešame a odstavíme z ohňa. Podávame so strúhaným syrom a nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Pozri aj: Vynikajúce hrnčekové palacinky z bieleho jogurtu

špagety s pestom

Zdroj: Shutterstock®

Špagety al pesto

Ingrediencie: špagety, 3 šálky čerstvých lístkov bazalky, 3 strúčiky nasekaného cesnaku, olivový oleja, ¾ šálky píniových orieškov, strúhaný parmezán, čerstvo mleté ​​čierne korenie

Postup: Bazalku umyte a osušte. Rozmixujte ju spolu s cesnakom, orieškami, olivovým olejom, korením a syrom. Zmiešajte s uvarenými špagetami a podávajte.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

anka - fb anka all saga saganová 03.03.14 12:01

A-FAASS
karma
-1.00

ja špagety veľmi málo jem,neviem akosi ich nemusím.

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 03.03.14 17:04

MZ
karma
92.00

špagety mám veľmi rada a dosť často ich aj pripravujem pretože sú rýchlo hotové

  • 0
Odpovedať

Dominika Sedliaková 03.03.14 20:54

DS
karma
-1.00

špagety mňamm zbožnujem ich.Rýchle a chutné :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 04.03.14 07:38

ĽŠ
karma
100.00

Jeden recept lepší ako druhý!

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 04.03.14 08:26

IG
karma
-1.00

Výborné recepty s celozrnnými cestovinami ideálne!

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 04.03.14 18:35

JK
karma
100.00

občas robievam máme radi sú chutné

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 05.03.14 18:00

karma
-1.00

špagety môžem na všetky spôsoby

  • 0
Odpovedať

Martina Priečková 12.03.14 10:34

MP
karma
-1.00

Idem vyskúšať na obedííík :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní