Tatarák na viacero spôsobov

Tatarák na viacero spôsobov
  • 05.08.2014
  • Silvia Karasová

  • 9
  • 4

Tatársky biftek, alebo slangovo tatarák, je prioritne jedlo pripravované zo surového mäsa. Základom je surové kvalitné hovädzie mäso, ktoré sa podáva nadrobno nakrájané, ba priam natrhané, respektíve pomleté. Klasický tatarák sa obvykle podáva so surovým vajíčkom, cibuľou, cesnakom, prípadne aj horčicou. Záleží ale od konkrétneho receptu.

Chýbať by nemalo ani korenie, napríklad čerstvo pomleté čierne korenie, mletá červená paprika, alebo aj také chilli, či tabasco. K tataráku sa hodí pečivo, či toast, alebo čerstvý chlebík, závisí opäť od chuti. Ak sa rozhodnete pripraviť si toto možno netradičné jedlo, ponúkame vám na jeho prípravu pár inšpirácií z hovädzieho aj tuniakového mäsa-

Tuniakový tatarák

Tatarák

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie: steak z tuniaka, cibuľa, citrón, žltá paprika, olivový olej, zázvor, horčica, soľ, čierne korenie


 

Postup: Tuniaka nakrájajte nadrobno, pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte. Olivový olej zmiešajte s nadrobno nakrájanou cibuľou, pridajte trochu strúhaného zázvoru a horčice. Premiešajte s tuniakom a nechajte odležať v chlade. Podávajte so žltou paprikou a cesnakovým toastom. K tuniakovému tataráku sa hodia aj olivy.

Odporúčame prečítať: Ryby na jedálničku


 

Hovädzí tatarák

Tatarák

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie: hovädzia sviečková, 2 vajíčka, cibuľa, rukola, soľ, chilli, worchester, horčica


 

Postup: Dobre umyté mäso pokrájajte na jemné a malé kúsky. Ideálne škrabaním. Osoľte, ochuťte chilli, aj worchesterom. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, rukolu, trochu horčice a jedno vajíčko a vytvarujte si tatarák. Podávajte so surovým žĺtkom, bylinkami a toastom.

Odporúčame prečítať: Proces grilovania si zamilujete


 

Hovädzí tatarák s opekanými zemiakmi

Tatarák

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie: hovädzie mäso (sviečková), žĺtok, cesnak, mletá červená paprika, majoránka, kečup, petržlenová vňať


 

Postup: Nadrobno pripravené mäso zmiešajte so žĺtkom, nakrájaným cesnakom, pridajte zvyšné suroviny, premiešajte a vytvarujte tatarák. Podávajte s opekanými zemiakmi, šalátom a čerstvou zeleninou.

Odporúčame prečítať: Hamburgery na domáci spôsob


 

Tuniakový tatarák s ryžou a avokádom

Tatarák

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie: tuniak, jarná cibuľka, žĺtko, cesnak, soľ, horčica, sójová omáčka, čierne mleté korenie, ryža, avokádo


 

Postup: Pomletého, alebo najemno naškrabaného tuniaka zmiešajte s nakrájanou cibuľkou, cesnakom, horčicou a jedným žĺtkom. Ochuťte soľou, sójovou omáčkou, horčicou aj korením a dajte odležať do chladu. Podávajte na nakrájanom avokáde a kôpke uvarenej ryže.


 

Odporúčanie: Pri príprave tataráku dávajte veľký pozor na čerstvosť mäsa, aj vajíčok. Ideálne bude ak sa obrátite na domáce výrobky. Inak hrozí RIZIKO SALMONELÓZY. 

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • 9
  • 4
Návrat hore
Autor článku

4 komentáre

Martina Zahoranová 05.08.14 07:33

MZ
karma
92.00

tak toto je veľká mňamka, tatarák mám veľmi rada ten klasický z hovädzieho mäsa

  • 0
Odpovedať

Alena Cabakova 05.08.14 07:39

karma
85.00

Mňam už teraz som dostala chuť na dobrý tataráčik :) Už som raz ochutnala aj z lososa a veľmi mi tiež chutil, skoro ako klasický ...

  • 0
Odpovedať

Dorotka Fuchsová 05.08.14 08:22

DF
karma
-1.00

Ja tatarák nemusím, ale môj manžel ho zbožňuje, ten klasický hovädzí

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 25.11.14 21:24

karma
107.00

klasický hovězí tatarák je dobrota, manžel ho nemusí, takže u nás se mu nedaří

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Cvičenie

20-minútové celotelové kettlebell cvičenie: Spaľujúci tréning, ktorý ťa dostane do formy

  • 54
  • 0
  • 29.09.2020
Domácnosť

Správna teplota v chladničke: Stavíme sa, že ju v nej nemáš!

  • 105
  • 4
  • 23.08.2020
Pre ženy

Interaktívna konferencia PRE ZDRAVIE ŽENY: Zdravie je to najcennejšie, čo máme

  • 1
  • 0
  • 18.09.2020
TOPlist