Tatarák na viacero spôsobov – ktorý si zamiluješ ty?

Tatarák na viacero spôsobov – ktorý si zamiluješ ty?
  • 05.08.2014
  • Silvia Karasová

Tatársky biftek, alebo hovorovo tatarák, je prioritne jedlo pripravované zo surového mäsa. Základom je surové kvalitné hovädzie mäso, ktoré sa podáva nadrobno nakrájané, ba priam natrhané, respektíve pomleté. Klasický tatarák sa obvykle podáva so surovým vajíčkom, cibuľou, cesnakom, prípadne aj horčicou. Záleží ale od konkrétneho receptu.

Chýbať by nemalo ani korenie, napríklad čerstvo pomleté čierne korenie, mletá červená paprika, alebo aj také chilli či tabasco. K tataráku sa hodí pečivo či toast, alebo čerstvý chlebík, závisí opäť od chuti. Ak sa rozhodnete pripraviť si toto možno netradičné jedlo, ponúkame vám na jeho prípravu pár inšpirácií. 

Odporúčame: Bucatini s paradajkovou omáčkou: Pochúťka na každý deň

tuniakový tatarák

Zdroj: Shutterstock®

Tuniakový tatarák

Ingrediencie: steak z tuniaka, cibuľa, citrón, žltá paprika, olivový olej, zázvor, horčica, soľ, čierne korenie

Postup: Tuniaka nakrájajte nadrobno, pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte. Olivový olej zmiešajte s nadrobno nakrájanou cibuľou, pridajte trochu strúhaného zázvoru a horčice. Premiešajte s tuniakom a nechajte odležať v chlade. Podávajte so žltou paprikou a cesnakovým toastom. K tuniakovému tataráku sa hodia aj olivy.

Odporúčame prečítať: Ryby na jedálničku

hovädzí tatarák

Zdroj: Shutterstock®

Hovädzí tatarák

Ingrediencie: hovädzia sviečková, 2 vajíčka, cibuľa, rukola, soľ, chilli, worchester, horčica

Postup: Dobre umyté mäso pokrájajte na jemné a malé kúsky. Ideálne škrabaním. Osoľte, ochuťte chilli, aj worchesterom. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, rukolu, trochu horčice a jedno vajíčko a vytvarujte si tatarák. Podávajte so surovým žĺtkom, bylinkami a toastom.

Odporúčame prečítať: Proces grilovania si zamilujete

tatarák s oblohou

Zdroj: Shutterstock®

Hovädzí tatarák s opekanými zemiakmi

Ingrediencie: hovädzie mäso (sviečková), žĺtok, cesnak, mletá červená paprika, majoránka, kečup, petržlenová vňať

Postup: Nadrobno pripravené mäso zmiešajte so žĺtkom, nakrájaným cesnakom, pridajte zvyšné suroviny, premiešajte a vytvarujte tatarák. Podávajte s opekanými zemiakmi, šalátom a čerstvou zeleninou.

Odporúčame prečítať: Hamburgery na domáci spôsob

tatarák s avokádom

Zdroj: Shutterstock®

Tuniakový tatarák s ryžou a avokádom

Ingrediencie: tuniak, jarná cibuľka, žĺtko, cesnak, soľ, horčica, sójová omáčka, čierne mleté korenie, ryža, avokádo

Postup: Pomletého, alebo najemno naškrabaného tuniaka zmiešajte s nakrájanou cibuľkou, cesnakom, horčicou a jedným žĺtkom. Ochuťte soľou, sójovou omáčkou, horčicou aj korením a dajte odležať do chladu. Podávajte na nakrájanom avokáde a kôpke uvarenej ryže.

Odporúčanie: Pri príprave tataráku dávajte veľký pozor na čerstvosť mäsa, aj vajíčok. Ideálne bude ak sa obrátite na domáce výrobky. Inak hrozí RIZIKO SALMONELÓZY.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Martina Zahoranová 05.08.14 07:33

MZ
karma
92.00

tak toto je veľká mňamka, tatarák mám veľmi rada ten klasický z hovädzieho mäsa

  • 0
Odpovedať

Alena Cabakova 05.08.14 07:39

karma
86.00

Mňam už teraz som dostala chuť na dobrý tataráčik :) Už som raz ochutnala aj z lososa a veľmi mi tiež chutil, skoro ako klasický ...

  • 0
Odpovedať

Dorotka Fuchsová 05.08.14 08:22

DF
karma
-1.00

Ja tatarák nemusím, ale môj manžel ho zbožňuje, ten klasický hovädzí

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 25.11.14 21:24

karma
113.00

klasický hovězí tatarák je dobrota, manžel ho nemusí, takže u nás se mu nedaří

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní