TOP recepty na zdravé cestoviny: Musíte ich skúsiť všetky!

TOP recepty na zdravé cestoviny: Musíte ich skúsiť všetky!

Keď sa povie Taliansko, mnohí si okrem rozličných ikonických a svetovo známych pamiatok bezpochyby spomenú i na jedlo. Táto krajina je predsa veľmi známa rôznorodými sladkými aj slanými pochúťkami. Spomenúť môžeme pizzu, ktorú miluje takmer každý. Taliansko je tiež známe svojimi syrmi, konzumáciou rýb či rozličnými dezertami. A zabudnúť nemôžeme, samozrejme, ani na cestoviny. Cestoviny majú mnohé výhody. V prvom rade existujú v najrozličnejších druhoch, vyrábajú sa z rôznych surovín a dajú sa k nim pripraviť rozmanité omáčky. Cestoviny sú hotové raz-dva a vždy je z nich možné vykúzliť chuťou jedinečný pokrm. Ak obľubujete cestovinové jedlá aj vy, určite neprehliadnite nasledujúce recepty!

Ktoré ochutnáte vy?

Cestoviny ako také sa vo väčšine prípadov vyrábajú hlavne z bielej múky. Takéto cestoviny však v zdravom jedálničku nie sú až tak vítané. Našťastie je dnes na trhu mnoho zdravých obmien klasických cestovín. Ako prvé môžeme spomenúť hlavne celozrnné cestoviny, ktoré sú oveľa výživnejšie a majú vyšší podiel rozličných minerálov. Celozrnné potraviny sú vo všeobecnosti vítané v zdravom jedálničku. Majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu aj hladinu cukru v krvi. Ak vymeníte biele cestoviny za celozrnné, verte, že takýto pokrm vás zasýti na oveľa dlhšiu dobu. Dnes sú však čoraz obľúbenejšie aj cestoviny zo strukovín, napríklad z fazule, cíceru, šošovice alebo hrachu. Takéto cestoviny sú skvelým zdrojom bielkovín, sú nutrične bohaté, chutné a zdraviu prospešné.

A čo si k cestovinám pripraviť? Či už si vyberiete celozrnné alebo strukovinové cestoviny akéhokoľvek tvaru, neváhajte k nim vyskúšať vegetariánsku bolognese omáčku, omáčku z bazalkového cesta či Hokkaido tekvice. Recepty nájdete v galérii. 

- Zdravé cestoviny
1 z 3

Vegetariánske bolognese

Ingrediencie: 350 g cestovín (celozrnné, strukovinové), 200 g šošovice, 400 g lúpaných paradajok, 1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 100 g mrkvy, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL oregana, trocha mletého čierneho korenia, šťava zo štvrť citróna, 300 ml vody

Postup: Do veľkého mixéra dáme lúpané paradajky, nakrájanú cibuľu aj mrkvu, očistené strúčiky cesnaku a citrónovú šťavu. Rozmixujeme, ale nie dohladka, ale na drobnejšie kúsky. Zmes prelejeme do hrnca a prisypeme suchú šošovicu. Pridáme vodu, soľ a koreniny, premiešame a varíme pod pokrievkou asi 40 minút. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Keď šošovica zmäkne, odstavíme z ohňa a môžeme podávať. 

Skúste aj: 3-krát recept na raňajkovú kašu: Začnite deň chutne a zdravo!

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní