Čerešňový kompót či džem – ako na zaváranie obľúbených pochúťok?

Čerešňový kompót či džem – ako na zaváranie obľúbených pochúťok?
  • 13.07.2014
  • Silvia Karasová

Aj vy sa pýtate, čo so všetkým tým krásnym ovocím a zeleninou, respektíve so všetkými plodmi, ktoré sa nám urodili v záhradke? V čerstvej podobe sú nám a našim najbližším možno už aj prejedené, vypekať koláč každý deň tiež nie je bohviečo, ešte že je tu možnosť zavárania. S myšlienkou na sychravé jesenné dni a studené zimné noci vám to zaváranie pôjde rýchlejšie aj pri teplotách blížiacich sa k tridsiatke. Ak ste v zaváraní nováčikovia, vôbec sa toho nemusíte báť. Prezradíme vám pár chutných a jednoduchých receptov, vďaka ktorým si obohatíte svoju špajzu a zabezpečíte zásoby na zimu.

Pozri aj: Varenie v umývačke riadu či v práčke? Prekvapivé, čo dokážeš pripraviť v týchto spotrebičoch

čerešňový džem

Zdroj: Shutterstock®

Čerešňový džem č. 1

Ingrediencie: čerešne, želírovací cukor, čerešňový likér

Postup: Na rovnaké množstvo ovocia použite rovnaké množstvo cukru. Čerešne zbavte kôstok, dajte do hrnca, trochu roztlačte, pridajte cukor a varte cca 5 minút. Ochuťte likérom a ešte horúce naplňte do fliaš a dobre uzavrite.

Čerešňový džem č. 2

Ingrediencie: čerešne, konzervačná pomôcka, kyselina citrónová, cukor (cca polovica hmotností čerešní)

Postup: Umyté čerešne zbavte kôstok, pomeľte na mlynčeku (prípadne popučte), zasypte cukrom, pridajte kyselinu citrónovú podľa chuti a povarte cca 15-20 minút. Na záver pridajte konzervačnú pomôcku a horúci džem dajte do nádob. Tie uzavrite, a otočte na pár minút hore dnom. 

čerešňový kompót

Zdroj: Shutterstock®

Čerešňový kompót

Ingrediencie: čerešne, voda, cukor, rum

Postup: Očistené a umyté čerešne dajte do hrnca, posypte cukrom, zalejte vodou, ochuťte trochou rumu a dajte variť. Kompót varte na miernom ohni cc 10 minút, občas premiešajte. Horúci kompót dajte do fliaš, tie hneď uzatvorte, uložte vekom nadol a nechajte vychladnúť.

Pozri aj: Černice a ich účinky: Vieš, v čom spočíva ich jedinečná sila?

rebarborový džem

Zdroj: Shutterstock®

Rebarborový džem

Ingrediencie: rebarbora (cca 1,5 kg), 1 kg kryštálového cukru, 1 citrón (prípadne limetka)

Postup: Umytú a očistenú rebarboru nakrájajte na menšie kúsky posypte ich cukrom a nechajte odstáť až kým nezačnú púšťať šťavu. Tak začnite rebarboru variť na miernom ohni, podľa chuti pridajte citrónovú šťavu. Varte až do mäkka, džem pred naplnením do fliaš môžete ešte rozmixovať.

Pozri aj: Marmeláda z čiernych ríbezlí: Vyskúšaj tento osvedčený recept!

kvasené uhorky

Zdroj: Shutterstock®

Kvasené uhorky

Ingrediencie: uhorky, kôpor, 1 červená a 1 biela cibuľa, chilli paprička, cesnak, krajec chleba, vlažná voda

Postup: Na dno fľaše dajte čerstvý kôpor, pridajte umyté a nakrájané uhorky, tak nakrájanú cibuľu, chillii papričku a strúčiky cesnaku, zalejte vlažnou vodou, prikryte chlebom a uzatvorte fľašu, napríklad alobalom s dierkami. Nechajte dozrieť na slnečnom mieste cca 3 – 4 dni.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Šutvajová 13.07.14 17:28

karma
-1.00

tiež som tento rok prvýkrát skúšala robiť džemy a vydarili sa

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 13.07.14 19:46

MZ
karma
92.00

myslela som si že ako mi je dobre že čo to ešte v špajzičke mám ale zistila som že mi došiel marhuľový džem a tak sa zajtra na to chystám :-)

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 16.07.14 21:23

karma
113.00

ten rebarborový džem vypadá chutně

  • 0
Odpovedať

Miriama Rusinová 07.08.14 17:40

MR
karma
-1.00

zavárame...zavárame... každý druhý deň zavárame... uhorky, džemy... černice... znova uhorky... letná sezóna je na to určená :)

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 15.10.14 14:29

BS
karma
100.00

Práve sa chystáme pripraviť na zimu kvasenú kapustu, aby sme ju mali vždy poruke, nakoľko je veľmi zdravá a dá sa využiť v kuchyni na veľa spôsobov:))

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 21.05.20 10:20

KS
karma
133.00

Áno zaváranie, jeden z mojich najväčších koníčkov :-) Ale ja nezaváram až v lete a v jeseni zeleninku a ovocie, pre mňa sa začína obdobie zavárania už v jari kedy nám kvitne púpava a baza :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní