Aj vy sa pýtate, čo so všetkým tým krásnym ovocím a zeleninou, respektíve so všetkými plodmi, ktoré sa nám urodili v záhradke? V čerstvej podobe sú nám a našim najbližším možno už aj prejedené, vypekať koláč každý deň tiež nie je bohviečo, ešte že je tu možnosť zavárania. S myšlienkou na sychravé jesenné dni a studené zimné noci vám to zaváranie pôjde rýchlejšie aj pri teplotách blížiacich sa k tridsiatke. Ak ste v zaváraní nováčikovia, vôbec sa toho nemusíte báť. Prezradíme vám pár chutných a jednoduchých receptov, vďaka ktorým si obohatíte svoju špajzu a zabezpečíte zásoby na zimu.
Pozri aj: Varenie v umývačke riadu či v práčke? Prekvapivé, čo dokážeš pripraviť v týchto spotrebičoch
Čerešňový džem č. 1
Ingrediencie: čerešne, želírovací cukor, čerešňový likér
Postup: Na rovnaké množstvo ovocia použite rovnaké množstvo cukru. Čerešne zbavte kôstok, dajte do hrnca, trochu roztlačte, pridajte cukor a varte cca 5 minút. Ochuťte likérom a ešte horúce naplňte do fliaš a dobre uzavrite.
Čerešňový džem č. 2
Ingrediencie: čerešne, konzervačná pomôcka, kyselina citrónová, cukor (cca polovica hmotností čerešní)
Postup: Umyté čerešne zbavte kôstok, pomeľte na mlynčeku (prípadne popučte), zasypte cukrom, pridajte kyselinu citrónovú podľa chuti a povarte cca 15-20 minút. Na záver pridajte konzervačnú pomôcku a horúci džem dajte do nádob. Tie uzavrite, a otočte na pár minút hore dnom.
Čerešňový kompót
Ingrediencie: čerešne, voda, cukor, rum
Postup: Očistené a umyté čerešne dajte do hrnca, posypte cukrom, zalejte vodou, ochuťte trochou rumu a dajte variť. Kompót varte na miernom ohni cc 10 minút, občas premiešajte. Horúci kompót dajte do fliaš, tie hneď uzatvorte, uložte vekom nadol a nechajte vychladnúť.
Pozri aj: Černice a ich účinky: Vieš, v čom spočíva ich jedinečná sila?
Rebarborový džem
Ingrediencie: rebarbora (cca 1,5 kg), 1 kg kryštálového cukru, 1 citrón (prípadne limetka)
Postup: Umytú a očistenú rebarboru nakrájajte na menšie kúsky posypte ich cukrom a nechajte odstáť až kým nezačnú púšťať šťavu. Tak začnite rebarboru variť na miernom ohni, podľa chuti pridajte citrónovú šťavu. Varte až do mäkka, džem pred naplnením do fliaš môžete ešte rozmixovať.
Pozri aj: Marmeláda z čiernych ríbezlí: Vyskúšaj tento osvedčený recept!
Kvasené uhorky
Ingrediencie: uhorky, kôpor, 1 červená a 1 biela cibuľa, chilli paprička, cesnak, krajec chleba, vlažná voda
Postup: Na dno fľaše dajte čerstvý kôpor, pridajte umyté a nakrájané uhorky, tak nakrájanú cibuľu, chillii papričku a strúčiky cesnaku, zalejte vlažnou vodou, prikryte chlebom a uzatvorte fľašu, napríklad alobalom s dierkami. Nechajte dozrieť na slnečnom mieste cca 3 – 4 dni.