Varíme zo špargle: Tieto špargľové recepty musíš vyskúšať!

Varíme zo špargle: Tieto špargľové recepty musíš vyskúšať!
  • 03.06.2013
  • Silvia Karasová

Buďte zdravšie a zahrňte do svojho jedálnička aj výnimočnú zeleninu, ktorej s našimi chutnými receptami zaručene príde na chuť aj ten najväčší odporca zelenej zeleniny. Špargľa možno nevyzerá na prvý pohľad lákavo, je ale nositeľom cenných látok, ktoré blahodárne pôsobia na organizmus.

Špargľa je ľahko stráviteľná zelenina, pôsobí regeneračne, liečivo a tiež afrodiziačne. Obsahuje málo kalórií, za to veľa bielkovín, vody a vlákniny. Je tiež nositeľom vitamínu C, E a veľkého množstva betakaroténu, ako aj vitamínov skupiny B. Je chutná, voňavá a vďaka množstvu vitamínov, minerálov a stopových prvkov neskutočne zdravá! Aj preto by na vašom jedálnom lístku rozhodne nemala chýbať!

Odporúčame: Ako vybrať melón správne? Máme pre teba zopár užitočných rád!

špargľa s parmezánom

Zdroj: Shutterstock®

Zapekaná špargľa s parmezánom

Ingrediencie: cca 30 ks čerstvej špargle, 2 citróny, soľ, čerstvé mleté korenie, parmezán (približne pol hrnčeka), 2 lyžice olivového oleja.

Postup: Umytú a osušenú špargľu vložte do zapekacej misy, polejte olivovým olejom, osoľte a okoreňte a dajte zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 15 až 20 minút, respektíve až kým špargľa nezmäkne. Približne minútu pred dopečením posypte parmezánom a nechajte ešte zapiecť. Podávajte s kolieskami citrónu. Z parmezánu, alebo iného obľúbeného syra si môžete pripraviť tiež obľúbenú syrovú omáčku a zapekanú špargľu ňou jednoducho preliať.

špargľa so slaninou

Zdroj: Shutterstock®

Zapekaná špargľa s prosciuttom

Ingrediencie: ľubovoľný počet čerstvej špargle, prosciutto podľa počtu špargle, bylinková soľ, čerstvé mleté korenie, mix strúhaných syrov (parmezán, niva, eidam), smotana na šľahanie, olivový olej

Postup: Umytú špargľu osušte, pokvapkajte olejom, osoľte, okoreňte a každú špargľu zvlášť obaľte do šunky. Dajte zapiecť do rúry pri teplote cca 150 °C, v prípade potreby môžete podliať trochou vody. Pečte, až kým špargľa nezmäkne (cca 20 minút). V hrnci si pripravte jednoduchú syrovú omáčku, rozpustite syry v smotane, v prípade potreby osoľte a okoreňte. Špargľu podávajte preliatu syrovou omáčkou.

Odporúčame: Niečo pre milovníkov kávy: Ako uložiť šálky vkusne a moderne?

špargľové cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Farfalle s kuracím mäsom, šampiňónmi a špargľou

Ingrediencie: 1 balenie cestovín farfalle, 500 g kuracích pŕs, cca 300 g čerstvých šampiňónov, cca 10 ks špargle, 1 cibuľa, olivový olej, soľ, korenie, parmezán na posypanie

Postup: Nakrájanú cibuľu osmažte na oleji, pridajte kúsky kuracieho mäsa a opečte. Pridajte nakrájanú špargľu, šampiňóny, dôkladne premiešajte, osoľte, okoreňte a podlejte trochou vody alebo vývarom. Uduste, až kým nebude mäso mäkké. Cestoviny uvarte podľa návodu. Zmiešajte s kuracou zmesou a pred podávaním posypte syrom.

spargľa s jahodami

Zdroj: Shutterstock®

Pečená špargľa s jahodami

Ingrediencie: 20 ks špargle, 300 g jahôd, balzamikový ocot, opečené lupienky mandlí (cca pol hrnčeka), olivový olej

Postup: Umytú špargľu pokvapkajte olejom a dajte zapiecť do rúry vyhriatej na 170 °C, až kým nezmäkne. Nakrájané jahody zmiešajte s trochou balzamikového octu a opekanými mandľami. Podávajte s upečenou špargľou.

Pozri aj: Domáce cukríky na chudnutie z jablčného octu: Ako môžu vôbec fungovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Iveta Ondáková 03.06.13 18:04

IO
karma
96.00

Mňam, tak toto môžem , naozaj pochútka na rôzne spôsoby:)

  • 0
Odpovedať

Veronika Kulanová 06.06.13 12:21

VK
karma
-1.00

tie cestoviny a to s jahodami vyzera super :D

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 28.01.14 18:42

BS
karma
100.00

Zaujímavé receptíky, mať ich pred sebou, neodolám:))

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.02.14 16:44

JK
karma
100.00

skúšala som ju ale nechutí mi dcéra ju má rada ta si niečo z nej občas pripraví

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 12.04.16 19:50

karma
93.00

zapekanú špargľu na rôzne spôsoby robievam často

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 10:24

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 10:24

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní