Varíme zo zdravej brokolice

Varíme zo zdravej brokolice
  • 24.04.2014
  • Simonka Žigová

  • 5
  • 3

V rubrike o varení si dnes predstavíme známu a najmä zdravú zelenú ružičkovú zeleninu, ktorou je práve brokolica .

Brokolicu nemá rád každý, avšak treba vedieť, že je bohatým zdrojom vitamínu C, karoténov i vápnika.

Zlepšuje naše trávenie, pôsobí proti infekciám či podporuje náš imunitný systém. Ako vidíte, brokolica by jednoducho vo vašej kuchyni nemala chýbať. Poďme si preto predstaviť zopár chutných receptov.

 Krémová brokolicová polievka

Táto polievočka zachutí snáď každému milovníkovi brokolice. Navyše je rýchla a sýta. Variant receptov na polievku je mnoho, stačí si len vybrať ten svoj.

broccoli-soup-kamzakrasou

Zdroj: Shutterstock®

Na polievku budeme potrebovať:

  • Brokolicu (strednej veľkosti)
  • 2 menšie cibuľky
  • Mlieko (podľa potreby)
  • 1 Šľahačková smotana (bude stačiť približne polovica)
  • 2 – 3 zemiaky na zahustenie
  • Soľ, čierne korenie
  • Chlebík na chutné krutóny (najlepšie starý)
     

Postup: Cibuľku ošúpeme, nakrájame a opražíme na oleji, pokým nestratí farbu. Medzitým si brokolicu rozkrájame na drobné ružičky (čím budú menšie, tým si skrátime čas ich varenia). Brokolicu pridáme k cibuľke a spolu popražíme. Po miernom zmäknutí brokolice podlejeme vodou, dochutíme soľou, okoreníme a pridáme i nakrájané zemiaky.

Po dostatočnom zmäknutí zeleniny si odoberieme trochu vzniknutého vývaru, ktorý samostatne vymiešame so šľahačkou a trochou mlieka. Po dôkladnom zmiešaní vrátime späť do hrnca a mixérom zmes rozmixujeme. Podľa potreby pridávame mlieko a dochutíme. K polievke najlepšie chutia krutóny, ktoré pripravíme zo starého chlebíka, nakrájaného na kocky a opraženého na rozpálenom oleji.

 Karbonátky z brokolice

Karbonátky sa dajú vyrobiť takmer z ktorejkoľvek zeleniny, nás však zaujali tie brokolicové :-).

broccoli-bites-kamzakrasou

Zdroj: Shutterstock®

Na karbonátky budeme potrebovať:

  • Menšiu brokolicu (alebo polovicu z veľkej, podľa počtu stravníkov)
  • 2 vajíčka
  • Syr Niva
  • Strúhanka na obalenie
     

Postup: Postup je veľmi jednoduchý. Vo vriacej vode si do mäkka uvaríme brokolicu. Nivu (alebo iný vhodný syr) si nadrobno rozmrvíme. Vidličkou mäkkú brokolicu spolu s nivou roztlačíme na zmes, do ktorej pridáme rozšľahané vajíčka. V prípade potreby dosypeme do zmesi strúhanku k zahusteniu. Tvarujeme malé oválne karbonátky, ktoré obalíme v strúhanke a do zlatista opražíme v rozpálenom oleji. Ako príloha je najvhodnejšia zemiaková kaša, ale i pečené zemiaky.

 Cestoviny s brokolicovou omáčkou

Tento recept je vhodný pre všetkých, ktorým sa nechce dlho zotrvať v kuchyni, no napriek tomu majú chuť na niečo chutné  a navyše i zdravé.

broccoli-penne-kamzakrasou

Zdroj: Shutterstock®

Na cestoviny s omáčkou budeme potrebovať:

  • Balenie obľúbených cestovín (najlepšie sa však k omáčke hodia klasické penne)
  • Menšiu brokolicu
  • Syr Niva (podľa potreby)
  • Tavený syr v črievku
  • 1 Sladká smotana
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • Soľ, korenie na dochutenie
     

Postup: Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode na spôsob ,,al dente“. Medzitým si uvaríme v mierne osolenej vode i brokolicu. Po uvarení brokolicu rozmixujeme, pridáme pomaly smotanu, syr v črievku, rozdrvenú nivu. Syr necháme rozpustiť a zmes zmiešame. V prípade rozriedenia môžeme pridať i mlieko. Na záver pridáme pretlačený cesnak, dochutíme soľou a mletým čiernym korením a omáčku podávame preliatu cez cestoviny.

 Prajeme Vám dobrú chuť!

- Anketa

OTÁZKA PRE VÁS: ČO VY A VÁŠ VZŤAH K BROKOLICI?

Odpovedalo 13 ľudí  

Brokolicu mám rád/a a v kuchyni má moje miesto
100%
Brokolicu príliš ,,nemusím" ešte z detských čias
0%
Príležitostne ju v kuchyni použijem
0%
Zdroj foto: www.bbc.co.uk, www.cookalmostanything.blogspot.com, www.theartoftwotarts.blogspot.com, www.cookingwhims.com www.itsascottlife.wordpress.com  

  • 5
  • 3
Návrat hore
Autor článku

3 komentáre

Martina Ambrúžová 24.04.14 12:00

MA
karma
-1.00

Brokolicu mám veľmi rada, často robím cestoviny, aj tieto vyzerajú chutne, určite vyskúšam tento recept

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 24.04.14 14:28

MZ
karma
92.00

brokolicu máme doma radi a najradšej z nej pripravujem polievku

  • 0
Odpovedať

Gabriela Slivečková 25.04.14 16:38

GS
karma
-1.00

brokolicu mam poslednu dobu stale radsej.. aj ked som ju kedysi nejedla velmi..

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Módne inšpirácie

Rybársky klobúk ako must-have tejto jesene: Ako ho nosiť štýlovo a vyniknúť v ňom?

  • 2
  • 6
  • 29.08.2020
Módne inšpirácie

Módna polícia OTO 2020: Jasmina Alagič aj Dominika Mirgová zabodovali

  • 105
  • 7
  • 07.09.2020
Módne inšpirácie

Tieto pánske mikiny sú hitom sezóny! Bez nich ani na krok!

  • 1
  • 4
  • 08.09.2020
TOPlist