Vegánsky recept: Makové kolieska s lekvárom

Vegánsky recept: Makové kolieska s lekvárom
  • 29.12.2014
  • Janka Pačeková

Recept mám z časopisu, kde sa pieklo zdravo k Vianociam, recept som si prerobila do komplet vegan verzie (v pôvodnom bolo okrem alsanu použité aj maslo a trochu viac spolu s alsanom ako som v tomto recepte použila ja), v pôvodnom recepte bola použitá grahamová múka a brusnicový lekvár. Do koliesok som dala menej cukru, pridala štipku soli a aby sa mi cesto lepšie zlepilo, pridala som mlieko.

Mne kolieska chutia stále akosi veľmi sladko, takže pokojne dajte menej cukru, predsa len je tam aj lekvár a ten to osladí. :)

Odporúčame vyskúšať: Šuhajdy s mandľovou plnkou

Suroviny na prípravu makových koliesok:

  • 380 g špaldová múka celozrnná hladká
  • + múka podľa potreby
  • 1 čl prášok do pečiva bez fosfátov
  • ¾ čl soľ
  • 140 g cukor trstinový nerafinovaný
  • 100 g mak mletý
  • 250 g alsan studený
  • ½ ks vanilkový struk
  • 5 PL sójové mlieko (alebo podľa potreby)
  • + na zlepovanie malinový domáci lekvár

Čas prípravy:  30 minút

Čas pečenia:  15 minút na 180 °C

mak

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy makových koliesok:

1. Najprv si zmiešame sypké prísady a to mak, múku, soľ, prášok do pečiva, cukor, pridáme vyškrabané vnútro z jednej polovice vanilkového struku a premiešame. Pridáme jeden celý alsan nakrájaný na malé kúsky a začneme spracovávať cesto. Do cesta pridáme 5 polievkových lyžíc sójového mlieka, aby sa cesto lepšie spojilo. Ak je cesto príliš mokré, pridajte trocha múky, ak sa vám nedá poriadne vypracovať a je zas sypké, pridajte ešte trocha mlieka.


2. Vypracované cesto dáme odležať do chladničky na jednu hodinu.

Odporúčame vyskúšať: Zdravé Recepty - Cheesecake s lesným ovocím

makové kolieska s lekvárom

Zdroj: Janka Pačeková

3. Po odležaní cesto vyberieme, rozdelíme si ho na dve časti (je ho veľmi veľa a mne sa to takto lepšie vaľkalo). Prvú polovicu si vyváľame na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,4 cm a vykrajujeme kolieska. Tie preložíme na plech na pečenie, vystlaný papierom na pečenie.


4. Pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút. Upečené kolieska necháme vychladnúť a potom ich môžeme potrieť domácim malinovým lekvárom a zlepiť.

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Gaštanové cupcakes

makové kolieska s lekvárom

Zdroj: Janka Pačeková


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Martina Zahoranová 29.12.14 21:25

MZ
karma
92.00

podobné makové koláčiky pečie naša teta suseda - sú trošku hrubšia a nezlepujú sa ale sú vynikajúce ( vždy keď niečo pečie, nezabudne nám dať ochutnať) :-)

  • 0
Odpovedať

08.01.15 09:32

karma
-1.00

Ďakujem za recept, vyskúšala som na Vianoce a koláčiky sú výborné, zjedli sa skôr ako perníky:) Použila som svoju variantu, s klasickým maslom a mliekom, troška som ubrala múky a pridala maku. Budem ich robiť aj častejšie.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 19.12.15 16:13

SK
karma
114.00

asi aj ja vyskusam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní