Veľkonočné menu

Veľkonočné menu
  • 25.03.2013
  • Silvia Karasová

Aj vy už premýšľate v týchto dňoch nad tým, aké jedlá zaradiť do tohtoročného veľkonočného menu?

Ak máte chuť na zmenu, máme pre vás zopár chutných tipov inšpirovaných aj medzinárodnou kuchyňou!

Osviežte veľkonočnú klasiku štipkou nových chutí a vôní...

Baklažánový dip

Veľkonočné menu

Ingrediencie: 1 väčší baklažán, 1 šalátová uhorka, 1 väčšia červená cibuľa, 2 lyžičky jablkovej melasy, 3 lyžice sezamovej pasty, 1 dcl vody, 1 lyžica citrónovej šťavy, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, za hrsť nasekanej petržlenovej vňate, semienka z granátového jablka, soľ, korenie, olivový olej

Postup: Baklažán prepolíme, umyjeme, osolíme a necháme vypotiť cca 15 minút v pripravenom sitku, aby sme ho zbavili horkosti. Baklažán následne umyjeme, osušíme a dáme zapiecť na plech vyloženým papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 160 °C približne 45 – 60 minút, resp. až kým nie je kožka baklažánu „spálená“. Upečený baklažán zbavíme zbytkov kože – a dužinu spracujeme mixérom. Pridáme k nej najemno nakrájanú cibuľu, uhorku, vodu a pretlačený cesnak. Zmes dochutíme melasou, sezamovou pastou, citrónovou šťavou, soľou, korením a dôkladne premiešame. Pokropíme trochou olivového oleja, vmiešame čerstvú petržlenovú vňať, ozdobíme semienkami z granátového jablka a podávame k opečeným toastom, alebo domácim chipsom.


Harira polievka

Veľkonočné menu

Ingrediencie: 400 g jahňacieho pliecka, 400 g cíceru (v konzerve), 2 cibule, 4 ks cesnaku, 2 chilli papričky, paradajkový pretlak, 1,5 l zeleninového vývaru, lúpané paradajky v konzerve, 2 hrste červenej šošovice, šťava z jedného citróna, soľ, mletá rasca, mletý zázvor a škorica, čerstvá mäta a koriander, olej

Postup: V hrnci opečieme na oleji nakrájané mäso. Keď jahňacina zhnedne, vyberieme ju bokom, a do zvyšného oleja vložíme nakrájanú cibuľu, cesnak a chilli. Za stáleho miešania varíme na stredne silnom ohni cca 5 minút, kým cibuľa nezmäkne. Pridáme korenie, premiešame a varíme ďalšiu minútu. Tak pridáme paradajky, šošovicu a paradajkový pretlak, zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni približne 45 minút. Po tejto dobe pridáme do polievky cícer a dusíme ďalších 15 minút. Na záver ochutíme polievku ešte citrónovou šťavou, soľou a podávame ozdobené čerstvou mätou a koriandrom.

Šunkové rolky so špargľou

Veľkonočné menu

Ingrediencie: 16 ks čerstvej špargle, 1 veľká červená paprika nakrájaná na 16 prúžkov, 16 plátkov údeného syra, 8 plátkov šunky prosciutto, pažítka

Postup: Špargľu uvaríme na pare a necháme vychladnúť. Následne si pripravíme rolky – špargľu, syr a červenú papriku zabalíme do plátku šunky a previažeme pažítkou.

Citrónové kuracie rezne

Veľkonočné menu

Ingrediencie: 600 g kuracie prsia, 2 ks citrón, 2 ks cesnaku, soľ, čierne korenie, oregano, bazalka, mleté čierne korenie, 1 vajce, hladká múka na obaľovanie, strúhanka, olej

Postup: Z citrónovej šťavy, pretlačeného cesnaku, korenia a byliniek si pripravíme marinádu, v ktorej necháme chvíľku naklepané kuracie prsia odpočívať. Ideálne v chladničke aspoň 30 minút. Vajíčko si rozmiešame, v prípade potreby zriedime trochou vody, osolíme. Kuracie prsia obalíme v múke, vajíčku, strúhanke a vyprážame na rozpálenom oleji.

Náš TIP: Pozrite si tiež CHUTNÉ A ZDRAVÉ ŠALÁTY, ktoré sú vhodné aj na sviatočné pohostenie.

Veselú a chutnú veľkú noc:)

Zdroj foto: www.wallpapershd.biz, www.thefoodfairy.files.wordpress.com, www.falafel-recipes.blogspot.com, www.examiner.com, www.freshnessgf.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Iveta Ondáková 25.03.13 19:26

IO
karma
96.00

Šunkové rolky so špargľou vyzerájú krásne farebne, tak jarne, a ešte aj nenáročné na prípravu a vhodné ako občerstvenie pre šibačov, určite vyskúšam...mnam:)

  • 0
Odpovedať

Miroslava Malá 25.03.13 19:55

MM
karma
-1.00

všetko to vyzerá chutne ale klasické veľkonočné menu je top podľa mňa...veď je iba raz za rok :)

  • 0
Odpovedať

Veronika Kulanová 25.03.13 20:34

VK
karma
-1.00

tie citronove rezne vyzeraju skvele...aj ked u nas na stole pocas velkej noci nesmu chybat rozne sunky, klobasy...a vselijake veci, z ktorych sa lahko pribera :D

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 15.01.14 23:03

JK
karma
100.00

ako vždy stará dobrá klasika aj tak naša slovenská kuchyňa je naj.....

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní