Vyrob si domáce maslo! Ako na to? Skús tento jednoduchý recept!

Vyrob si domáce maslo! Ako na to? Skús tento jednoduchý recept!

V poslednej dobe sa všetko točí okolo masla. Vraj ho máme nedostatok, preto sa jeho cena môže vyšplhať nezávratne vysoko. Avšak potravinári ani obchodníci sa jeho výpadku zatiaľ neobávajú.

Maslo je potravinou, ktorá má široké možnosti využitia. Je skvelý len tak na chlebík so soľou, v mnohých domácnostiach sa stalo súčasťou rôznych nátierok, a v podstate sa používa na prípravu akýchkoľvek jedál. Jednoducho je to potravina, ktorá je naozaj obľúbená. Dokonca, v súčasnosti mnoho výrobcov experimentuje a obohacuje tradičné maslo o rôzne zložky ako je morská soľ, kokosový olej, mandle atď.

Čo keby sme vám povedali, že si maslo môžete vyrobiť aj samy doma? Vyskúšali by ste si ho pripraviť? Ak áno, tak vám prinášame veľmi jednoduchý recept a spôsob jeho prípravy. Tak poďme na to! 

Smotana na šľahanie

Zdroj: Shutterstock®

Na výrobu masla potrebujete:

  • Smotanu na šľahanie (30 až 33 %) – 0,5 l
  • Mixér alebo kuchynského robota

 Postup prípravy:

  1. Do mixéra nalejte ½ litra smotany a miešajte cca 10 minút. Nezačnite panikáriť! Smotana najprv zmení svoju konzistenciu a vytvorí sa z nej klasická šľahačka. Neprestaňte mixovať a miešajte dovtedy, kým šľahačka nezmení svoju konzistenciu a nevytvorí sa z nej hrudkovitá hmota. V tejto chvíli sa smotana rozdelí na maslo a cmar.
  2. Tento cmar, ktorý vyzerá ako zakalená tekutina, sceďte. Na stenách mixéra alebo robota vám ostane maslo, ktoré s varechou dajte zo stien dole, a pritom sa snažte z neho vytláčať zvyšok tekutiny.
  3. Tadá, maslo je hotové! Ak chcete, aby vám vydržalo čo najdlhšie, tak ho premyte studenou vodou. A to tak, že do mixéra pridáte ľadovú vodu a maslo necháte mixovať ďalších 30 sekúnd.
  4. Vodu vylejte a teraz vám už naozaj ostane chutné domáce maslo, ktoré môžete podľa svojej chuti okoreniť. Nezabudnite ho skladovať v uzavretej nádobe a najmä v chladničke.

Z ½ litra smotany, ktorú budete takto šľahať a premieňať na maslo, vám vznikne asi 200 gramové maslo, ktoré bude pripravené s láskou a s chuťou skonzumované.

Tak dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

26 komentárov

Soňa Krátka 03.10.17 07:44

SK
karma
114.00

bol by to dobrý pokus, možno ho urobím...

  • 0
Odpovedať

Majka Frnová 03.10.17 07:47

MF
karma
-1.00

ja sa snažím používať maslo čo najmenej...

  • 0
Odpovedať

Zuzana Beránková 03.10.17 10:03

ZB
karma
-1.00

waw, maslo iba zo šlahačkovej smotany? :-)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 03.10.17 12:07

ĽŠ
karma
100.00

Vyskúšame, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Monika Šebestová 03.10.17 12:14

karma
-1.00

ano,funguje to,ja som kupila v Lidli 2x smotana na slahanie 30%,musi to byt ta v tegliku a nie v krabicke. Nesmie byt trvanliva,ale cerstva,co vydrzi par dni a aspon 30%. Staci vymixovat a je to :-) To v tej vanicke je podmaslie,dala som si to do kavy :-)

  • 3
Odpovedať

Monika Červinková 03.10.17 20:14

karma
87.00

Vďaka aj za dodatočnú radu, určite skúsim :)

  • 0
Odpovedať

Andrea Kyjanicová 03.10.17 13:12

AK
karma
-1.00

urcite vyskusam :)

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 03.10.17 13:59

MG
karma
104.00

dozvedela som sa niečo úplne nové :)

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 03.10.17 16:03

TK
karma
105.00

a možno aj lacnejšie ako maslo v obchode

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 03.10.17 20:16

karma
87.00

Super, teraz keď je maslo drahé, určite sa oplatí skúsiť.. my maslo milujeme a míňa sa u nás rýchlejšie ako keď meníme ponožky :D a to je každý deň ;)

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 03.10.17 20:21

HZŠ
karma
102.00

Tak to iste vyskúšam....a to hneď zajtra. Aspoň budem mať nesolené.

  • 2
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 05.10.17 18:41

HZŠ
karma
102.00

Dnes som to vyskúšala, s výsledkom som spokojná. Z 800 ml 30% šľahačkovej smotany som vyrobila 288g masla a k tomu viac ako 400 ml v podstate nízkotučného mlieka(aspoň ja nedokážem rozlíšiť medzi týmto "cmarom" a 0,5 % mliekom).

  • 4
Odpovedať

Katarina Hovancova 03.10.17 20:41

KH
karma
86.00

robím to často z 33 percentnej smotany presne tak ako ste to popísali a chutí nám ;)

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 05.10.17 06:18

karma
108.00

Tak toto určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Lenka Piovarčiová 05.10.17 07:35

LP
karma
81.00

tak toto je pre mna novinka, vyzera to lahke, rychle , vyskusam

  • 1
Odpovedať

Simona Káčerová 05.10.17 23:31

SK
karma
107.00

Už som skúšala a je vynikajúce.

  • 1
Odpovedať

Marcel Maňák 12.10.17 08:51

MM
karma
-1.00

Uvidíme, rád by som to skúsil, lebo maslá z obchodu sa v poslednej dobe veľmi pokazili :(

  • 1
Odpovedať

Táňa Slahučková 13.10.17 23:25

TS
karma
107.00

Zbožňujem dobré maslo, toto vyzerá na jednotku.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Slahučková 13.10.17 23:55

ZS
karma
100.00

Už dávnejšie som ho skúšala ale nevydarilo sa, tak uvidím teraz.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 19.10.17 16:12

JK
karma
103.00

KUPUJEM Z FARMY domáce maslo je skvelé

  • 0
Odpovedať

Daniela Revayová 22.10.17 21:00

DR
karma
104.00

Tak tomuto sa hovori poctive maslo...

  • 1
Odpovedať

Mária Frnová 25.10.17 11:24

MF
karma
106.00

zaujímavý postup...

  • 0
Odpovedať

Peter Gavlas 28.10.17 21:22

PG
karma
93.00

Maslo mám rád a takéto bude určite skvelé :)

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 30.10.17 13:48

DB
karma
114.00

babky robili maslo v mutovníku,my so šľahačom.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 30.10.17 13:52

DB
karma
114.00

v mixéri sa smotana rozptyľuje,ale nešľahá,alebo áno? kaď sa zrazí -prešľahá šľahačka,stačí ju trocha nahriať,vymiešať v mixéri,dať dobre schladiť a opäť vyšľahať.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 14.11.17 13:25

MC
karma
109.00

naše mami bežne robili maslo v "mutničke",pamätám si na tu chuť dodnes.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní